Polen

I helgen genomfördes en demonstration för mänskliga rättigheter i polska staden Poznan.

Demonstration var en del av en vecka som uppmärksammade 16 november som den internationella dagen för tolerans. Under en veckas tid diskuterades frågor kring diskriminering och tolerans och den 19 november planerades en demonstration.
Efter att planerna blev kända protesterade såväl politiker från högerpartier som talespersoner för katolska kyrkan mot det man karaktäriserade som en ”Gay-parad”.
Inför paradens genomförande kallades organisatörerna upp till polisen. Från polisens håll önskade man för att undvika bråk såväl flytta paradvägen och även få till stånd ett stillastående arrangemang. Man framförde även önskemål om att hela demonstrationen skulle ställas in helt.

Den 15 november meddelade Poznans borgmästare Ryszard Grobelny att han inte kunde ge tillstånd till demonstrationen eftersom den riskerade ”säkerhet för allmänhet och egendom”. Han fick även stöd av regionens guvernör.
Trots förbudet deltog i lördags kring 500 personer i demonstrationen för mänskliga rättigheter. Polisen, iklädd full karvallutrustning, ingrep och totalt arresterades över 60 personer.
– De släpade oss runt gatorna, berättade en av deltagarna till Warsaw Independent News Agency.
De arresterade anklagas för att ha deltagit i en illegal samling.
Efter händelsen har parlamentsledamoten Tadeusz Iwi?ski från vänsterpartiet SLD tagit upp frågan med regeringen och hävdar att förbudet strider mot såväl polsk som EU-lagstiftning.
Protester har även kommit från Amnesty International och enligt Euronews.net sägs från EU-håll att ”man bevakar Polen nära för att säkerställa att minoriteters rättigheter respekteras.”
Från den polska aktivistgruppen Campaign Against Homophobia har ett protestbrev sänts till EU kommissionen och gruppen uppmanar HBT-rörelsen i Europa att agera gentemot sina egna representanter i nationella såväl som EU-parlament.

Publicerad: 2005-11-22 12:27:31