I somras var jag och min man i Provincetown, eller P-town som de flesta säger, för första gången. Men det blir garanterat fler gånger. Vi var ett kompisgäng på ett tiotal personer, från både Sverige och USA, som sammanstrålade för att fira en god väns födelsedag. Vi blev alla förälskade i denna lilla stad med sina typiska grå New England-hus som ligger tätt tätt. Massvis av konstgallerier, restauranger, souvenirbutiker, små guesthouses (här finns inga jättehotell) och så en hel del gayställen förstås.

Ja, en mer gay stad än P-town är nog svår att hitta. Det känns nästan ironiskt att det var här Mayflower med sina djupt religiösa nybyggare först ankrade år 1620. Till minne av detta har man byggt ett jättelikt fallosliknade torn, från vars topp man har en fantastisk utsikt. Vissa dagar kan man se ända till Boston.
Efter Mayflowers visit härjade sjörövare i vattnen runt halvön Cape Cod, och på 1800-talet samlades en stor koloni portugisiska fiskare i P-town. Det portugisiska arvet är fortfarande märkbart, man kan exempelvis köpa jättesmaskiga bakverk i det portugisiska bageriet mitt i stan.
Från mitten av 1900-talet började så bögarna hitta hit. Den homosexuelle författaren Tennessee Williams, känd för pjäser som Linje Lusta och Katt på hett plåttak, tillbringade sina somrar här på 40-talet. Och i dag har en annan känd gayprofil – filmregissören John Waters – sitt sommarhus här. Jag såg honom själv cykla förbi flera gånger. Och så stötte vi på ett par välkända ansikten från porrfilmsvärlden, exempelvis Chi Chi La Rue-stjärnan Gus Mattox, och välkammade charmören Johnny Hazzard som dök upp lite varstans, bland annat som servitör och bartender.

Hur ska man då beskriva P-town? Enklast är nog att tänka sig ett sommarvarmt Båstad mitt under tennisveckan, där de spänniga jetset-kidsen är utbytta mot bögar. Vänliga och öppna bögar. Förmodligen förstärktes denna känsla av att vi av en slump lyckades pricka in den årliga ”bear week”. Björnar är ju som bekant oftast trevliga, och gosiga…
Gillar man mot förmodan inte björnar ska man absolut inte komma just den veckan, utan kanske sikta in sig på circuit-veckan, allmänt kallad ”twinks-veckan”, då unga partybögar invaderar staden. Har man barn kanske man föredar familjeveckan, och även lesbiska har förstås sin egen vecka. Med tanke på hur litet P-town är det definitivt klokt att kolla upp vilket tema som gäller. Och vill man ha någonstans att bo gäller det att vara ute i god tid.

Eftersom P-town uteslutande lever på turism är det självklart väldigt kommersiellt, och väldigt amerikanskt, på gott och ont. Fördelarna är bra service, förstklassig mat, och massor av aktiviteter så väl dag som natt, så egentligen finns det inte så mycket att klaga på. Möjligen då att man kan staden redan efter ett dygn. Det finns ju i stort sett bara en enda gata – Commercial Street, som man vandrar fram och tillbaka i hela sin längd på cirka en halvtimme. Rena himmelriket om man har dåligt lokalsinne.
Du tar dig enklast till P-town genom att först flyga till Boston, och sedan ta en snabbfärja därifrån som tar cirka en timme. Du kan också hyra bil, det tar cirka tre timmar att köra. Lyxvarianten är att ta lokalflyget Cape Air, som bara tar runt 20 minuter. Planen tar bara åtta personer, och har du tur får du sitta bredvid piloten och ”låtsasflyga” planet. En liten varning dock – se till att inte packa ner poppers i bagaget – då väntar dryga böter. P-towns flygplats är den enda i världen med stora skyltar föreställande en överkorsad poppersflaska. På förekommen anledning får man förmoda.
Har du inte redan bokat biljett till P-town i sommar kommer här ytterligare några argument.

Vamos a la playa
P-town ligger precis vid vattnet och det finns helt okej stränder downtown, men vill man bada lite mer ostört beger man sig självklart till gaystranden ett par kilometer bort. De flesta hotell har cyklar man får låna gratis, annars kan man hyra. Att ta sig till gaystranden är dock lite av ett äventyr – man måste gå i 20 minuter över ett sandigt saltvattenträsk, där tidvattnet avgör hur mycket man måste vada. Ganska svettigt, och man blir galen på alla bromsar som bits. Ta med parasoll, solhatt, solskydd och rikligt med vatten. Väl framme möts man av en underbar strand, där det är helt okej att kasta badbyxorna, så länge inte beach-polisen kommer. Då får man böta… Vill du slippa strapatserna så finns det även en mer straight strand, Racepoint beach, där duschar och toaletter tillhandahålls.

A man’s got to eat
Cape Cod, halvön där P-town ligger, är känt för sina skaldjur och då inte minst hummer. Här serveras hummer på längden och tvären, och betydligt billigare än här hemma. En läcker snabbmatsvariant är ”lobster roll”, det vill säga hummerbitar i lite majonnäs som serveras i ett bröd med pommes frites till. Mums!


Djur & Natur
För straighta människor är det framför allt en sak som lockar i P-town: valarna. Flera gånger om dagen kan man bege sig ut på valsafari, något som verkligen kan rekommenderas. Vi såg tolv valar på kort tid, och visst är det lätt att bli lite nervös när en 25 meters knölval dyker under båten för att strax komma upp på andra sidan och blåsa ut en fontän av vattenånga.
Mycket sälar finns det också, något som i sin tur lockar till sig hajar. Det var ju här i krokarna som filmen Hajen spelades in…
Strax utanför stadskärnan finns även vackra skogsområden med näckrossjöar, och med fina asfalterade cykelstigar.

Dancing on the Boatslip
Ingen i P-town missar tea dance på Boatslip, som är alla dagar mellan kl 16 och 19. På Boatslips enorma trädäck kan man dansa, dricka cocktails, flirta eller bara njuta av den vackra utsikten över hamnen. Efter tedansen tar de flesta en ”disconap”, innan de går vidare till restauranger och barer.
Dagtid är Boatslips trädäck fyllt med solande välinoljade bögar, och det kan vara klokt att komma dit senast kl 10 om man vill hyra en solstol. På natten är det också action på Boatslips trädäck, eller snarare under. Det går under namnet ”the docks” och besöks på egen risk…I love the nightlife
Natten börjar tidigt i P-town, eftersom alla ställen stänger kl 01. Utbudet kan man dock inte klaga på – det finns barer för alla smaker och tre stora dansställen: A-house, Crown & Anchor och Club Purgatory. Vill man bli underhållen finns det massor av shower att välja på, med allt från välkända ståuppare till proffsiga dragshows. Men när vi var där var den största succén Naked boys singing, ingen falsk marknadsföring där…
När alla barer stängt har många inte hunnit ragga klart, så man samlas på gatan utanför Spiritus pizzeria mitt i stan. Det är ingen överdrift att säga att ”alla är där”. Efter pizzan väntar sängen, men vems är förstås en öppen fråga…