Nedräkningen har börjat. I skrivande stund är det 78 dagar, 20 timmar, 17 minuter och 57 sekunder kvar, enligt Run for Prides online-timer. Alltså – det finns gott om tid att komma igång med träningen innan startskottet avlossas. Eller så tar du det mañana då “glädje och gemenskap går före prestation”.

Årets färgstarkaste lopp går av stapeln på Kungliga Djurgården i Stockholm den 16 maj. Man kan välja att gå eller springa sträckorna fem eller tio kilometer. Vill man delta tillsammans med sin fyrbenta kompanjon kan man anmäla sig till “Pets Run”. Man kan även kamma hem pris för bästa utklädnad – så se till att gå all in i din regnbågs-löpar-utstyrsel.

– Evenemanget är en manifestation som välkomnar alla oavsett bakgrund eller identitet och i år siktar vi på 1000 deltagare, säger Janne Siponen, grundare av Run for Pride, och fortsätter:

– Varje år har sin egen magi och karaktär. Men i år känner vi en speciell glöd och entusiasm eftersom vi skänker pengar till RFSL som stödjer hbtqi-aktivister och organisationer i Sverige och i världen. Vi lever i en tid där organiserat hat från olika grupper ökar och hoten och våldet eskalerar. Run for Pride är mer aktuellt än någonsin.

Loppet vill även ge en signal att de aldrig någonsin kommer att tolerera hat, diskriminering och…

– … att vi står enade för mänskliga rättigheter och respekt för alla!

Vad kan vi förvänta oss av loppet?
– Förvänta er en färgfylld dag av glädje och solidaritet när deltagare från alla samhällsskikt och bakgrunder samlas för att visa sitt stöd för hbtqi-communityt. På Run for Pride är det en kärleksfull och inkluderande atmosfär.

Och som RFSL säger – oavsett vilken löpartyp du är, den jättesnabba, den som gåggar och snackar med sin kompis hela vägen eller den som har sett folk springa, på TV, kom och delta.

Anmäl dig här redan idag.