Tänk pride i Gamla stan, där man smäller upp tillfälliga barer och dansgolv på Mynttorget, Järntorget och Stortorget, och alla andra små torg och gathörn. Ölkranarna jobbar hårt i takt med att musiken pumpar nätterna igenom. Ställena är öppna hela natten och dom som inte vill betala pridesaltade priser för mat och dryck gör sig en egen liten picknick på trottoaren eller i en portuppgång med medhavda mackor och en bag in box. En rimlig tanke? Knappast i Sverige med tanke på lagar om alkohol, störande ljudvolymer etc. Men i Madrid är det möjligt. Madrid pride är en av de mest vinstgivande pridefestivalerna i världen och detta trots att inte en enda dogtag säljs. Allt ingår, sponsorerna står på kö och alla är med. Och då menar jag alla!


Madrid är alltid värt att åka till oavsett årstid, men som gay är det kanske lite extra kul att göra det under pride som förra året valdes ut till årets bästa pride av en resesajt. Madrid Pride 2010 hölls en av årets hetaste veckor i början av Juli. Termometrarna på gatorna visade ständigt temperaturer mellan 34-38 grader och åskskurarna på förmiddagarna togs tacksamt emot av alla i den kokande gryta som Spaniens huvudstad förvandlas till under sommarmånaderna.

Det som främst utmärker Madrid Pride är att alla är med. Straighta och gays, gamla och unga, alla nationaliteter. Pride 2010 sammanföll ju dessutom med fotbolls-VM där Spanien hade stora framgångar så allt som oftast visste man inte vad folk var ute på gatorna och firade, men det spelade mindre roll, alla firade tillsammans i tusental och åter tusental. Bor man centralt och tänker sig en tidig kväll av någon anledning rekommenderas öronproppar vid läggdags.

En av kvällarna hölls Mr Gay Spain-tävlingen på ett centralt beläget torg. En påkostad tävling sponsrad av varuhuskedjan Corte Inglés som hade spelat in en minst sagt lättklädd video med samtliga deltagare. Som allt i Spanien började tävlingen sent på kvällen och höll på i sisådär fem timmar inklusive avbrott med allt från reklam till diverse artistuppträdanden av varierande kvalitet. Den enda vi kände igen var gamla eurovisiontvåan Anabel Conde som rev av nya singeln och förstås sin gamla schlagerhit.

Den största ansamlingen av människor under Pride håller till i stadsdelen Chueca som även i vanliga fall hyser de flesta gayställena. Men i princip hela innerstan, speciellt under avslutningshelgen, känns som om man befinner sig på en rockkonsert. Har man sinne för klaustrofobi så kan det nästan bli lite too much emellanåt då man knappt tar sig fram. Men när man ändå besöker Madrid skall man självklart ta tillfället i akt att även se mer av staden. Bor man centralt så ligger det mesta inom gångavstånd. Ett tips kan vara att försöka hitta ett hotell runt gatan Gran Vía. Vi bodde på Hotel De las letras mitt på Gran Vía, ett snyggt designhotel med trevlig familjär personal och väl tilltagna rum, och bokar man i tid och vågar pruta lite så behöver det inte bli så farligt dyrt heller. Därifrån har man nära till såväl stadsdelen Chueca som många av de övriga sevärdheterna. Magnifika Plaza Mayor är värt ett besök liksom det häftiga Prado-muséet med alla sina konstskatter (eller Pradamuséet som många bögar säger av misstag). Ta en karta någonstans och gå runt och titta på alla fantastiska byggnader, och njut av en öl eller kaffepaus på någon av de många uteserveringarna. Bättre kaffe än i Madrid har vi sällan stött på.

För att äta rekommenderas bland annat Latinkvarteren. Gatorna där är fyllda av restauranger som de flesta ser ut som små hål i väggen men går man in upptäcker man att de är långa och smala och ofta har flera våningar. Vi gjorde det klassiska tricket att helt enkelt gå in på ett ställe med många spanjorer, ett säkert kort för att veta att man hamnar på ett bra ställe. Prisnivån ligger ungefär som i Sverige, ibland något dyrare och ibland något billigare.

Den stora paraden ägde rum på lördagen. Om man tänker åka med på nåt flak finns en del att tänka på. Se till att det finns vatten, ha bra solskydd och solglasögon och ta gärna med nåt att äta. Paraden håller lätt på i fem-sex timmar och då blir det varmt. Fast när vi passerade Gran Vía var det många hjälpsamma människor i alla fönster som kastade ut hinkar med vatten på deltagarna, inte för att markera något utan bara för att hjälpa till med lite svalka.


Man åker ju till Madrid Pride med en föreställning om att det skall krylla av snygga människor, och mycket riktigt. Ögongodis finns det gott om så öva upp skolspanskan eller ta en liten kvällskurs innan du åker dit. Engelska funkar till viss del men bara man visar att man försöker prata spanska blir bemötandet bättre.

Om prideavslutningen i Stockholm har tiotusen besökare så har Madrid snarare en miljon. Förra årets pride avslutades med Kylie Minogue på en stor scen mitt på Plaza España. Publikhavet sträckte sig säkert en kilometer bort längs gatorna och Kylie själv verkade uppriktigt rätt tagen av stämningen och atmosfären. Och det var vi också när vi med små myrsteg tassade hem genom folkmassorna i den heta natten.

Madrid Pride 2011 pågår 30 juni – 2 juli