Vi är tillbaka.
För sex år sedan tog QX bilen och åkte och hälsade på killarna Niklas Andersson och Johan Asknergård och deras ställe Sund Nergården som ligger strax utanför Trosa vid sjön Sillen. Det var maj och killarna var i renoveringstagen och höll på att färdigställa rummen och de hade planer på att öppna upp under sommaren. ”Vi ska bara”, sa Niklas så många gånger att vi till slut började skratta.
Det blev ingen öppning den sommaren. Saker drog ut på tiden och Niklas och Johan ville inte öppna innan allt var perfekt.
Men det var då.
Nu har killarna haft öppet i fem år och det har gått fantastiskt bra. Deras ställe har 5.0 av 5.0 på tripadvisor och 9.3 av 10 på trivago. Det säger en hel del. Dessutom är det nästan alltid fullt. Så fullt att de slagit upp två glampingtält på tomten för att kunna ta emot fler gäster, så förutom de sex rummen och sviten så finns nu två skitsnygga och inredda glampingtält på tomten.
– De är lika populära som rummen, säger Johan.
Det förstår jag. De är uppsatta på varsitt trädäck i skogskanten, inredda i brunt, vitt och grått. Med mörka mattor. Här sover man med naturen.
Johan jobbade tidigare på Sjöpaviljongen som restaurangchef och är utbildad sommelier. Han ansvarar bl.a. för köket och bokningar på Sund Nergården.
– Det här skulle inte funka utan Johan, säger Niklas ödmjukt när Johan inte hör. Han är helt fantastisk. Det är han som får det att rulla.

Ett av de populära glampingtälten
Men vi är rätt säkra på att Nergården inte skulle funka utan Niklas heller. Han känns oerhört driven, som en visionär som inte ser några hinder, som har koll på inredning och detaljer, som är händig och dessutom känner halva musiksverige vilket gör att han har anordnat flera publikdragande konserter på Nergården. Sommarkonserten i augusti drog över 900 personer. Här har artister om Lill- Babs, Siwan, Ann-Louise Hanson, Shirley Clamp, Charlotte Perelli underhållt genom åren. Ja, och Niklas själv förstås.
Men hur är det att jobba ihop med den man är tillsammans med? Varje dag dessutom. Vi kollade med killarna själva.
Johan: Haha, ja du, vi har varit tillsammans i tio år, sju utav de åren har vi jobbat ihop och åren före det totalrenoverade vi tillsammans vårt gamla hus i Stockholm. Vi har med andra ord praktiskt tagit jobbat tillsammans sedan vi blev ett par. Vi vet inget annat och för oss funkar det strålande.
Är ni bra på att lösa konflikter med varandra eller blir det aldrig några?
Johan: Självklart blir det konflikter ibland och då är det bra att ha ett hotell så att man kan sova i skilda sovrum en natt (skrattar) Alla funkar ju olika men får vi bara tänka igenom på varsitt håll så har vi hittills alltid hittat en lösning som vi båda är nöjda med.
Hinner ni få egen tid?
Niklas: Ja, det gör vi! Vissa delar på året lite mindre och vissa delar lite mer.
Och kanske framför allt, hinner ni sakna varandra?
Johan: Det gör vi också! Niklas är ju faktiskt iväg och gigar emellanåt och då hinner vi börja sakna varandra. Och under högsäsong kan det faktiskt gå en hel dag utan att vi knappt ser varandra för att vi har fullt upp på olika håll!
Ni jobbar ju väldigt mycket, hinner ni träffa vänner?
Niklas: Det har varit lite sämre med det de senaste åren… framförallt har vi inte haft möjlighet att besöka våra vänner och familj så mycket som vi kanske önskar. Som tur är gillar de att komma till oss så att vi ändå får träffas
Hur är det att vara i huset helt själva utan personal och utan gäster? Bara ni två, Margit och Emil.
Johan: De första åren kändes det verkligen som vårt hem så fort vi var själva där. När gästerna kom så var det ungefär som om att vi lånade ut vårt hem till dem för ett tag och sedan hade vi det för oss själva igen. Den sista tiden har det dock mer och mer känts som om att vi bor på en arbetsplats i takt med att beläggning har ökat och mer personal har anställts.
Men nu ska ni snart flytta in i ett eget nybyggt hus som ni låtit bygga på tomten.
Niklas: Ja, vi längtar massor! Det ska framförallt bli skönt att få ett eget hem igen och det kommer förhoppningsvis leda till att vi kan vara lite mer privata, få egentid och inte alltid vara tillgängliga. Sen är det såklart spännande att få bygga ett nytt hus och inreda det. Och tänk vilken lyx att vakna på morgonen och dricka kaffe i kalsongerna! Och slippa vakna till oset av bacon…

QX passade även på att checka in hos Niklas och Johan. Recension publiceras imorgon på qx.se.