I SVT visas just nu serien Idag om ett år där Pernilla Månsson Colt träffar människor som bestämt sig för att förändra sina liv. I ett nyligen visat avsnitt, som nu ligger på SVT Play, berättar Johan om sin längtan att bli Saga. I programmet möter vi därför först Johan som berättar om sin bakgrund och sin situation, och efter ett tag öppnas dörren och ut kliver Saga..

Se gärna klippet först och läs sedan Sagas egna svar om upplevelsen här nedan.

Hur kommer det sig att du är med i programmet?
– Jag blev tillfrågad av en bekant som jobbade med produktionen, efter jag hade kommit ut som transsexuell i ett inlägg på Facebook. Så efter jag fått mer information om produktionen och programmet diskuterade jag med min mamma. Då produktionen gärna ville ha med närstående frågade jag min mor om hon ville ställa upp. För det jag genomgått/genomgår, en transformering från man till kvinna, är minst sagt en väldigt privat sak samt väldigt tids- och energikrävande. Men så sa mamma och jag ”Om inte vi, vilka ska då träda fram som mor och transexuell dotter?” Visa att det är såhär verkligheten/livet ser ut för vissa, och det är helt okej! Nu föll den lotten på mig och min familj, men vi klarade oss igenom det tillsammans.

Hur var inspelningarna? Ni spelar in en del först och så går det ett helt år…?
– Att spela in de olika delarna i programmet gick bra! Jag minns att jag var mindre nervös vid första studioinspelningen än vad jag var vid den andra slutliga inspelningen. Jag vet inte riktigt varför. Kanske för att man sitter där blottad som sitt sanna jag men samtidigt nästan som en representant för en del av HBTQ+ communityt. Men jag tyckte det gick helt okej och har fått jättefin feedback.
– Och på tal om feedback. Reaktionerna har bara varit positiva än så länge. Att höra kommentarer som ”stark”, ”modig”, ”inspiration” kan inget annat än värma i mitt hjärta med tanke på hur mycket jag kämpat för min egna lycka samt att få leva det liv jag alltid velat leva. Bredden på människor som hört av sig varierar stort! Allt från släkt och vänner till människor jag aldrig mött i alla olika åldrar. Mestadels stöttande fina ord men även frågor om både min process och produktionen.

Hur känns det idag?
– Även fast jag var nervös inför sändningen av programmet kan jag nog ändå känna att jag dragit mitt strå till stacken. Idag känns det bra att jag delade med mig av min historia och hoppas den kan motivera och inspirera andra! Inte bara när det kommer till att leva så autentiskt som möjligt, utan även om man har en förändring i livet man vill göra, stor som liten. Kör på! Jag hejar på dig!