Delray är lugn, liten småstad, men det är ingen här som reagerar negativt på om par av samma kön håller vandras händer på stranden. Det finns massor att göra i stan och klubbscenen är, för den som vill, inte mer än en halvtimme bort.

Det tidigare bondesamhället som förvandlades till ett paradis för pensionärer är idag knappast badorten din farmor väljer. Utmed Atlantic Avenue, en kilometer lång ligger barer, gallerior och boutiquer direkt vid Atlanten. Shopping i Delray är exklusivt och trendigt, du kommer få svårt att hitta en illasittande T-shirt i screentryck ämnad för lättlurade turister!. Galleriorna håller sina dörrar öppna långt in på kvällen på fredagar och lördagar, och de är kul att besöka den före eller efter middagspromenad.

Middagsalternativ finns det i överflöd, allt från hamburgerhak till sushibarer. Det finns gott om trottoarcaféer att välja på längs Atlantic Avenue. Om du letar efter något utanför strandpromenaden så prova Olio, bara ett kvarter söder om SE Second Ave. Olio är elegant men med enkel inredning, med blottade tegelväggar och en ekbar, som skapar en perfekt miljö att var i under en måltid. Till skillnad från mycket av det du hittar på huvudgatorna, är det här lugnt nog för att du skall kunna njuta av såväl mat som samtal.

Delrays enda bögklubb, Lulu, stängde sina dörrar för flera år sedan, och inget annat ställe har tagit plats som HBT-scenens nav. Men, gay och lesbiska resenärer utan alternativ såväl i Delray Beach som en kort bilfärd bort. Om du känner för att stanna i stan, besök restaurangen och puben Dada som ligger bara ett kvarter norr om den västra delen av Atlanten Ave band. Dadas atmosfär är funky och konstnärliga, med en kundkrets och servitörer som smälter in väl. Maten är utsökt, och inredningen är, som namnet antyder, surrealistisk. En urtavla smälter ner utmed sidan av hovmästarbåset, och lyktor dinglar från grenarna i det gigantiska banyanträdet på gården.

Om du verkligen längtar efter en med genuin klubbscen så ligger gaybarerna i Lake Worth och Fort Lauderdale bara en kort bilfärd bort. Mojito, omkring tjugo minuter norr i Lake Worth, arrangerar “Revolution Fridays” för män och kvinnor. Ännu fler alternativ hittar du en halvtimme söderut i Fort Lauderdale, vars Wilton Manors kvarter erbjuder en av de högsta koncentrationerna av gay och lesbisk etablissemang i USA. Atomic har en blandad känsla av sport bar / nattklubb, medan Epic på Manor är ett exklusivt nattlivsalternativ. Tjejer, ta er till områdets absolut bästa lesbiska bar, New Moon.

Dagtid i Delray Beach är det bästa att vara utomhus, var som helst. Dåsa med en brunch på någon av de många trottoarcaféerna, eller plocka ihop till en picknick på Green Market, en bondens marknad som är öppen varje lördag morgon. Se till att spendera massor av tid på stranden, som är en av Floridas finaste. Gassa ute i solen eller under ett av de solskydd (cabana) som det grå att hyra för dagen. På eftermiddagen uppstår en regnbåge av färgglada drakar som pålandsvinden lockar skaror av kite-surfare att utnyttja. Om du inte gillar sand mellan tårna så kan du ockupera en bänk i Veterans Park och titta på båtarna som åker förbi.

Vill du unna dig en lyxig semester, är Seagate Hotel & Spa är ett bra ställe att bo på. Det ligger på Atlantic Avenue halvvägs mellan butikerna och stranden vilket gör Seagate till en perfekt utgångspunkt för allt det Delray har att erbjuda. Det vill säga om du kan förmå dig att lämna hotellet. Den helt nya byggnaden (öppnades i november 2009) erbjuder ljusa, rena, lyxiga rum, vissa med balkonger med utsikt över havet. Den vänliga personalen utgör en rikedom av lokal kunskap och tipsar såklart gärna om områdets restauranger och sevärdheter. Tränar gör du i hotellets gym och i den uppvärmda poolen kan du ta några simrundor, eller så kopplar du av i det angränsande spaet.

När du är redo inta stranden, så gå eller ta gratis shuttle-buss till Seagate Beach Club, en exklusiv privat anläggning som ligger precis vid stranden. Med solstolar, handdukar och möjlighet till skåpförvaring, är det ett perfekt sätt att njuta av havet utan det vanliga krånglet. Här kan du ligga vid saltvattenpoolen och njut av en Piña Colada i solen, eller gå upp till den öppna veranda för en avslappnad lunch. På klubbens övervåningen finns en fin matsalsanläggning, perfekt för en middag med utsikt över havet.

Under senare år har Delray Beach utvecklats till en livskraftig destination utan att förlora sin naturliga skönhet eller småstadskänsla. Om du letar efter en ”ocean-side getaway” tillräckligt långt från civilisationen för att du skall kunna slappna av, men nära nog för att ha gayscenen inom räckhåll, så är Delray Beach stället du skall ta dig till!

Artikeln är ett samarbete mellan QX och

Rilaklostret

www.gaytravel.com