Prick klockan 21.00 satte årets QX-gala igång med Young Royals Omar Rudberg som kom ut på scen för att inleda med Simons sång från Hillerska uppbackat av en kör iklädda skoluniformerna från Netflix-succén. Jublet visste inga gränser när sedan Edvin Ryding kom ut på scenen och ”Wilhelm” och ”Simon” återförenades på scenen.

Efter detta gjorde Sissela Kyle entré och hälsade publiken välkommen till vad hon kallar ”den kanske allra viktigaste galan”. Jubel såklart. Fantastiska Sissela fortsatte med: ”Jag är väldigt stolt över att vara faghag, en som hänger med gays som inte är gay själv. Man får vara med på ett hörn men man är inte riktigt en i gänget. I gayvärlden kallas det faghag men i riksdagen kallas det Jimmie Åkesson”.

Efter Sissela välkomstprata blev det dags för kvällens första prisutdelare Lady Busty och Miss Shameless, från Drag Story Hour. Duon som var nominerade till Årets Keep Up The Good Work har hotats för sina sagostunder ,men lovade att inte ge upp.”Vi kommer fortsätta läsa sagor så länge det finns de som tycker att vi inte får göra det” sa de innan de avslöjade vinnaren för Årets Bok, Edvin Törnblom, som fick priset för boken Bögen är lös.

Huvudrollsinnehavarna i musikalen Bodyguard, Nadja Kasanesh Holm och Anastasios Soulis delade sedan ut priset Årets film som gick till Hilma.  Lena Olin skippar trapporna och klättrade upp på Cirkus-scenen, följd av dottern Tora Hallström. Lena var rörd över mottagandet och priset, och avslutade med: ”Ni är bäst, jag älskar er”.

Efter detta blev det snäppet allvarligare då Sissela påminde publiken om skjutningen under Oslo Pride. Svenska Julia, som övermannade skytten och såg till att han inte skadade fler, gjorde entré och jublet steg till skyn. Publiken reste sig upp och jublade för Julia som höll ett fint tal om att vi måste våga fortsätta kämpa emot hatet. Molly Hammar sjöng sedan Ingen annan rör mig som du.

Viktiga kvinnor fortsatte att hyllas då Sissela Kyle därefter gick ut i publiken med en stor blomsterkvast för at tacka Annie Lööf för att hon i år stått upp för medmänsklighet och käftat emot rasister och homofober, och besökt Pridefestivaler.
”Du är förtjänar all respekt” sa Sissela och Cirkus-publiken ställede sig upp för att hylla den tidigare partiledaren.

Sedan hade en lång kul prata om de nominerade till Årets HBTQ som avslutades med att hon sjöng för Andreas Wijk. Det blev homosexuell tolkning av kyrkliga klassikern Pärleporten. Och apropå kyrkan K.G. Hammar och Elisabeth Ohlson delade sedan ut priset Årets Keep up the good work. Duon blev ju QX-galans första Årets Hetero och Årets Homo, och var därför perfekta att dela ut pris på galans 25-årsjubileum. Vinnarna blev Dragqueen Story Hour Swedens Lady Busty och Miss Shameless.

Nya Allsångsvärden Pernilla Wahlgren höll sen en oväntat lyckad allsång till Dua Lipa & Elton Johns duett Cold Heart. Hela Cirkus stämde upp innan hon delade ut priset Årets Scen till Club After Dark.
Sissela tog sen en minut att uppmärksamma QX-galans mest älskade fiasko när Samantha Fox uppträdde dyngrak för ett par år sedan. Och efter detta lyfte taket då Zara Larsson gjorde entré. För tio år sedan gjorde hon ett av sina första framträdanden när hon sjöng Uncover på QX-Galan och nu gjorde hon entré och sjöng duett med sig själv i samma låt. Efter det bjöd hon på nya singeln Can´t Tame Her.

Regnbågsfavoriterna Carolina Gynning och Carina Berg delade sen ut priset Årets duo som vanns av Edvin Törnblom och Johanna Nordström. Edvin höll ett roligt tack tal där han sa:
”Förra årets ledde jag galan tillsammans med Sissela och då sa jag att man runkar till Edvin och Omar i Young Royals och då blev jag stämplad som pedofil i Brasilien, så jag är lite rädd för vad som ska hända nu” säger han och syftar på att de precis vunnit över storfavoriterna Edvin Ryding och Omar Rudberg.

QX hederspris gick i år till Mian Lodalen efter att QX ena chefredaktör Anders Öhrman hållit tal och visat klipp av Sveriges absoluta riksflata. Hon var ovetandes om priset innan och höll ett fint tal där hon bland annat sa: ”Det bästa med oss är att vi drivs av kärlek och det kommer alltid övervinna allting. Jag älskar er! Jag älskar er!”

I senaste QX kan ni läsa om Lee Christiernsson och nu välkomnades hon med jubel av sin regnbågsfamilj. Hon berättade om kärleken hon fått sedan hon kom ut som transsexuell och  delade sedan ut priset Årets TV, och precis som i fjol blev det Young Royals! Sandra Stojiljkovic och Anna Sise från Tunna blå linjen delade sedan ut priset Årets TV-stjärna som gick till samma series Edvin Ryding!

Efter detta utbröt en av de största jublen någonsin under QX-galans Petra Marklund gjorde ett medley bestående av La La La (Never give it up), Cry for you, Mikrofonkåt och Händerna mot himlen. Allsången under främst de två sista låtarna lyfte taket.

Robert Fux gjorde sedan entre för att dela ut priset till Årets Drag. Drag Race Sverige-programledaren ropade ut After Dark-truppen som vinnare och en av de nyaste stjärnorna, Alex Falk höll ett fint tacktal.

Tobias Karlsson delade därefter ut priset Årets ställe till Stockholmska The Blue Oyster och Navid Kabiri, som driver både Backdoor och The Blue Oyster tackade, och tog med hela gänget från klubbarna upp på scenen.

Efter detta blev det Mello-fest med tre favoriter: Sanna Nielsens I’m in love, Medinas In i dimman, och låten som har 19 år på nacken men som det visade sig att hela Cirkus ville sjunga allsång till: C’est la vie med Hanson, Carson & Malmqvist. Publiken ville inte sluta jubla när de tre ikonerna gjorde entré.

Tarek Taylor delade sedan ut Årets låt-priset till en rörd Molly Hammar som vann för sin Så Mycket Bättre-hit Ingen annan rör mig som du. 

Därefter gjorde USA:s Sverigeambassadör Erik Ramanathan och Storbritanniens Sverigeambassadör Judith Gough entré för att dela ut det prestigefyllda priset Årets Hetero som gick till Hasret Bozarslan för sitt arbete med unga hbtqi-personer i Järvaområdet. En rörd Hasret tackade för priset med orden: ”Och jag som kommer från förorten från en kurdisk familj, jag har fått höra hela mitt liv att det inte spelar någon roll vem du är, vem du älskar. Vi är lika mycket värda. Tack så jättemycket!”

Förra årets Årets Hetero-pristagare Benjamin Ingrosso delade därefter ut Årets HBTQ 2023 till kvällens stora vinnare Edvin Törnblom som tackade med en kyssEdvin tillägnade priset alla ”äldre” communitymedlemmar som banat väg för honom och alla andra nominerade till Årets hbtq, och tackade även kollegan Johanna Nordström: ”Tack för att du gjorde mig känd.”

Galan avslutades med ett hysteriskt jubel då Leila K tillsammans med Jessica Folcker gjorde alla floorfillers drottning: Electric. Allsång, dans och jubel!

Kvällen avslutades med att Sissela Kyle tackade för sin sista Gaygala och gick av scenen klädd i vanliga vardagskläder. Jubel och applåder. Omar Rudberg avslutade sedan med Pointer Sisters I’m So Excited, och folk vällde ut för att besöka barerna och dansa ut galan på Cirkus dansgolv. För er som missade kvällen sänds nu på lördag ett sammandrag av galan på TV4 klockan 21.30.