Istanbul eller porten till orienten består av två delar, Europa och Asien med Marmarahavet som vatten delare. Istanbuls centrum ligger i Europa. Resan med spårvagnen från arbetarklassområdet Aksaray tar dig norrut förbi den historiska delen Sultan-Ahmet och avslutas i trendiga ( läs rika) Taksim. Det unika med denna resa är känslan att du tar dig från Damaskus till Stockholm och detta i samma stad.

I Taksim började gaylivet blomstra på riktigt för tolv år sedan. Klubbar och barer med västidentifierade uttryck började ploppa upp runt gatorna i stadsdelen. Under denna tid har den historiska gayscenen alltid existerat i hamamen, det vill säga de turkiska badhusen, i diskreta barer utan gayetikett samt i parkerna. Dessa båda världar har samexisterat, men efter Internets explotion har något hänt.

Genom nätet och den snabba informationstillgången har nya etiketter och subkulturer splittrat Istanbuls gayscen. Med USA vid rodret, trendsättaren för gaysamhället, har gayscenen här likt i väst barer och klubbar för såväl björnar, twinks som muskelpullor.
– Det var roligare förut när inte de västerländska etiketterna fanns, då hängde alla på samma ställe, säger min guesthouseägare Faruk.
Faruk ser sig själv som björn och är en av frontfigurerna i Istanbuls björncomunity. Han har varit med och organiserat Mr Bear Turkey och håller i ett guesthouse för världens alla björnar.

Faruks guesthouse finns i Aksaray som till större delen bebos av turkar från de östra delarna liksom av kurder. Ett stenkast från Faruks Guesthouse finns den ”autentiska” ( läs oetiketterade) gaybaren Pasham.
Det unika med Faruks guesthouse är att du som gäst får ta del av ett vanligt hushåll i Turkiet. Vid den gemensamma frukosten stöts och blöts tankar om bland annat gayliv, historia och religion mellan Faruk hans vänner och gästerna.

Faruk berättar att till och med inom björncomunityn saknas enighet så den har i sin tur splittrats i två delar där den ”autentiska” björnen, det vill säga turken med tjock mustasch, håller till i Aksaray på baren Pasham. ”Modebjörnen” med ansad mustach håller däremot till i trendiga Taksim på baren Bearphorus.
Vid en internationell björntillställning i Istanbul hade Taksim varit det självklara centret med sitt digra utbud av barer. Men de internationella björngästerna klagade på att allt såg ut som på hemmaplan och Faruk förklarade att vill ni ha den ”riktiga” turken får ni ta er till Aksaray. Denna exotism gäller inte bara bögar från väst utan turkar från Taksim åker till Aksaray för att del av det genuina Turkiet, en slags orientalism i orientalismen.

Men väntar du dig en ovetande gaykultur får du på skam. Genom websidor som Hairyturks och Bearwww har dessa män förstått att de är hetstoff för den västerländska gaykulturens sökande efter exotism. Folk är fullkomligt medvetna och påpekar om en mustasch inte är tjock nog eller om en mage inte är tillräckligt rund.

Fast när dansbenen. ludna som oludna, vill fortsätta brukar alla för eller senare träffas på den sent öppna klubben TekYön där björnar, twinks och muskelpullor samsas på dansgolvet.




En bra gayguide istanbulgay.com: Pasham eller Pasam som det står där är listad som Durak-Bar men i folkmun säger alla Pasham därför har jag valt att skriva Pasham.
Pasham som en väldigt old-school bar har ingen websida.