QX frilansreporter Johan Finne var på plats och pejlade vilka sagor folk önskar att slår in och fick även en pratstund med Alotta Boutté som tack vare att hon en gång strippade blev du med sin kropp och ihop med sin flickvän.
Allotta Boutté, eller Chave Alexander som hon egentligen heter hade under flere år problem med att vara en svart queer XXXL-tjej uppfostrad i en katolsk anda.
– Att var queer existerade inte i den bubbla jag levde i, säger hon. Jag var länge väldigt naiv och hade inget som helst förhållande till min egen sexualitet.
Det var först vid 25 års ålder hon insåg att en stor tjej som hon faktiskt kunde älska, bli älskad och dessutom älska en tjej.
– Jag beslöt mej en kväll att uppträda på en stripklubb där min nuvarande flickvän fanns i publiken och tänkte att det får bära eller brista, berättar Alotta. Och responsen jag fick var helt otrolig. Från att ha varit mobbad som barn så är jag idag stolt över den jag är och när jag är på scenen så äger jag den.
Att uppträda som burlesqueartist menar hon att har hjälpt henne att bli säkrare på sej själv även om det alltid är en roll man gör. San Francisco-bördige Alotta är en multitalang på scenen. Hon både sjunger och dansar och är inte rädd för at bjuda på sej själv. Runt om I USA och Europa har hon uppträtt både solo och tillsammans med Harlem Shake Burlesque, den första afroamerikanska brlesquegruppen, som hon även varit med och grundat.
– I grunden är jag en strippa men burlesque är så mycket mer, säger hon. Det finns tusen sätt man kan ta av sej kläderna på. Dramatiskt, humoristiskt, förförande, akrobatiskt… You name it.
Och till alla som blir mobbade för sitt utseende eller sin sexualitet har hon bara
en sak att säja:
– Stand up an take your place. Även om det inte måste innebära att man strippar inför publik.
Under den veckolånga festivalen har det bjudits både på filmvisningar, makeupworkshops och uppträdanden och februari ut kan man ännu ta del av Kerttu Malinens fotoutställning ”The fairiest of them all” i kabelfabriken.
Både vad gäller publik och artister så är Burlesquescenen i Finland i högsta grad levande. Precis som i New York vågar man ta ut svängarna och då publiken på huvudfesten var klädda i kvällens tema blev alla en del av evenemanget.