Trosa, Sund Nergården
Sund Nergården är det lilla hotellet för vuxna och ligger strax utanför Trosa, ca 45 min med bil från Stockholm. Det består av ett stort rött hus, ett par längor där sex av rummen ligger, två fantastiska glamping-tält och så sviten, som består av ett eget litet hus. Killarna bakom stället är Niklas och Johan, de har varit tillsammans i tolv år och slog upp portarna till Sund Nergården för sex år sedan.
Sund Nergården har 5.0 av 5.0 på tripadvisor och 9.3 av 10 på trivago. Det säger en hel del. Dessutom är det nästan alltid fullt. Det är anledningen till att de slagit upp två skitsnygga och inredda glampingtält på tomten. De är uppsatta på varsitt trädäck i skogskanten, inredda i brunt, vitt och grått. Med mörka mattor. Här sover man med naturen och det är helt klart en upplevelse utöver det vanliga.
– De är lika populära som rummen, säger Johan och berättar att det trots corona-viruset rullar på bra på Sund Nergården.
– Mars och april var verkligen inte roliga men nu tycker vi att vi ser en positiv trend och det bokar på bra för veckorna framöver och sommaren. Allt är ju paketerat när man bor hos oss i det vi kallar för ”Rum, Mat & Mera”. Vilket innebär att i rumspriset ingår det fördrink, tilltugg, trerätters-middag, tillgång till spabad, bastu och utomhuspool samt övernattning och frukostbuffé.
Sund Nergården är ett hotell för vuxna med en åldersgräns på 16 år. Tilläggas kan att Sund Nergården fick högsta betyg av QX när vi var där i höstas och gjorde ett reportage för ”QX checkar in”.

Rindö, Batteriet
Från Häcktet på Södermalm, via populära Roxy och Bitterpills. Men sedan ter år tillbaka har Anna och Lotta tagit över Batteriet på Rindö utanför Vaxholm.
– Det är en helt magisk miljö här på Rindö och man kan ta sig hit via båt, buss eller bil. I närheten finns hostel, bryggeri och ostmakeri. Och framför allt så är naturen fantastisk, säger Lotta Nordlander.
Batteriet Orangeri & Kök ligger mitt i Rindö Hamn med utsikt över Solöfjärden och det är öppet året runt, onsdag till lördag för lunch och middag. Efter midsommar har man öppet sju dagar i veckan. Men kolla gärna hemsidan innan i åker ut, vid riktigt dåligt väder kan det vara stängt.
Batteriet är en samlingspunkt för hela Rindö. Helt enkelt ett perfekt utflyktsmål i Stockholm skärgård.

 

Gislöv, Karnelund Krog & Rum
För elva år sedan besökte vi killarna Peter och Janne på Österlen där de öppnat Karnelund Krog och rum. Ett ställe som killarna fortfarande driver och ja, de är fortfarande tillsammans efter mer än 30 år ihop.
– Vi slog till och gifte oss efter 20 år ihop, säger Janne. Här ute på verandan på Karnelund.
Karnelund krog & rum ligger mitt i Gislöv, vid en liten fyrvägskorsning. Och läget är bra. Från Gislöv är det fyra km till Skillinge, tre km till Brantevik, sju km till Simrishamn och en mil till Borreby. Dessutom är det cykelavstånd till havet.
När QX var där fanns det åtta rum. Idag har killarna expanderat och har nu 13 rum samt konferensmöjligheter. Men coronapandemin har gjort att turister och konferensgäster droppat av och i maj har de haft öppet torsdag till lördag, men Peter och Janne kommer öppna upp mer från och med midsommarveckan.
Så har du vägarna förbi Österlen i sommar ska du absolut besöka killarna i Gislöv. Och har du tur står Peters rosmarin-och-timjan-lagade lammytterfilé på menyn.

 

Ås, Fröjas 
Fröjas är som ett kinderägg. Tre saker i ett. Så vad sägs om att besöka en handelsträdgård, ett café och en presentbutik i Jämtland? I Åsbygden mellan Krokom och Östersund ligger nämligen Fröjas, det har funnits i åtta år och ägs och drivs av Peter och till hjälp har han tre anställda.
Kafét hamnade i White Guide 2019 där det hyllas för sin annorlunda miljö då gästerna sitter och fikar i ett växthus bland annorlunda växter.
– Meningen är att man ska upptäcka växterna och bli inspirerad och sedan köpa dem i butiken, berättar Peter som är 32 år, och som flyttade till Ås från Uppland för åtta år sen, ”för kärleken och jobbet”, säger han.
– Det finns flera hbtq här i Jämtland, men de flesta går under radarn, säger Peter och skrattar.
Fröjas är ett populärt utflyktsmål för lokalbefolkningen och presentbutiken kallas för världsbutik då den enbart har varor som är fairtrade-stämplade och ekologiska.
– Det finns ätbara saker att köpa i butiken, men även vackra hantverk, säger Peter.
Fröjas har öppet varje dag, året om.

 

Hälleviksstrand, Lådfabriken
30 meter från havet ligger Lådfabriken, ett året-runt-öppet Bed & Breakfast i Edshultshall på västkustens Orust. Det drivs av paret Marcel och Johan som köpte byggnaden 2008, byggde om och öppnade fem år senare. Här finns fyra egensinnigt inredda rum med egna tillhörande toaletter/duschar plus en stor matsal och många mysiga utrymmen för avkoppling. Varje kväll serveras en trerättersmeny som man som gäst lägger till i bokningen. Från 495 kr serveras det bästa havet har att erbjuda för säsongen: Fisk och skaldjur från lokala fiskare.
– Vi hämtar hos fiskaren på eftermiddagen och serverar det sedan på kvällen. Det är verkligen mat direkt från havet, berättar Johan.
Självklart har Lådfabriken även fullständiga rättigheter med gedigen vinlista och god flasköl.
Marcel berättar att de har det tufft för tillfället då Lådfabriken mest haft utländska gäster under sommarsäsongen men att samtliga nu avbokat på grund av coronapandemin. Nu hoppas de att svenska turister ska hitta till Lådfabriken.
QX var där i höstas och kan varmt rekommendera detta annorlunda och personliga Bed & Breakfast.

 

Kivik, Cake Cowboy
Cake Cowboy är en Chocolate Saloon & Grocery i Kivik på Österlen. Här kan du hitta allt från handgjorda praliner, desserter, egen glass och närproducerade produkter. Tårtor görs på beställning. Även glas, keramik, konst, oljor, sylt, läsk mm finns i butiken.
Ägaren Markus, eller Mr Cake Cowboy själv, blev rikskändis för sina fantastiska chokladkreationer när han var med i Dessertmästarna på tv. Han flyttade till Österlen för några år sedan för att få en förändring och ett lugnare tempo – och när han väl öppnade hängde han upp en regnbågsflagga utanför sin lokal.
– För mig handlar regnbågsflaggan om medmänsklig kärlek och jag ville vara tydlig med att alla är välkomna hit. Det spelar inte någon roll vem du är, jag vill bara att vi ska älska varandra och därför har jag flaggat.
Men Markus utsattes för en nazistattack och flaggan revs ner och någon hade klistrat upp lappar med budskapet ”krossa homolobbyn” på Markus bil.
– De kan inte tysta mig med några jävla klistermärken, jag vet vad jag tror på och det är kärlek och mångfald.
Markus gav inte vika och samhället backade upp honom.
En söndag efter incidenten hissade 30 lokala företagare regnbågsflaggan för att visa solidaritet efter det som hänt.
Så missa inte Cake Cowboy i sommar när du befinner dig på Österlen, Markus är en viktig del där nere. Och ja, regnbågsflaggan vajar fortfarande utanför butiken.

Nora, Lilla Hotellet
Peter och Peter driver populära Lilla Hotellet sedan fyra år. Paret hade sommarhus i trakten och redan för 16 år sedan var de sugna på att ta över hotellet i Peters fädernestrakter, men då gick det till en annan aktör. Men för fyra år sedan blev deras efterlängtade dröm sann och de flyttade från Stockholm för att driva hotellet med 14 rum som fungerat just som hotell sedan 1912.
– Det har varit stora famnen från start, aldrig ett negativt ord. Till och med hobbyskinnskallarna har sagt ”fan, ni är schysta grabbar”.
Hotellet har på grund av coronaviruset ändrat rutinerna i matsalen, samt städningen och fått nya säkerhetsrutiner. Allt för att gästerna ska känna sig trygga. Läs gärna hela artikeln om Nora och hbtq-livet där i QX augusti 2018. Du läser den enklast genom att ladda ner appen ”tidningenQX”.

 

Grödinge Kyrkby, Klockaregårdens Våffleri
Frederick och Simon driver Klockaregårdens våffleri utanför Grödinge Kyrkby och serverar ren och skär våffelmagi i olika former och med varierande smaker.
Klockargårdens faluröda hus och vita knutar ligger en kvart från Tumba Centrum utanför Stockholm, precis vid landsvägen i Grödinge Kyrkby. Här driver Frederick och Simon sedan två år tillbaka ett omtyckt våffleri. Killarna, som varit ett par sedan de träffades via Qruiser för tolv år sedan, ville flytta ifrån storstan, hittade gården och bor idag i huset intill. Det som tidigare var en skolbyggnad är nu ett våffleri.
Onsdag till söndag välkomnar Frederick gästerna med frasiga våfflor och öppna armar. Kronjuvelen på menyn är såklart våfflan med vispad grädde och sylt, som är hemkokt. Våffelreceptet är en klassisk svensk våffla gräddad i något av de fyra specialjärnen. Det är gott om avstånd mellan borden inomhus och man kan även sitta ute i den stora lummiga trädgården.

 

Kniva, Kniva Trädgård
De drömde om ett liv på landet – och fann det – i Kniva, Dalarna. Andreas Graveleij och hans pojkvän André Strömqvist hittade ett paradis på en 1600 kvadratmeter tomt och med en intakt gammal lanthandel från 1930-talet. Idag är det en välsorterad trädgårdsbutik och tomten har de fyllt med blommor och växter. Andreas har drivit eget företag inom trädgårdsformgivning, dekoration och trädgårdskonsultation i flera år och hedersuppdraget var på H.K.H. Prins Carl Philips & H.K.H. Prinsessan Sofias bröllop där han deltog som blomsterdekoratör. André arbetar som byggnads- och trädgårdsantikvarie och sitter oftast på kontoret, medan Andreas är ute i trädgården och sköter butiken. Öppet torsdag till söndag. Killarna har även givit ut boken Odlarliv tillsammans.
Kniva Trädgård har inget eget kafé eller någon restaurang men det finns flera alternativ i området. Fråga Andreas om tips.
Är du extra försiktig just nu och vill handla i butiken helt själv så kan du boka en egen halvtimme före öppning tor-fre.

 

Säter, Kyrkstallet
Den 22 juni, veckan efter midsommar, öppnar Petra och Suzanne sitt Bed & Breakfast, Kyrkstallet i Säter. I ett nyrenoverat kyrkstall kommer det att finnas en minilägenhet med självhushåll och på övervåningen i huvudbyggnaden två mindre rum med delad toalett och dusch.
Suzanne och Petra kommer att driva det tillsammans.
– Ibland kanske bara en av oss är på plats och då får den andra ta i lite mer när den kommer tillbaka. Vi siktar också på att engagera övriga familjen på olika sätt. Allt från att plocka färska bär till att vädra täcken.
Vad kan man göra mer i Säter?
– Säter är en liten och för många okänd stad men anses vara en av Dalarnas mest välbevarade äldre städer. Stadskärnan har anor sedan 1600-talet. Den är ofta med på topplistan över Sveriges vackraste trästäder. En stor bonus är att det är lätt att ta sig till Säter från exempelvis Stockholm. Det tar bara två timmar oavsett om man åker tåg eller bil.

 

Det är tuffa tider för många företag så vi vill hjälpa till att stötta vårt community. Känner du till något hbtq-ägt ställe? Eller äger du ett själv? Maila oss här så ska vi försöka uppmärksamma det i nästa artikel.