Men annars, schyssta butiker, bra matställen och kul uteliv. När jag nu återvänder fyra år senare är intrycket detsamma. Efter en natt på Silja Symphony är jag helt klart redo att ta mig an den finska huvudstaden.
Helsingfors delar Stockholms närhet till vatten och med små båtar styr man lätt ut mot den finska förskärgården. Tjugo minuter från det att man stod på ett larmigt grönsakstorg i city ligger man på en sandstrand. Märkligt och mäktigt.
Fast solbadande har man kanske inte tid för om man ska snabbnjuta Helsingfors i Pridetider? Den 27 juni startar Helsinki Pride, och regnbågsfesten lär locka många extra HBT:are till stan. Pridefirandet har inte hunnit växa sig lika stort som den stockholmska kusinen, men är på god väg att bli något att räkna med. Det finns visserligen ingen Pridepark än, utan evenemangen äger istället rum på olika ställen runt om i staden. Däremot är det många happenings på gayklubbarna i stan och lördagsparaden är riktigt bra. Den var i fjol större än någonsin och Helsingforsborna stod nyfiket och tittade på när paraden rullade genom staden.

Snabba tips:
• Bästa caféhänget har Bear Park Café
• DTM, Jenny Woo och Hercules är de mest populära gayklubbarna
• Mindre barer som hissar regnbågsflagg och därmed väl värda ett drinkbesök är cocktailloungen Hugos Room (ligger nära DTM), Fenix (för äldre men söndagsbingon lockar unga), intima, men ocentrala baren Fairytale och såklart Nalle Pub, som trots det björniga namnet är Helsingfors populäraste flathäng.


Läs hela Helsingforsguiden i QX juli-nummer