Tidigt på morgonen mellan den 27:e och 28:e juni 1969 slog polisen till och gjorde ännu en razzia mot baren. Men den här gången fick gästerna nog, de slog tillbaka. Bögar och flator gjorde uppror, transorna tog av sig sina högklackade skor och slog mot polisen. The Stonewall Riots hade börjat. Den var här den moderna gayrörelsen startade, på Stonewall Inn. Upproret pågick i flera dagar. Och i år firar man 40-års jubliéum i Stonewalls minne.
– Det kommer nog bli ett långt firande med massa olika tillställningar, säger Mike, som jobbar i baren på Stonewall. Han var själv för ung för att ha varit med på den tiden, ”but my boss was here, he can tell you all about the riot”.

Ronny, Magda och Anders i New York

Tyvärr hinner vi inte träffa chefen, men bilderna som sitter uppsatta på väggarna från tiden på 60-talet ger oss en känsla av hur det måste ha varit.
Den som inte fick nog av dem kunde glädjas åt att utställningen ”1969: The Year of Gay Liberation” öppnade den 1 juni på New York Public Library (5e avenyn, 42:a gatan). Utställningen innehåller originalfoton från tiden då gayrörelsen startade, mellan Stonewall upproret till den första prideparaden i mars 1970. Utställningen avslutades 30 juni, men håll utkik efter den för eventuell turné.