Den tyska Hansastaden med 1,7 miljoner invånare bjuder på ett utmärkt week-endäventyr. Gaylivet är schyst, shoppingen okej, och den kontinentala feelingen på topp. Flygplatsen ligger ungefär tjugo minuter utanför citykärnan, och du köper bara tredagarskortet som gäller på t-bana, tåg och bussar för 19 euro, så kan du sen ta tåget till och från flygplatsen samt använda det på alla transportmedel under din vistelse. Tunnelbanan går till exempel hela natten inne i stan, perfekt för att slippa dyra taxiresor.

Shoppingen är bra i Hamburg och jag rekommenderar ett besök i shoppinggallerian Europa Passage (Ballindamm 40). Här finns hur många kedjor som helst, mestadels tyska. Det tyska modet är inte överdrivet spännande, men det är spännande med alla de inhemska klädkedjorna. Området kring Europa Passage är just shoppingcentrum i Hamburg. På Neuer Wall hittar man lyxbutiker som Gucci och Louis Vuitton, och på Mönckeberg Strasse hittas Zara och H&M. Området kring Rådhuset och Centralen är helt enkelt ett shoppingeldorado.

Gaylivet då? St George heter det ena gayområdet. På gatan Lange Reihe hittas ett gäng schysta barer och caféer som alla stolt flaggar med regnbågen. Gnosa är en poppis café/bar som legat här sedan tjugotalet. På Generation Bar är det lite hippare, och den snygga baren har ett stort drinkutbud till bra priser, mellan fem och elva euro. Kyit Voo är en mysig uteservering, och Cube lockar också HBT-publiken.

Ett stenkast från Lange Reihe ligger Toms Saloon, en avslappnad läderbar med Tom of Finland-bilder på väggarna. Här finns darkroom, billig öl och här jobbar Tysklands egen Mr Leather i baren.
I närheten ligger också porriga S.L.U.T, en fetisch-gayklubb med nakentorsdagar. Alla hänger av sig i dörren och qruisar sedan runt i bara mässingen. Nära S.L.U.T hittas också billiga baren La Strada där det sägs finnas gott om rentboys (något jag inte utforskade närmare).

I distriktet St Paul ligger världskända och dekadenta gatan Reperbahn. Här frodas prostitution bland spelhallar och billiga syltor. Prostitution är bara tillåtet mellan 20-06 och så under den tiden är kvinnorna ute och raggar i området. Dagtid är bara en sluten gata öppen för sexköpare. Att passera här är som att gå igenom en filmstudio. Extremt märkligt. Kvinnor får inte passera på denna gatstump. Då riskerar de att få glåpord och ägg kastade på sig, eller som en turistbroschyr skriver, ”en hink med kiss”.


Nåja. I St Paul finns en av stans bästa och mest populära gaybarer, Wunderbar. Här hänger bögar i alla åldra, och ett tips är att testa vodkashoten med godisbrus, bara 2,50 euro. Musiken? Lady Gaga, Robyn och Kylie är vad man dansar till på det lilla men fullpackade dansgolvet. Min klara Hamburg-favorit!
På samma gata ligger även gigantiska videoklubben Mystery Hall. Här qruisar män i alla åldrar, och det är mycket poppis nattetid.

I St Paul ligger också Piccadilly Bar, som är som att komma in i någons vardagsrum, och klubben 136° som ligger i en liten återvändsgränd. Kolla också in på Tysklands mest kända drugas egna bar, Olivia Jones. Mest turister, men coolt att se. Lite som att Babsan skulle ha en egen bar i Sverige. Olivia har även egna turistturer, kolla olivia-jones.de för mer info.

Om ni flanerar runt här kvällstid så lär ni garanterat se två saker, extremt fulla turister (ölen är svinbillig i området, typ 2 euro för en flaska), och Beatles-relaterade minnesmärken. Det var nämligen här Liverpool-kvartetten startade sin karriär. Hamburg behövde rockband som kunde spela på klubbarna och tonåriga Beatles fick gig här i början av 60-talet.


Och är du ute en lördag så promenerar du såklart från Reperbahn-området till fiskmarknaden. En smaskig fyllesmörgås avnjuts bäst medan solen går upp över marknadsstånden en bit ovanför Hamburgs inlopp. Här spelar även liveband från 06.00 medan fisk och krimskrams kursas ut till smålulliga turister. Här finns också fina parken Park Fiction med fejkpalmer och en vågig gräsmatta. Perfekt för efter-klubbenmys.

Boendemässigt finns givetvis allt i Hamburg. Jag bodde på lyxiga Le Royal Meridien som har en storslagen utsikt mot sjön Aussenalster och ligger precis framför gaygatan Lange Reihe i St George. En frukost på nionde våningen här slår det mesta. En galet fin utsikt och en av de absolut bästa frukostar jag någonsin ätit.
Andra boendealternativ är fina kedjan Motel One som har ett riktigt bra hotel i samma område. På Steindamm 96-102 hittar du fräscha dubbelrum från 84 euro. Och Hotel Annenhof mitt på Lange Reihe erbjuder enkla men fräscha rum från 60 euro.
Vill du bo ännu billigare finns en uppsjö hostels, till exempel Hotel Figaro, 15 min promenad från Reperbahn. Helt okej dubbelrum med gratis wi-fi för 45-60 euro, men utan frukost.

Hamburg gör sig perfekt för en tredagars resa med barhäng, klubbhoppande och shopping. Gaylivet är schyst och lagom stort, och även om det mestadels är bögar ute så hänger flator på flera av ställena också. Mixat funkar alltid bäst i min värld. Avslutningsvis ett par tips: Åk hem tidigt på söndagen om du är på en weekendresa, hela stan är stängd och bara cafeérna är öppna dagtid.
Om du vill komma i kontakt med tyska bögar är gayromeo.com att rekommendera. Att öppna ett konto på det communityt inför en tysk vistelse är inte dumt om du vill förbereda dejter redan innan du är i stan.
Testa dialog-im-dunkeln, en spännande permanent utställning som erbjuder dig att under en stund leva som blind. Du kan till och med äta i totalt mörker här (dialog-im-dunkeln.de).
Rökning är tillåtet på en del barer och klubbar, på andra gör man det utomhus. Drinkarna får man ta med sig ut, men inte glasen. Men de förutseende tyskarna har då plastglas vid entréerna som man kan hälla över ölen eller drinken i. Smart!


Lufthansa flyger dagligen till Hamburg för tusenlappen t&r.