Okej, vi tar det direkt – Stavanger är inget resmål för dig som kräver ett vibrerande och spännande gayliv, med fancy gayklubbar och ett par gaybarer att hoppa runt på. Då ska du åka nån annan stans. Punkt. Är du däremot intresserad av god och internationellt uppmärksammad mat, natur som sätter din höjdskräck på prov, stora stränder och en vacker pittoresk stad, då kan Stavanger absolut vara något för dig. Stavanger har ca 100.000 invånare och ligger med blicken mot havet och med ryggen tryggt lutad mot kraftiga berg. Staden är en oljestad som lockat hit massor av olika nationaliteter och det är otroligt charmigt att promenera runt bland de karaktäristiska vita trähusen, den stora mängden gatukonst och de många kullerstensgatorna. Det här är med andra ord ingen stad för dragqueens och deras höga klackar…
Jag tog direktflyget från Arlanda och landade i Stavanger en dryg timme senare. Och jag börjar direkt med att äta frukost på Scandic Stavanger Airport vid flygplatsen, deras hotellfrukost har nämligen fått pris för ”Bästa hotellfrukost” i hela regionen flera gånger om. Och jag fattar varför. Så hoppa över frullen på Arlanda och vänta tills du landar i Stavanger. Bara chokladfondyn där du kan doppa jordgubbar, kiwi eller skivad ananas är värd besöket.
Under mina tre dagar och två nätter i Stavanger hinner jag med mer än jag kunnat drömma om. Och att besöka Stavanger utan att ta sig till Preikestolen, Kjerag eller gå trappan med 4444 steg i Flørli är nästan som att svära i kyrkan. Ett av dem är helt enkelt ett måste. Din höjdskräck får bestämma vilken du väljer. Efter att ha sett bilden på Kjerhag där en 1,2 m bred sten har kilats fast mellan två berg 1084 meter över marken och där man kan gå ut på en 35 cm bred ”avsats på stenen” så insåg jag mina begränsningar. Det spelar ingen roll att det skulle bli årets like-raket på instagram om jag gick ut på den, hela kroppen skriker nej tack. Och att gå 4444 steg i en trappa kändes inte lockande med tanke på vad jag lovat att göra på hotellet (återkommer om det i slutet av artikeln) så det fick bli Preikestolen. En klippavsats med 604 meter ner till marken och där man kan sitta på kanten och dingla med benen. Vilket jag gjorde. Och det var en av mina livs värsta och vackraste ögonblick. Promenaden upp tar ca 1 timme och var fantastisk – och lite krävande, men som sagt, ett måste!
Ett besök vid havet är även det på ”to do”-listan. Vi for ut till Hellestø och tog ett bad i havet och gick längs de enorma stränderna som fick mig att stundtals tro att jag befann mig i Florida. Vi ser att de har surflektioner lite längre bort och vi blir sugna men hinner inte riktigt med. Istället åker vi till Strandhuset i Ölberg och äter Stavangers godaste mjukglass för 49 kr. Det är början av juli och de har redan sålt 40 000 glassar. Vi förstår varför.
Tar oss in till stan och går längs de färgglada husen på Fargegaten, här ligger massor av restauranger och barer och alla hus ser ut som Villa Villekulla. Vi tar in på en tvärgata och äter på hamburgerstället nummer ett Døgnvill Burger och får en av de godaste burgarna jag ätit med tre sorters fries. Men framför allt är stället känt för sina milkshakes, både med och utan sprit…
Stavanger har två restauranger i stan med varsin michelinstjärna 2018, den ena är Re-naa med plats för 22 personer och den andra är Abi Omakase med plats för endast 10 pers och där man måste boka minst sju månader i förväg. Pris på Omakase är ca 3000 kr per person inkl vinpaket.
På Fargegaten ligger Fri Bar som är gay (RFSLs bar) och vi ser att de har drugbingo till helgen. En bit bort ligger Stavangers enda gayklubb, Hot. De har öppet fre och lör natt och är alltid välbesökt och uppskattat. Men ha inte för höga förväntningar, och kom ihåg att det inte blir roligare än man gör sig. Och efter ett par drinkar och shots och lite bra musik kan det bli riktigt roligt.
En kille berättar om Stavanger Pride (Stavanger på skeivå) som hålls i september, förra året hade de en parad för första gången och det var en stor succe. Och parad blir det i år igen. Den 8 september närmare bestämt.
Den som är intresserad av museum och olja bör självklart kolla in oljemuseet Norwegian Petroleum Museum. Bra mycket roligare än det låter och interaktivt, spännande och lärorikt.
Den som planerar att resa till Stavanger redan i sommar kan ju alltid se till att det sammanfaller med Utopia-festivalen den 24-25 aug dit både Kygo och Steve Angello kommer. Eller så packar du ned löparskorna och anmäler dig till Stavanger maraton 25 augusti. Och vill man hinna med ett pass på gymmet så funkar ditt Sats-kort även här under hela sommaren – både på Sats och Elexia.
Var ska man bo då i Stavanger? Både Scandic och Clarion har flera fina hotell i stan. Prinsparet Mette-Marit och Haakon brukar ses på Sola Hotel. Själv bor jag på på Scandic Forum som både har Stavangers populäraste hotelldirektör i svenska Ulrika samt en nyrenoverad restaurang på 21:a våningen med utsikt över hela Stavanger. Så vackert. Och vill man inte ta hissen upp kan man alltid be att få springa upp för trapporna för de 21 våningarna på tid, det gjorde jag, och 335 trappsteg och 2:20 minuter senare står jag med mjölksyra i benen och ett diplom i handen. Jag kunde nu stryka Forumtrappan från min bucketlist! Nu återstår bara den där stenen i Kjerhag…
Men det får bli nästa gång.
Kanske.