När den danska motsvarigheten till QX GayGala i Stockholm och Helsingfors arrangerades i Cirkusbygningen den 6 februari, var det engagemanget för den ryska hbt-världen som fick mest uppmärksamhet.
Öppningsnumret på Axgil-Galan, som den heter i Danmark, handlade om Ryssland, LGBT Danmarks ”aktivistpris” delades ut till Christian Vincent för hans YouTube-video ”Dear Russia – It’s not OK” och kampanjen To Russia With Love fick motta ”Organisationsprisen” för att man samlade 13 000 personer i en demonstration mot antigaylagarna i Ryssland.
Till skillnad från de svenska och finska galorna är det först och främst olika jurygrupper som delar ut vinnarna i de olika kategorierna. AIDS-Fonden delar ut ”Mangfoldighedssprisen” och i år gick det till organisationen LGBT Asylum som arbetar med asylsökande hbt-personer. Gaytidningen Out & About delar ut ett mediepris som utses i en kombination av jury och omröstning bland tidningens läsare. Det gick i år till TV-kanalen DR3 för deras olika serier med hbt-karaktärer.
Kulturpriset gick till barnboksförfattarna Dige och Maria Tran Larsen som get ut regnbågsfärgade barnböcker om ”Niller Pilfinger”.
Erhvervspriset, dvs priset till företagare och entreprenörer, gick till Ulla Dalsgaard som driver föreningen LGBT Business Network. Danske Fodbold Fanklubber fick Sportpriset för deras engagemang mot homofobi inom fotbollsvärlden och legendariska nattsuddar-gaybaren Cosy Bar delar ut sitt eget ”Festprisen”. I år var det festarrangörerna bakom ”Female Oxygen” som fick ta emot det.


Se mer bilder och läs om AxgilGalan 2014 på Out & About

DR3: –Vanvittig stolte over AXGIL-nominering from Out&AboutTV on Vimeo.