För ett par år sedan hade Göteborg ett trist rykte om sig att inte vara en vidare gayvänlig stad. Well, tiderna har förändrats och det ryktet är idag lika mossigt som ett stenröse i skogen. Istället blomstrar stans gayliv, och uteställen som Gretas och Bee Bar är riktigt vassa träffpunkter för HBT:are och deras vänner.
– Att vi kan ha en krog så centralt där regnbågsflaggan får vaja ifred är ett tecken på skillnaden mellan nu och för tio år sedan, säger Markus Gisslén, mannen bakum succébaren Bee Bar. Han fortsätter:
– När jag flyttade till stan 1999 var alla gayställen undangömda, idag kommer folk, straighta som gay, in och säger att de blir så glada när de ser regnbågsflaggan. Det är verkligen en helt annan stämning i Göteborg idag och man kan sitta på en uteservering och pussa den man älskar. Göteborgs är en riktigt bra gaystad.
Innan vi kommer till alla bra gayhäng har vi vaskat fram ett par andra guldkorn i Göteborg. Ställen som du måste besöka innan nattlivet tar vid.
Så, låt oss börja med bästa sättet att inleda dagen.
På frukostfronten har vi nämligen två pärlor att rekommendera: Egg & Milk (Övre Husargatan 23) och Café And the Bakery (Viktoriagatan 20). Det förstnämnda är ett café inrett som en amerikansk diner, och här serveras grymma frukostar med välfyllda bagels, amerikanska pannkakor och stora milkshakes. Men kom i tid, stället är poppis på helgerna och de snyggt klädda bland i de mintblå sofforna.
And The Bakery har å sin sida en delikat liten frukostbuffé som serveras bland nybakade smaskigheter, så det är i princip omöjligt att inte slänga med en nybakad bulle på frukostbrickan. Hemtrevligt och väldigt charmigt svensk, sånt gillar vi.

Är det schysst väder och man vill se lite folk medan man solar drar man till Slottsskogen. Det stora grönområdet som funnits sedan 1874 är för göteborgarna vad Central Park är för New York-borna. Här hänger alla när det är soligt från att kolla på folk, pingviner, älgar och sälar. Ja, här finns alltså en djurpark också om man är på det humöret. Så, ta med en filt, eller ta en öl på det nära vatten belägna Villa Belparc.
Medan vi är inne på soligt väder så måste vi förflytta oss till Flickorna Kanold (Södra Larmgatan 14). Den lilla chokladbutiken med egen tillverkning säljer nämligen stans bästa mjukglass. Givetvis doppad i deras egen choklad. Ett absolut Göteborgsmåste!
Och när vi ändå rör oss mitt inne i stan kan vi rekommendera bra shopping på bland annat Kungsgatan och Vallgatan i närheten. Korsar dessa gator gör Magasinsgatan som är en av stans mest populära gator. Där man kan starta dagen med fantastiskt surdegsbröd på Da Matteo, och avsluta den på någon av barerna (Magnus & Magnus, Bliss, Hello Monkey etc). Däremellan finns där också en massa små schysta butiker, varav en hel del second hand-handlare.

Egg and Milk

Shoppar snyggt och trendigt gör man bland annat på nyöppnade kläd- och accessoarbutiken Jens K Mensroom (Drottninggatan 30) och Jens K Ladies Room (Drottninggatan 27). Här säljs märken som DAY by Birger et Mikkelsen, Dondup, parajumpers, tretorn, Bruuns Bazaar och Knowledge Cotton Apparel. Mens Room är dessutom ett av få ställen i Sverige där man kan inhandla aussieBum-kalsonger och badbyxor.
I juni öppnar också en blivande gayfavorit i stan: Quitch. Bakom butiken, som bland annat satsar på kläder, hittar vi QueerHenkan och Krizz De Light. Butiken slår upp portarna den här månaden på Korsgatan 4.
Om man är hungrig i Göteborg då? Restaurangfloran utökas precis som i andra städer varje år med nya favoriter. Vi gillar opretentiösa Tranquilo (Kungstorget 14), som serverar superschysst latinamerikansk mat. Ställets tapas (”pinchos”) är gudomliga, och vi rekommenderar prisvärda kockens val av pinchos för alla som har svårt att bestämma sig. Då får man lite av varje. Och allt är givetvis muy bien.
Två andra prisvärda matpärlor är Bombay Palace (Södra vägen 19), som är en riktigt bra indisk restaurang, och Haiku Sushi Lounge (Drottninggatan 30) som serverar de japanska munsbitarna på rullband. Riktigt gott är det också.

And the Bakery

Och så kan vi passa på att nämna gamla gayfavoriten Haket (1:a Långgatan 32) som länge varit ett avslappnat val för de som vill softa med en öl i näven. Med en ny stjärna bakom slevarna i köket har stället fått ett rejält uppsving och är man ute efter husmanskost och sushi som inte äter upp plånboken är Haket helt klart värt en liten omväg.
Gaysvängen säger ni?
De senaste åren pratar alla om Bee Bars fantastiska stämning. Bee (Saluhallen, Kungstorget 13-15) har bara funnits i ett och ett halvt år, men är redan extremt omtyckt.
Bee är en bar och restaurang där klubbarna BarBee och Busy Bee husera och mannen
Bakom detta succérecept är alltså Markus Gisslén, och i vintras mottog han årets Keep Up The Good WorkQX Gaygala för sina gärningar i stadens nattliv. Hurra säger vi!
Gretas (Drottninggatan 35) är the grand old lady i gaygöteborg men hon är fortfarande jäkligt vital. Efter ett antal vunna QX Gala-priser och fullt hus om helgerna finns det inga planer på vila för den populära klubben. Här varvas house och schlager med heta bartenders och ett partysuget crowd. Aslan och hans gäng kan det här med fest vid det här laget.

Bee Kök och Bar

Och sista fredagen varje månad är det Club Queer på Park Lane (Kungsportsavenyn 38). Fia och Henkan har i flera år sett till att månaden firas ut med ett stort kalas, och det har i princip alltid varit en succé, för såväl homos som heteros och alla däremellan. Flertalet av Göteborgs coolaste drugor är stammisar. Inte så konstigt kanske, då drugor och Transor nämligen alltid har köföreträde och fri entré. Sånt gillar vi!
Club Lust (Järntorgsgatan 4-6) heter en nykomling på partyscenen och på torsdagarna kör dom alternativa Pop The Cherry med billig öl och bra musik i pop/rock facket.
Missa heller inte sommarpausande månadsklubben StardustNefertiti (Hvitfeldtsplatsen 6) om ni drar till Götet i höst. Den Berlininspirerade klubben med elektroniska dj:s, dirty genderbenders, lösa mustascher och en massa glitter har frälst HBTQ-publiken med sin galna partystämning ett tag nu.
Månadsklubb är även sköna Saga Bar (Parkgatan/Ullevigatan) som snyggingarna Malena och Sofia styr upp varje månad för att få igång stans flator. Kolla in sagabar.se för mer info om var, när och hur.
Då och då bubblar även Johan, Nicklas och de andra festfixarna upp med klubbfavoriten GayStraight2Hell. Den extremt populära och legendariska klubben som huserade i Göteborg för ett par år sedan gör bejublade gästspel som snabbt blir snackisar. Håll utkik på QX Gaymap.
Slutligen, för dig som gillar att träffa likasinnade utanför bardisken har RFSL:s Habit (Stora Badhusgatan 6, våning 9) träffar onsdagar och söndagar. Kolla upp RFSL Göteborgs hemsida för mer info om detta.

Så. Vad väntar ni på? Satsa bums på en tur till Sveriges framsida.
Eller helt enkelt: Gay West!