Skånemetropelns konstfolk var alla på plats, alla minglade och lät sig inspireras och imponeras av den fantastiska ombyggnaden, borta var dock den häftiga känslan av fd ”Elverk” som Rooseum hade med sina gamla läckra tegelväggar. Nu har man inte alltför ovanliga vita stora magnifika utställningshallar som fungerar underbart bra för konstutställningarna.
Törsten infann sig hos alla premiärgästerna och här missade man ordentligt i logistiken, gästerna fick vars tre drinkbiljetter, men kön in till den tillfälliga baren i ett tält utanför byggnaden var monumental och det var som att komma igenom ett nålsöga. De flesta fick gå ifrån premiären utan den obligatoriska drinken och det blev snabbt det beska samtalsämnet på var mans läpp.
Under utställningsnamnet ”Spektakulära tider” kunde vi se verk av bland annat Andy Warhol, Lena Cronqvist och John-E Franzén på de vita väggarna i det vackra övre galleriet. Mitt på golvet i en glasbur stod Robert Rauschenbergs berömda monogram ”Geten”, synonymt med Moderna Museet i Stockholm! I den stora fd turbinhallen visades ”Against the Day” av Luc Tuymans, en av världens just nu kanske mest framstående målare. QX var naturligtvis på plats och lät sig imponeras.