Det amerikanska paret Asher och Lyric Fergusson drivet sajten asherfergusson.com där de publicerat resetips till Indien. Av responsen de fått på tips om säkert resande i landet har de fortsatt att utforska just säkra tips för olika resegrupper.

De har kollar upp AirBnB, sammanställt olika undersökningar för att skapa ett Index över säkra länder för kvinnor och listar de värsta flygplatserna i USA.

Nyligen, uppmärksammat av bland annat The Guardian i Storbritannien, har det även gjort ett listning av säkerhetsnivån för HBTQ-resande i världen. Även här har de sammanställt fakta de hittat genom olika rapporter och genomgång av lagar i länderna de listar.

De två kommer fram till att Nigeria, Qatar och Jemen är de tre farligaste länderna att resa till med ett ”Danger-Index” på -142, – 137 och -128. Absolut säkrast är Sverige som fått plus 322 poäng i deras sammanräkning. Efter följer Kanada (309) , Norge (307) och Portugal (306).

Populära turistmål bland svenskar, förutom Qatar dit det går direktflyg från Arlanda med landets flygbolag och Förenade Arabemiraten, dit flygbolaget Emirates flyger dagligen till landet som klassas som den 27 farligaste i världen, är bland annat Egypten (20:e farligaste landet), Marocko (22:a farligaste platsen), Ghana (33:e farligast) liksom Ryssland (42:a farligaste), Indonesien (43:e farligaste) och Kina (44:e farligaste).
Inom EU är Lettland det farligaste landet placerat på 81:a plats, precis före ett av Sveriges populäraste turistdestination, Thailand.

När det gäller säkraste länderna för kvinnor hamnar Sverige på en 17:e plats, efter bland annat Danmark och Norge. Säkrast är Spanien, följt av Singapore och sedan Irland.

Hela indexet hittar du här.