Även om Island nu är på väg att med stormsteg hämta sig från den ekonomiska kollaps de vidlyftiga bankerna orsakade så är det fortfarande billigare att besöka ön än på många år.


Reykjavik är en partystad!

Huvudstaden Reykjaviks Gay Pride-parad, där nära nog halva stadens befolkning deltar, har satt den gayvänliga nationen på världskartan.
När så Jóhanna Sigurðardóttir blir statsminister och därmed inte bara blir en av de få kvinnorna som leder ett land, utan dessutom världens första som öppet lever med en kvinna, så är det givet att turistmyndigheterna satsar stort på rosa pengar.
Och vi låter oss mer än gärna lockas! Island är dramatiskt vackert, galet livfullt och som skandinav är det närmast en medborgerlig plikt att ha besökt denna ö minst en gång i livet!

Reykjavik är en partystad!

Rainbow Reykjavik 2012 är en fyra dagars festival som hålls den 16 – 19 februari. Målet är att skapa en årligt återkommande vinterfestival där målgruppen är nordamerikaner, skandinaver, tyskar, fransmän och holländare.
Festivalens program är hektiskt och med säkerhet kommer stans hbt-befolkning att ställa upp med stor energi! För här som där är det klart man vill få lite extra fart på de mörka vintermånaderna!
På torsdagen då paketbokarna landar på Keflavík är det inplanerat ett besök till häftiga Blå lagunens (Bláa Lónið) varma källor vid Grindavík. Så badkläder är klokt att packa. Även om det är kallt i luften, kring noll vid denna tid på året, så är källorna heta och fyllda av hälsobringande mineraler! Efter badandet bär det iväg till välkomstfesterna och för de som vill arrangeras en ”Northern Lights Tour”. Har man extra tur så kanske norrskenet kommer att glimra i regnbågens färger under dessa dagar!
På fredagen är det den isländska naturen dagtid som visas upp för regnbågsfirarna. Vattenfallet Gullfoss och Gejsern Geysir är bland de naturfenomen som besöks. Gemensam ”community brunch” på restaurang Kolabrautin följt av en konsert i nya, trots den ekonomiska krisen färdigställda, konserthuset Harpa. Och på kvällen blir det fest på gayhaken Barbaba och Trúnó. För killarna kanske det dessutom blir en visit på killklubben ” Strákaklúbburinn Okkar”.

Reykjavik är en partystad!

På lördagen blir det lunch på Jómfrúin och så en gayhistorisk vandring genom Reykjavik. På kvällen får vi alla leka vikingar på en specialfest på temat. Så glöm inte att ta med egna svenska vikingahorn så det kan bli lite tungur knivur-slagsmål frampå småtimmarna – i alla fall förhoppningsvis ”slagsmål” i en gay version!
Söndag är hemfärd men såklart också lite egen tid att strosa runt i stan och ta farväl av andra regnbågsglada turister från när och fjärran.
Sedan är det bara att boka Pride som nästa år hålls den 9 – 12 augusti!
Paket till Regnbågsfestivalen med entrébiljetter och vissa måltider liksom boende kostar från 7 125 svenska kronor och man flyger då direkt från Arlanda eller Kastrup.


Reykjavik är en partystad!

Ärligt. Har du inte varit på Island så är detta ett perfekt tillfälle att kombinera lite gaykalas med en makalös naturupplevelse. Skid- eller solsemestern kan vänta till 2013.


Från Reykjaviks Prideparad