Mars varje år är en högtidsstund för resesugna bögar då nya utgåvan av Spartacus släpps. Rese”bibeln” har måhända tappat sin funktion som aktuell guide med Internet, men fortfarande fungerar den mer än väl som en inspirationsresa och en bild av hur gayvärlden ser ut.
I år frontar Eliah Cohen med smäktande bruna ögon och blå tank top i bästa gaystil!
Totalt listas 190 länder och den legala situationen för bögar och i 128 av dem finns det listningar av gayställen och mötesplatser. Totalt har redaktörerna lyckats trixa ihop över 20 000 listningar.
Tur för Sverige att vi nämns flera gånger i förordet för vår progressiva homopolitik.
Annonsörer på de svenska sidorna är QX och vår Gaymap-listning och så Stockholms stad, Långholmens vandrarhem och Sheraton. I övrigt är det tomt.
Beskrivningen av Sverige är också något kritisk. Lagarna kring homosexualitet är mycket bra, noteras det, men så höjs några ögonbryn. Förbudet att köpa sexuella tjänster, förbudet att sälja Poppers och informationsplikten för HIV-positiva är tre saker som guiden tar upp på minussidan liksom, såklart, vår restriktiva alkoholpolitik.
Guiden förklarar också att det närmast är omöjligt att hitta saunor och sexställen för gaykillar.
Men nu är det inte Sverige som svenska läsare är mest intresserad av. Producerad i Tyskland som guiden är så dominerar såklart annonser och listningar från det landet såväl som från andra större europeiska länder och städer.
USA finns absolut med, även om den bästa av de tryckta guiderna för Nordamerika är Damrons.
Av våra grannländer är det, traditionellt, Danmark och Köpehamn som gjort bedömningen att Spartacus är av betydelse. Men även här märks en minskning av annonser. SLM, Jailhouse och Carstens har köpt annonsplats förutom Köpenhamns stad och Qruiser/QX GayMap.
Norge och Oslo har inga annonser förutom Qruiser/QX GayMap och norska tidningen Blikk. I Finland och Helsingfors har däremot flera gayställen valt att annonsera i år. Sauna Vogue, en stor sexshop, Bear Park Café, Hotel Haven och klädaffären Touch d’André liksom Qruiser/QX GayMap och en finsk datingsite.
1300 sidor består guiden av i år, det 40:e. Säljs nu i QX Shop.
Och Spartacus har faktiskt, kors i taket, tagit sig ut i cyberrymden i år. De har skaffat en App för mobiltelefoner.

Spartacus 2011 i QX Shop