Dessa första intryck jag fick skvallrar om nationell stolthet och historia som denna en gång mäktiga och nu återuppväckta land i östra Europa har. Ingenstans är detta tydligare än i landets livliga huvudstad – Sofia.
Efter att i bulgariska termer först nyligen ha blivit huvudstad (det vill säga för nästan 1.000 år sedan), innebär en helg här ett ständigt frågande i stil med; ”Vänta, detta är hur gammalt sa du?”.
Sofia har också varit en av de mest religiöst toleranta städerna i världen, där moskéer, synagogor, evangeliska kyrkor och ortodoxa katedraler samexisterat i hundratals år bara 100 meter från varandra. Charmiga gator, en myllrande marknadskultur och vackra parker gör denna stad till en perfekt startplats för ett bulgariskt äventyr. Gaykulturen går också på högvarv. Med fem gaybarer och en gayklubb i världsklass, finns det inget att klaga på när det gäller ett gay nattliv. Eftersom de flesta homosexuella mötesplatser ligger nära Place Pozitano, kan denna del av staden mycket väl kallas östra Europas första riktiga gaystadsdel. Oavsett om du är ute efter fornminnen, coola kaféer eller en hel natts party, så har Sofia allt.

Bulgarien ligger vackert inkilat mellan Rumänien, Turkiet, Grekland och Serbien. Sofia ligger i den västra centrala delen av landet. Det världsberömda Rilaklostret ligger cirka 160 kilometer söderut, djupt bland de magnifika Rodopibergen. Därifrån tar man sig österut till Plovdiv och några av de bäst bevarade romerska minnesmärkena i Europa. Fortsätt norrut och du kommer att hamna i Veliko Tărnovo, Bulgariens medeltida huvudstad komplett med slott, gamla stadsmuren och smala små gränder. Efter ett besök här är det dags att ta sig till den fantastiska Svartahavskusten och landets sommarhuvudstad Varna. Små kuststäder och resorts ligger som ett pärlband utmed hela östra delen av landet kust. Så ge dig själv gott om tid att utforska de tomma stränderna.

Homosexualitet har varit lagligt i landet sedan 1968, men trots det är allmänhetens attityder gentemot homosexualitet blandade och gaykulturen håller sig för sig själv. Med detta sagt, så har bögar och lesbiska rätt att tjänstgöra i militären och landets författning förbjuder all diskriminering på grund av sexuell läggning. Ur ett västeuropeiskt perspektiv är det dock lättviktiga framsteg. Ändå har ett antal högprofilerade gaykändisar och idrottsmän kommit ut med ett brak i denna nation bestående av nästan 9 miljoner och attityder är på väg att förändras. Men just nu är det klokt att, lämna dina leopardmönstrade trikåer hemma, men låt dig inte hindras att slå runt bland de halvdussinet gayhak som ligger i Sofia.

Måsten i Bulgarien
1. Få en bild av hur fantastiska bulgarerna är på Nationalhistoriska museet (ta en taxi från centrum). Museet som ligger utanför staden sägs vara den största i Balkan.
2. Bli inspirerad av den religiösa toleransen genom att besöka synagogan i Sofia (Ekzarkh Yosif 16), Banja Moshi moskén (Mariya Luiza), St Nedelya-katedralen (Pl. Sveta Nedelya), St George-kyrkan (Suborna) och St Alexander Nevskij-katedralen (Pl. Alexander Nevskij). De ligger alla i närheten av varandra och var och en gör anspråk på att vara den första, den största eller den mest ”guldglimrande” inom sina respektive trosriktningar i Europa.
3. Strosa bland helgens bokmarknad (Pl. Slaveykny), den centrala marknaden (Maria Luiza) och på Vitosha Street för gudomlig mat, en bra läsning och det senaste bulgariska modet.
4. Ta tid utanför staden för ett fridfull besök i Bojanakyrkan (ta en taxi från centrum och låt bilen vänta. Den är belägen nära Nationalhistoriska museet, så det blir perfekt för att fixa två i ett). Kyrkan står på Unescos världsarvslista, och de religiösa konstverken på dess insida är verkligen inte av denna värld.
5. Ät så mycket bulgarisk mat som möjligt. Prova Divaka (William Gladstone 54) för undertecknad anser är en av de bästa måltider han någonsin har njutit. Lämna inte Bulgarien utan att äta Shopskasallad eller deras kryddiga köttbullar. Huvdrätter från 35 kronor och uppåt, Shopskasallad kostar 16 kronor.

Nattlivet
Kort sagt, Sofias gayscen är toppen. Oavsett om du är ute efter en lugn lounge, livlig bar eller helkväll på nattklubb, så levererar den här staden. Ge dessa ett försök:

• I.D. Club Högklassigt ljud- och ljus system får dig lätt upp på dansgolvet och deras go-go pojkar och drag queens göra detta till en näst intill felfri nattklubb. Priserna är inte över toppen höga och entrén ligger på en ganska standard nivå för denna del av världen. Missa inte denna plats om du reser runt i östra Europa. Dragshower på onsdag och torsdag med den vida berömda Madame Elza Pariny (www.pariny.com). Hon är gudomlig.



• Why Not? (31 Alexander Stamboliysky Blvd.) En utmärkt bar med mini-disco som dessutom har barbröstade bartenders och ett mycket smickrande ljus.
• Discreet (41-43 Skobelev Blvd.) Ligger under jord i centrum av staden. Den främsta attraktionen i denna lilla med söta bar är deras dance pool som brukar leda till underhållande inslag. Baren arrangerar regelbundet shower av alla de slag.


Rilaklostret

Den ultimata rundresan:

Bulgarien som så mycket av östra Europa ses bäst med bil. Hyr från ett lokalt företag (prova www.carrent.bg) och se till att du inte har bråttom. Det finns bara en stor väg och den är ungefär 32 kilometer lång men å andra sidan betyder långsammare hastigheter mer tid över för att njuta av det fantastiskt vackra landskapet.

Koprivshtitsa – i en dal omgiven av massiva snöklädda toppar, ligger Koprivshtitsa som är urtypen för en traditionell bulgarisk by. Tro det eller ej, denna stad med bara 6 000 invånare är platsen som den bulgariska renässansen som ledde till landets självständighet mot slutet av 1800-talet började. Här har flera hem förvandlats till museer som möjliggör en inblick i hur livet ”brukade vara.”
Rilaklostret – Kanske en av världens mest kända kloster, är Rila som ligger långt in i Rilabergen vid en rogivande flod. Stanna till här om inte annat så för att ge dig en stund av lugn. Här finns också en kyrka, museum och bokhandel om det inte räcker med att bara ta en paus från den verkliga världen. Klostret hyr ut rum till trötta resenärer till mer än rimliga priser. Kom dit strax före två och innan sex och stanna över i rum 170.
Plovdiv – En gång i tiden var detta en mäktig romersk stad, Plovdiv är tveklöst Bulgariens mest avspända bergsstad. Utomhusbarer, trendiga kaféer och en av den mest välbevarade romerska amfiteatern från 100 –talet gör Plovdiv till ett ”måste” att besöka..
Veliko Turnovo – Bulgariens medeltida huvudstad har idag endast 70 000 invånare men lockar med fästningar, kullerstensgator och en imponerande ljud- och ljusshow som garanterat imponerar alla besökare.
Varna – Huvudort vid Bulgariens Svarta havskust, gör Varna till en gigantisk festplats hela sommaren. Utomhusdiskotek, läckra restauranger och oändliga stränder i en av Europas bäst bevarade hemligheter innebär mindre trängsel än Spanien eller Italien, men med samma sköna sandstränder, imponerande bergsformationer och sköna vatten.

Tips och tricks
• Att köra bil i Bulgarien rekommenderas inte för de med svagt hjärta. Bulgariska bilförare tar ingen hänsyn till några andra fordon än sina egna. Håll koll på hastighetsbegränsningarna också. De ändras ofta och vanligtvis verkar det vara förvånande lågt satta. Om du haffas av polis så betala inga eventuella böter direkt . Det handlar då om ren och skär korruptionen på ett verkligt östeuropeiskt sätt. Ta bara emot böteslappen och åk din väg.
• Taxi är otroligt billigt. En tur genom stan kostar en tjuga. Så tillåt dig att ”slösa”.
• WiFi Internet finns gratis på McDonald’s över hela landet. Om du letar efter ett snabbt och enkelt sätt att hålla kontakt via e-post eller Skype är detta tyvärr det bästa alternativet.

Artikeln är ett samarbete mellan QX och

Rilaklostret

www.gaytravel.com