Stenrosgården är ett boende i hjärtat av Österlen nära Kivik och Stenshuvuds nationalpark som drivs av killarna Peter och Mikael.
Mikael är 70 år och Peter 60 år och de träffades för 42 år sedan…
– Ja, vi möttes en natt på klubb 4:an i Malmö 1979, vi gick hem tillsammans den kvällen och sedan den dagen har vi vandrat sida vid sida i med- och motgångar, säger Mikael.
Berätta om Stenrosgården,hur hamnade ni där?
– Vi levde ett liv i Malmö där jag arbetade som gymnasielärare och Peter som sjuksköterska, men vi ville göra en förändring. Vi var trötta på stadslivet och ville ut på landet. så vi åkte runt på helgerna och återkom till Österlen och Kivik gång på gång.
Där nånstans såddes ett frö att vi kanske skulle våga göra en större förändring i våra liv. Vi tittade på olika objekt och ett av dessa var Stenrosgården. Ett enda besök behövdes, sen kände vi båda ”nu är vi hemma”. Vi vågade satsa och efter lite budgivning fram och tillbaka fick vi möjligheten att köpa Stenrosgården.

Hur var de första åren?
– Vi kom hit den 2 juli 2010 och i bagaget hade vi två madrasser, två glas och lite till, dagen efter kom alla gäster (skrattar). Men vilken sommar vi fick. Vi vågade hoppa rakt ut i det okända, säger Peter.
– Första åren var oerhört lärorika, vi hade inga anställda, så vi fick lära oss allt och fixa allt. Det var bara vi två.
Stenrosgårdens historia går tillbaka till 1835 och en stor del av den ursprungliga charmen finns kvar. På Stenrosgården hyr man lägenheter, inte rum. Fyra av lägenheterna är ca 70 kvm stora, fullt utrustade i två plan bestående av tre sovrum (med sammanlagt fem bäddar), allrum, kök samt badrum och toalett. Takbjälkar, putsade väggar och oljade trägolv. Det finns även en mindre lägenhet på ca 40 kvm där två personer kan bo och även ha husdjur med sig.
Vad är skillnaden på Stenros-gården idag och när ni tog över?
– Oj, vi har utvecklat Stenros-gården så som vi önskar, det var ju redan en etablerad verksamhet men vi har satt vår prägel på gården. Vi strävar efter att skapa en plats där man ska känna dig välkommen, där man kan vara den man är och njuta av allt som finns runt omkring en.
Vad skulle ni säga är det som gör Stenrosgården unikt?
– Det är väl framför allt att man hyr en lägenhet istället för att ta in på hotell, vandrarhem eller Bed & Breakfast. En lägenhet ger lite mer av en hemkänsla trots att man är på semester, säger Mikael.
Var äter man på kvällen om man inte vill laga själv?
– Vill man inte grilla sin egen mat på uteplatsen kan man ta en promenad till någon av restaurangerna i närheten, det är bara att välja. I dessa tider vi lever i erbjuds även take away. De närliggande restaurangerna har specialiserat sig på allt från crepes och stenugnsbakad pizza till högklassig mat med utgångspunkt i framförallt de lokala råvarorna. Några kilometer norrut ligger fiskeläget Kivik där du kan mysa i hamnen, titta runt i butiker och har ett antal restauranger att välja mellan.
2015 gifte sig killarna på Stenros-gården och ställde till med fest där vänner från förr – och nya vänner från trakten – var inbjudna.
– Vilken fest det blev, halleluja! En av presenterna vi fick av byborna var en flaggstång och där vajar regnbågsflaggan, säger Mikael.
– En fin historia från byn är när en företagare utsattes för hatbrott och trakasserier. Vi andra företagare gick samman och beställde regnbågsflaggor som hissades överallt för att visa vad vi som bor och lever här står för – allas lika värde och vi står upp för varandra, berättar Peter. Det var en underbar känsla, att se alla dessa flaggor vajande i vinden överallt.
Hur var 2020 för er?
– Det blev ett prövoår – alla bokningar avbokades fram mot påsken, men när nya restriktioner kom och människor kunde börja åka så small det till och bokningarna strömmade in. Vid bokslutet visade det sig att vi aldrig tjänat så mycket och haft så många bokningar.
Hur ser ni på 2021?
– Det mesta är fullbokat sommartid och vi har många bokningar under våren, även hösten. Så det ser bra ut, vi är så tacksamma att vi fann detta ställe och att en dröm blev sann, säger Mikael.
– Det blev en resa som vi inte trodde var möjlig. Men inget är längre omöjligt.

 

QX tipsar hela våren och sommaren om hbtq-ägda utflyktsmål som du kan besöka i sommar. Från hotell och Bed & Breakfast, till caféer och butiker. Tipsa gärna oss på [email protected]