Portugal har lyckats gå från en 27:e plats till tredelad första plats genom att förbättra sin lagstiftning för trans- och intersexpersoner. De har dessutom tagit tydliga markeringar mot hatbrott. Portugal har alltså klättrat 26 platser och ligger nu på första plats tillsammans med Sverige och Kanada.

Spartacus vill upplysa resenärer om hbtq-personers situation och har med 197 regioner och länder i undersökningen. Länder som har gått upp på listan i år är bland annat Indien som avkriminaliserade homosexualitet och har ökat tryggheten för hbtq-personer, landet har gått från plats 104 till 57. Trinidad och Angola är också två länder som avkriminaliserat homosexualitet och därmed gått upp på listan.

I kontrast har Brasilien, Tyskland och USA klättrat ner på listan. I både Brasilien och USA har två högerpopulistiska presidenter fått makten och hbtq-personer har snabbt blivit allt mer utsatta. I Tyskland har våldet mot hbtq-personer ökat och de har ingen modern lagstiftning gällande trans- och intersexpersoner. Tyskland låg tidigare 3:a, men har nu gått ner på en 23:e plats.

De farligaste länderna att åka till är Iran, Saudi Arabien, Somalia och Tjetjenien där det rapporteras om att homosexuella mördas, fängslas och torteras.

Totalt går Spartacus igenom 14 olika kriterier, bland annat mänskliga rättigheter, om samkönade äktenskap är tillåtet, lagar mot diskriminering, tillåtelse för Pridefestivaler.

Se hela listan HÄR.