Igår släpptes nyheten om att klassiska dansbandet Date, med tusentals spelningar i ryggen, flertalet album och tre Mello-år i ryggen, får en ny sångare, Christian Haraldsson. QX ringde upp Christian för att gratta till nya jobbet.

Hur kommer det här sig?
– Jag har ju varit i dansbandsbranschen tidigare och drivit eget band, Horizont. Men vi bestämde oss för att lägga ner för ett tag sedan. Jag känner Peter som spelar trummor i Date och han har försökt få in mig i det här. Men det funkade inte så bra tidigare, då det inte stämde tidsmässigt, så nu gör vi ett ett nytt försök.

Har du bra koll på Dates musikaliska katalog?
– Ja det får jag säga. Nu har jag fått lite tid att studera den. Det finns rätt många favoriter och jag gillar de ”äldre Date” -låtarna som Johan Fransson sjöng. Det finns bra låtar från Patrik Rasmussen-tiden också men han har en sån jäkla pipa så det är lite tuffare att sjunga.

Det har ju varit pandemi vilket gjort att dansbandsbranschen stått stilla i princip, hur ser sommaren ut för er?
– Vi har legat lågt fram till nu och precis presenterat oss och börjat repa och ta bokningar. Men förhoppningsvis får vi ut en singel snart och så har vi en spelning under Dansbandsveckan i Malung, den 17 juli. Date var ju med om en bussolycka strax innan pandemin så bandet har inte varit aktivt på väldigt länge. Men nu börjar vi komma igång.

Så, vem är du?
– Jag heter Christian Haraldsson, kommer ursprungligen från Karlstad och bor med min sambo August i Göteborg. Jag jobbar i vanliga fall som konsultchef. Min styrka är min utstrålning på scenen och flirtandet med publiken. Så jag hoppas och tror att jag tillför en del på scenen. Jag har knappt sjungit under pandemin och längtar efter att få använda rösten igen.

Har du förberett August på att du blir borta under helgerna framöver?
– Ja, absolut och han är så stöttande. Han är bara glad för min skull.

Så var är planen nu?
– Att hitta en fungerande repertoar, den behövs fräschas upp en del. Sen hoppas vi få ut en singel och bara börja boka på spelningar. Bandet består nu av mig, Jan Lindberg, Peter Hecktor och Niklas Fjärve. Följ oss på vår Facebooksida.