Vill du ha äventyr, värme, spänning och gayställen för alla smaker och typer är Buenos Aires, Argentinas huvudstad något för dig. Stadens gayliv är fyllt med självförtroende med all rätt och själva staden är oerhört vacker och beroendeframkallande. Den påminner om södra Europa och ger en Deja Vu-känsla om att du varit här förut.
När de kalla nätterna bara blir mörkare så längtar allt fler svenska bögar efter solen och åker till värmen i Thailand under vinterhalvåret. Ett bra alternativ för den som vill ha variation är Argentina. Det är sommar i Argentina från november till februari då vi har som kallast.
Buenos Aires är byggt av européer. Staden vibrerar av energi. Större delen av befolkningen kallar sig porteños och de flesta är vita. Européerna som kom till Argentina, koloniserade, alstrade barn med varandra och använde den inhemska befolkningen som slavar. Större delen av Buenos Aires befolkning härstammar från Italien, Spanien, Frankrike, Storbritannien och så klart så finns här en stor mängd tyskar som kom till landet för att de flydde undan rättvisan efter andra världskriget. Centrala delar av staden påminner om en blandning av många sydeuropeiska huvudstäder. Staden är gigantisk med stora avenyer och sköna parker. Det finns klubbar och barer som passar alla smaker. Precis som i Europa så finns det även en växande ”björnkultur”.
Amerikanska bögar har åkt till Buenos Aires i flera år och det är nu hög tid för oss andra att upptäcka vad staden erbjuder. Det är dessutom en av de mest gayvänliga städerna i Sydamerika. Ett exempel på det är att partnerskap införts i Buenos Aires och det finns antidiskrimineringslagar sedan 1996.

Buenos Aires vimlar av gayställen, klubbar, restauranger och barer. Maten är fräsch och innovativ på ett helt annat sätt än i Sverige. Nötköttet är av högre kvalitet än det vi är vana vid och det är riktigt saftigt. Det finns flera coola kvarter i staden. Och trots att det inte finns något riktigt gaykvarter så få jag en känsla av att porteños i Buenos Aires ser homosexuella som något naturligt i den urbana stadsbilden. Nattlivet i Buenos Aires har en rik mångfald, det finns allt från grymma klubbar som spelar dansmusik på högsta volym, till Queer Tango-barer där män dansar tango tätt intill andra män.

Väggmålning i Palermo

Palermo Soho är ett nytt bohemiskt område, med massor av affärer, varav flera gayägda, design, restauranger med riktigt furioso och alternativ gatukultur. Restaurangerna och caféerna har härlig atmosfär som lockar många bögar och turister.

En av de många trendiga barerna i området är Bulnes Class. Det är en skön gaylounge med bra musik och den är väldigt snyggt inredd med sköna soffor. Publiken är trendig och det besöks även av en hel del lipstick-flator. Hit kommer människor vid ett- tvåtiden innan de går till Amerika som ligger ett stenkast bort och fylls upp först vid tre på morgonen.
Amerika är enorm och blir fullpackat med folk som breder ut sig på de olika våningarna. Från övervåningen kan man spana in ragget på dansgolvet. De spelar dansmusik och drar därför till sig ett härligt gäng klubbögar och lipstick-flator liksom en skön blandning av alla andra. Det är öppet från torsdag till söndag men det är på lördagsnätterna som alla är där. Då är det även fri dricka och inträdet kostar runt 30 pesos (ca 60 kronor). Stället vibrerar och det raggas en hel del. Som på många gayklubbar finns här darkroom. Eftersom de flesta lever ihop med sina familjer tills de är gamla tar många med sig sina ragg till bastu och videoklubbar, eller klubbarnas darkrooms.

En annan härlig klubb är Glam som ligger i rikemanskvarteret Recoleta. Den ser ut som en gammal tegelkyrka med stora pelarvalv och runda dörrar. Det är ganska litet med tanke på hur många som släpps in och det kan vara bra att komma tidigt, det vill säga runt ett på natten. Visserligen står det då tomt i en timme men senare kanske du inte ens får plats. Det blir smockat med festsugna killar och dansgolvet fylls av fräscha unga och äldre bögar som när de spelar svenska SeptembersCry For You”, och Eric Prydz ser ut att ha riktigt kul. Senare på natten spelas hårdare dansmusik med latinbeats.
En annan gayklubb som ligger i Recoleta är Angel. Stället har två dansgolv och är mycket populärt vilket kanske beror på att man här hittar många roliga och coola drugor.

I Buenos Aires finns det många bastuklubbar. Till dessa går folk mycket tidigt. Oftast så fylls de redan vid 18-tiden och avfolkas några timmar senare. Den mest kända är A full, men här var det bäst före datum för flera år sedan. Nu är den skitig och personalen är otrevlig.
Zoom är en mycket modern videoklubb. De spelar skön dansmusik och det är coolt, rent och trendigt. Båsen med gloryholes är häftiga med luckor som går att lyfta upp. Det är dock svårraggat och de flesta verkar hela tiden leta efter nästa perfekta kille. Tyvärr finns det inga gratis kondomer att tillgå. Glöm därför inte att ta med egna!

Nagasaki

Den bastuklubb jag gillade bäst var Nagasaki som ligger i närheten av shoppingcentret Absato. Nagasaki består av tre våningar och ser ut att ha varit ett gammalt parkeringshus. Men det är rent och snyggt, högt till tak och en mycket gemytlig atmosfär. Folk ser glada ut och jag får en känsla av att de flesta verkar vara öppna, i alla fall så är de mycket homosociala. På nedre våningen är det darkrooms som gäller. I den ena finns det en rökruta eftersom det är olagligt att röka på offentliga ställen. Männen påminner om amerikanska björnar, muskulösa med mage, tatueringar, snaggat hår, härligt ludna och getskägg verkar vara poppis. Logiskt nog finns här även flera ”chasers” med något glatt i blicken. Håll utkik efter klubbens specialteman, bland annat torsdagarnas björnkväll.

En bit bort ligger den stora shoppinggatan Avenida Santa Fe som nattetid domineras av ensamma cruisande män. De vandrar längs gatan eller fyller avenyns många restauranger och pizzerior. En del taxichaufförer verkar vara klart intresserade av killar och visar det tydligt. De som sitter på Santa Fes pizzerior är för det mesta snygga män med en medelålder kring 35. Annat är det på restaurangen Olmos som är ett paradis för den som gillar ”mogna män” runt 60. Här har man uppenbart trevligt och det förs hetsiga samtal natten lång.
Bond Street är en galleria som retar gallfeber på många konservativa. Det ligger i ett lyxigt kvarter på Santa Fe och här finns skatekläder, coola t-shirt, tatuerare, militärkläder, serietidningar, androgyna smycken, kondomaffärer och en musikaffär som antagit det nordiska gudanamnet Tor. Gallerian påminner om Londons Camden Town och det är fullt med graffiti, piercade ungdomar och bögar.

På de många restaurangerna i Buenos Aires dominerar maträtten Parilla; det vill säga grillat supergott kött. Ett Parilla-ställe som rekommenderas är La Dorita i hörnet Bulnes och Cabello. Den italienska matkulturen är också mycket utbredd här, därav alla pizzerior och pastaställen. För att slippa folktomma restauranger så tänk på att i Buenos Aires går folk ut och äter ganska sent.
En restaurang du inte får missa i Buenos Aires är uteserveringen till Evitamuseet. Deras fusion av maträtter från alla hörn är riktigt gott och uppfriskande en härlig sommardag.

San Tolemos stadsdel

San Telmo är det äldsta kvarteret i Buenos Aires. Det är snyggt och ganska bohemiskt och här hittar du massor med antikvariat och tangoställen. San Telmo var tidigare rejält slitet och på dekis vilket fick många bögar att ta chansen. De flyttade in i området och har börjat restaurera. Nu har det blivit trendigt även om det fortfarande finns kvar stora renoveringsbehov. Axel Hotel Buenos Aires som är ”straight friendly” ligger i San Telmo. Hotellet är ett glamoröst designhotell som även anordnar många coola fester, bland annat poolfester.

Axel Hotel Buenos Aires

För några år sedan gjorde jag ett tv-program om hiv i Argentina som tyvärr är förhållandevis vanligt. Då fanns det gratiskondomer på många ställen men nu ser det ut att mest finnas att tillgå i automater på toaletterna och kondomerna kostar pengar. För att promota användningen av kondomer i Buenos Aires, fixade staten så att en gigantisk rosa kondom drogs över den enorma obelisken i centrala stan. Undrar när de gör samma sak över glasobelisken på Sergels Torg?

Obelisken i Buenos Aires

Det finns många utflykter för den som vill lämna Buenos Aires för en dag. Bland annat rekommenderas Iguazufallen som är en av världens maffigaste vattenfall. Det är himmelskt vackert och imponerande. Där finns massor med exotiska djur och en underbar natur. Här har du chansen att se fallen från två olika sidor. Ena dagen från Brasilien och dagen efter från Argentina. Den argentinska sidan är mycket roligare eftersom vägen för en väldigt nära fallet ”djävulens hals”. Då blir det som att vara i en wet t-shirt tävling och du kommer att bli helt dyngsur. Vid den Argentinska sidan så finns de söta små Coti-tvättbjörnarna som stjäl mat samtidigt som de är extremt sociala.

Igazufallen

På natten finns det många bra restauranger där du kan äta en god middag, maten är fantastiskt och den lilla staden vid Iguazufallen påminner om Goa. När jag är där är det inte säsong och staden är nästan alldeles tom. Det finns inga tecken på gayliv förutom killar som står med bar överkropp och kråmar sig mot väggarna och ensamma killar som går upp och ner längs huvudgatan.

De flesta som varit i Argentina och Buenos Aires återkommer. Det enda du behöver tänka på för att ha kul är att sova siesta så att du orkar vara ute ända in på småtimmarna. De flesta Argentinare är trevliga så det är enkelt att träffa nya sköna vänner!
Passa på att njuta av Buenos Aires hetta nästa vinter. Varför frysa när du kan ha kul i solen?










Gay guide med dag för dag kalender och adresser

QueerTango