I flera hundra år har hamam varit platser för hygien, avkoppling och umgänge i Istanbul. Filmer som ”Det turkiska badet” har laddat företeelsen med homovibbar men om du förväntar dig en gaysauna-kultur blir du besviken. Dock har badhusen, precis som i andra länder, utgjort en fristad för fysisk manlig vänskap. Många av de nutida hamamen är spaliknande anläggningar som framför allt riktar sig mot turister. Andra, enklare, kvarters-hamam har fortfarande mycket kvar sin genuina prägel. De större badtemplen har ofta en slående prakt men kostar också därefter. Besökarna är ofta turister. Mindre hamam är billigare och har en mer mixad kundgrupp. Hit kommer turkar, en och annan turist och män som söker andra män.

Det finns inte längre några renodlade gayhamam, i alla fall som vill skylta med sin inriktning, men det finns olika grader av gayvänlighet hos badinrättningarna. Dock kan det vara läge att fråga sig fram på gayklubbarna efter privata tips.

Turkiska bad är könssegregerade, män och kvinnor tvagas för sig. När du besöker ett hamam blir du mottagen av personalen och får ett eget omklädningsrum. Här finns en brits att vila på, spegel och badtofflor. Man tar av sig samtliga kläder och det enda man har på sig är det höftskynke som du blir tilldelad i båset. När du är klar låser du ditt rum och väntar på att bli ledd till den kyrklika tvagningssalen. Under kupolen finns en upphöjd marmorplatå som är uppvärmd och det är på den som man ligger under tvagningen. Runt om finns små tvättställ i golvnivå och där tvättar man sig själv om man inte beställt annat. Har du beställt oljemassage så får du oftast ligga och slappna av på den varma marmoravsatsen i 10-15 minuter och sedan tagen avsides till ett enskilt rum för knådning. Efteråt är du fri att tvätta av dig oljan, relaxa och socialisera i den stora salen eller i de lite mindre tvättrummen. I ett lyxhamam blir du även frotterad torr och bjuden på te vid springbrunnen efter badet.

QX.se provade tre olika hamam i olika prisklasser. Besöken gjordes sen eftermiddag och bedömningen grundar sig enbart på ett besök per ställe. Eftersom vissa inrättningar har en stab av tvagare och massörer kan bemötandet variera utifrån vem som utför servicen.

Galatasaray hamam
Denna badinrättning är en av de lyxigare i Istanbul och klart värd ett besök, främst för den mäktiga och sakrala arkitekturen, men också för det lågmälda men trevliga bemötandet. Här blir man mottagen av de äldre badmästarna som ledsagar dig som gäst genom hela tvagningsproceduren och ger dig massage. Det är otroligt avkopplande, nästan som en andlig upplevelse när man ligger under kupolen och dagsljuset strilar ned i det varma dunklet i tvättsalen. Kanske inte så hög gayfaktor om man bortser från det faktum att det är rätt intimt att bli tvättad från topp till tå av en fullvuxen man som endast har ett höftskynke på sig.

Öppettider för män 7-22
Öppettider för kvinnor 8-21
Entrépris ca 450 kronor och sedan kan man lägga till för olika behandlingar.

Turnacıbaşı Street No:24 Galatasaray

————-
Ağa hamam
Detta hamam i mellanprisklassen är rent, klassiskt och snyggt men det är också allt. Bemötandet är allt annat än hjärtligt, i alla fall vid det här besöket, och den halvtimmeslånga massagen var snarare tjugo minuters ovarsamt knådande – på ett dåligt sätt. Inte avkopplande på något vis. Enligt sajten Istanbulgay.com hade stället tidigare en gayvänlig attityd men nu ändrat sig totalt. Undvik det här stället!

Öppettider för män Dygnet runt
Öppettider för kvinnor Dygnet runt
Entrépris ca 150 kronor. Massage ca 150 kronor.

Ağa Hamamı. Turnacıbaşı Sok. No. 60, Beyoğlu.

——————

Firuzağa hamam.
Detta lilla kvarters-hamam på hörnet är inte flott på något sätt men det kompenseras av ett trevligt bemötande från personalen (som dock inte pratar engelska) och att det känns genuint. Eftersom stället är litet har det olika besökstider för män och kvinnor. Massagemannen, som för dagen är en man i 35-årsåldern, är grov som en turkisk oljebrottare, lyhörd och har en avslappnad attityd. Bästa massagen under resan, helt klart. Det är också här som gaydaren ger mest utslag på de inhemska och utländska gästerna. Stället har även en bastu och några mindre tvagningsrum där man kan slappa eller umgås på två-tre personer. QX favorit!

Öppet för män 6-9 samt 17-01
Öppet för kvinnor 9-17
Entrépris ca 100 kronor
Massage ca 150 kronor
Çukurcuma Cd. 6, Çukurcuma, Beyoğlu

————–