Hösten 2003, innan jag började jobba på QX, vann jag en resa till Nashville. En kvällstidning hade arrangerat en tävling där första pris var att åka till Nashville och vara med när Jill Johnson spelade in en skiva, och jag vann. Resan blev sedan av flera olika anledningar inte av, men nyligen fick jag äntligen chansen att besöka den amerikanska musikstaden nummer ett.

     Nashville ligger i Tennessee i södra USA, och för en van USA-resenär som undertecknad är det spännande att besöka nåt nytt. Ett ställe som inte är lika intensivt och stort som de vanliga USA-resemålen New York, LA och Miami. 1,2 miljoner bor i staden med omnejd, och i city omkring 600 000. Nashville är såklart känt som Music City USA eftersom det är countrymusikens, ja faktiskt popens Mecka. Här spelade Elvis in sina hits, och här föddes hits som Oh Pretty Woman, Jolene och I will always Love you. Det finns gott om platser att besöka om man är musikintresserad. Men staden har också en massa annat att erbjuda.

     Men det är lika bra att börja med musiken.

Historiska RCA Studio B ligger i en liten anspråkslös byggnad där alla stora amerikanska artister spelat in musik. Stora porträtt av artister som varit här hänger på väggarna i entrén. Det var här Dolly Parton spelade in Jolene, och det var här Elvis sjöng in Are You Lonesome Tonight. Jag tar den guidade rundturen och kvinnan som guidar har jobbat här i över 40 år och kan sin sak. En berättare av rang, vilket gör att jag som inte alls är ett Elvis-fan inte kan värja mig när studiovärdinnan efter rundturen släcker ner och Elvis inspelning av just Are you Lonesome tonight spelas upp under total tystnad. Rysligt mäktigt, och ett smått religiöst ögonblick.

     Ett annat måste är Country Music Hall of Fame and Museum. Här finns hur mycket som helst bevarat från gammal och nutida contryhistoria. En mäktig historievandring där man kan vara både passiv och aktiv betraktare genom de många våningarna av countryns heligaste. Jag blir mest tagen av det moderna: Shania Twains leoparddress från That Dont Impress Me Much, Taylor Swifts silvriga klänning från 1989-turnén och Carrie Underwoods Idol-vinnardress. 

     Tv-serien Nashville har också ökat turisttrycket på staden. Särskilt det rätt anspråkslösa countryhaket, Bluebird Café, har blivit en enorm attraktion i staden. Hit kommer kända och okända musiker för intima spelningar inför publiken som består av nittio lyckliga personer som lyckats ta sig in. Det är nämligen alltid kö. Men håll ut, det är så värt det: Den magiska stämning som infinner sig när fyra musiker sitter i en ring mitt i lokalen och spelar musik från hjärtat är en upplevelse. Söndagar och måndagar går det inte att boka till, först till kvarn gäller. Till andra dagar: Var ute i god tid!

The Westin Nashville´s hotell

     Jag bor på nybyggda The Westin Nashville som ligger mitt i city, ett stenkast från det mesta så jag går till allt. Det är lätt att ta sig runt i centrala Nashville. 

Inom ett par kvarter finns neonblingade bargatan Broadway med alla sina countryspelande Honky Tonk-barer (baren Roberts är bäst enligt Jill Johnson), området Music Row med alla sina inspelningsstudios, radiostationer och förlagshus, och nybyggda posha kvarteret The Gulch med trendiga restauranger och små butiker, dit många välbärgade gays faktiskt flyttat. 

     Vill man ta sig längre sträckor rekommenderar jag Uber eller Lyft, det kostar inte mycket även om dollarn just nu är rätt dyr. Nashvilles infrastruktur ska få en rejäl upprustning de kommande åren, men än så länge är det bara bilburet som funkar riktigt bra om man ska ta sig utanför nämnda centrumområde. 

Området som är Nashvilles ”gaybourhood” heter The District, och ligger strax ovanför Broadway. Här finns huvudgatan Church St där de typiska gayklubbarna ligger, ni vet stort dansgolv, starka drinkar, hög dansmusik och dragshow. Här finns populära klubbarna Tribe och Play, båda två välbesökta och man vandrar lätt mellan dom. Lite längre ner på gatan ligger Canvas som är en lite råare bar, där man får röka inne, och här anordnas läder- och underklädesfester.

Jag vill dock inte nöja mig med Church St så jag tar en Uber till södra Nashville där det enligt min sökning finns fler gaybarer, som är lite mindre dansgolv och drag, och lite mer autentiskt barhäng. Och bingo, här ligger de här klassiska oglammigare gaybarerna, ni vet, en platt lada med en parkering utanför och en stor skylt ovanför. På Stirrup är det ett lite äldre klientel, 35-40-ish och väldigt välkomnande. Jag hamnar redan efter första femdollars-drinken i samtal med entrévärden och en stammis vid namn Ben. Klockan är halv tolv.

– Här är alla välkomna och många stammisar dyker in runt den här tiden. Det är mer avslappnat här och cruisingen äger rum i skogen mellan oss och närliggande Trax berättar Ben. 

Efter att ha bjudits på två drinkar av en välmenande man i buskigt skägg och flanellskjorta bestämmer jag mig för att testa Trax, men skippa cruisingen i skogen.

Fem minuters promenad bort ligger Trax. Där är det om omöjligt ännu mer avslappnat, det känns som att kliva in i en 80-talsfilm. En lågt hängande lampa över ett biljardbord, ensamma män på rad vänder sig om från bardisken när man kommer in. Fireball och Jägermeister i stora blandare bakom bartendern. Ett par drinkar senare har jag dividerat med en Trump-anhängare, shottat med två björnar i skogshuggarskjortor i baren och blivit grovt stött på vid pissoaren. Dags att gå hem. 

Vill man ha lesbiskt så får man bege sig mot trendiga East Nashville. Där ligger baren The Lipstick Lounge som har bra karaoke och alltid lockar festsugna flator. Stämningen är skönt avslappnad och när jag är där, just då som enda killen, välkomnas jag varmt. East Nashille är lite mer alternativt, och inte typiskt ”gay”. Här bor många som räknar sig som queer, och här finns klubbar som inte är gay men väl öppensinnade: Beyond The Edge (som kallas Beyond The Lez), och 3Crow är två sådana. I området strax innan East Nashville ligger korsningen 5 Points som har massor av bra små butiker och kul barer. Där ligger också Margots Café & Bar, som ägs av superflatan Margot McCormack, en vida känd kock som är lite av en gayikon i stan. Ett måste om man är i området! Maten är himmelsk.

Arnold Myint, kändiskock från Top Chef & Miss Gay America 2017, driver tre restauranger i stan: Suzy Wongs House of Yum, PM Café och BLVD Bistro

– Gaylivet är mestadels koncencerat till Church street, där finns alltifrån nischade barer till kul restauranger. 

Myints egna Suzy Wongs House of Yum ligger också här, och är vida omtalat som ett populärt underhållningsställe med väldigt bra asiatisk mat och kul cocktails.  Det är också här hans dragpersona, Suzy Wong dyker upp då och då.

– Våra dragbruncher på lördagar och söndagar är väldigt populära, och jag ser till att bjuda in drugor av internationell klass. Myint tycker att Nashville är en progressiv stad där folks attityd utvecklats de senaste åren. Han går själv hem i drag många kvällar och har aldrig känt någon hotfull stämning.

– Nashville är en säker stad, och den blir bara mer och mer gayvänligt.

Joe Woolley, ordförande för föreningen LGBT chamber of commerce, som jobbar för LGBT-business i staden, håller med:

– Det finns inga farliga områden i Nashville. Folk är reserverade, men inte hotfulla. Jag kan gå och åka överallt vilka tider på dygnet utan att vara rädd. Sen handlar det om sunt förnuft såklart. 

Han fortsätter: 

– Vår nya borgmästare är väldigt HBTQ-vänlig och progressiv. Hon har tillsatt många LGBT-personer på poster som kan påverka och göra staden ännu mer öppen. 

Han berättar att Nashville är en öppensinnad punkt i en konservativ stat.

– Detta är countrymusikens huvudstad och majoriteten som lyssnar på den musiken är western-människor med konservativa värderingar Men det går sakta framåt. 2015 infördes samkönade äktenskap och folk rusade till city för att gifta sig. Och Pride, som äger rum i slutet av juni, har exploderat de senaste fem åren.

Ett LGBT-poppis område som måste besökas är 12th South district. Här finns bra shopping i små mysiga butiker. Bland annat White´s Mercantile, en gammal bensinstation som är gaydriven och har massor av kul prylar och inredning. Här finns också Pride-stöttande Jennis Ice Cream som serverar lokalt producerad glass som är gudomlig. Testa också Burger up, Nashvilles kanske bästa burgarjoint.  I 12th South ligger även Reese Witherspoons butik, Draper James är ett mecka för preppy östkustinredning. Reese är uppvuxen i området och har även hus utanför stan.

En annan attraktion som är ett måste är Centennial park som är ett stort grönområde som omger en exakt kopia av Parthenon templet i Aten! Det är idag ett konstmuseum och byggdes till en stor utställning som firade 100-årsjubileumet av Tennessees inträde i unionen. Varför? Jo, Nashville kallades länge amerikanska söderns Aten. 

Jag passar under min vistelse även på att bege mig utanför Nashvilles gränser: Till Jack Daniels anläggning i grannstaden Lynchburg. Som whiskey-fan är det ett stort ögonblick att vandra runt och se hur den världsberömda whiskeyn görs. Den rökiga doften ligger tung över hela området och de stora tunnorna med whiskey staplas på hög medan solen skiner över området. 

I Lynchburg måste man absolut stanna till på Miss Mary Bobo’s Boarding House & Restaurant. Ett charmigt och väldigt eget ställe där man äter en klassisk Söder-måltid med en av de äldre kvinnorna som jobbar här. Hon sitter på kortsidan och är värdinna alltmedan maten serveras i karotter. Lite knasigt, men väldigt mysigt.

     På väg hem från Lynchburg åker vi genom vackra landsbrukslandskap och det är min tur att välja låt i bilstereon. Det blir Jill Johnsons Open Your Heart. Cirkeln är på något vis sluten.

Ät!

Patterson House

Poppis ställe med goda drinkar och schyst plockmat att dela. Ägs av två unga snygga bröder som satt Nashville på matkartan.

1711 Division St, Nashville, @SHprojects

Pinewood Social

Fantastiskt frukost/brunchställe med poolarea på sommaren. Inomhus finns bowlingbanor, och drinkarna är topnotch. Ägs av samma bröder som Patterson House.

33 Peabody St, Nashville, @SHprojects 

The Farm House 

Fokus på lokala råvaror och mycket gott. Underbara cocktails!

210 Almond Street, Nashville, @TheFarmHouseSoBro

Le Sel

Fransk brasseri med riktigt bra mat. Testa deras lobsterroll! Här har många gaypar haft sina mottagningar eftersom det är extremt gayfriendly.

1922 Adelicia St, Nashville

The Mockingbird Nashville

Paret Brian Riggenbach & Mikey Corona öppnade under våren 2017 ett nytt koncept som förenar amerikansk diner med globala influenser.

The Mockingbird Nashville,  121A 12th Ave. North Nashville

Se!

AT&T Building

…har blivit en klassisk silhuett i Nashville då den ser ut som Batman i formen.

333 Commerce Street, Nashville

Broadway

Bargatan med alla Honky Tonks mitt i stan. Spana in fulla turister och glada hattbärande Nashvillebor.

1st Avenue North till 2nd Avenue South

Parthenontemplet, Centennial Park

Exakt kopia av det grekiska landmärket. Syns bland annat i Robert Altmans filmklassiker Nashville.

2500 West End Ave, Nashville

Besök!

Bluebird Café 

Ett måste för den country/singerSongwriterintresserade.

4104 Hillsboro Pike, Nashville

@BluebirdCafeTN

Ryman Auditorium 

Klassiskt konsertställe som kallas The Motherchurch of Country Music.  

116 5th Ave N, Nashville 

RCA Studio B

Studion där Elvis, Dolly och alla andra hjältar spelade in klassiker.

1611 Roy Acuff Place, Nashville 

Schermerhorn Symphony Center & The Nashville Symphony 

Pampig konserthall där orkestrar då och då har helkvällar med musik från filmer som Jurassic Park, E.T och nu i december, hyllade La La Land.

1 Symphony Place,  @NashvilleSymph 

Jack Daniels DryCounty Distillery

Säger sig självt. Rundtur i whiskeyheaven.

182 Lynchburg Highway, Lynchburg, TN 37352 @JackDaniels_US

Hatch Show Print

Coolt ställe som handtrycker konsertposters och flyers i gammaldags stil. Alla ifrån CNN till Taylor Swift är kunder.

224 5th Ave S, Nashville, @HatchShowPrint