Längst ut vid Mölle och Kullens fyr, mellan Ängelholm och Helsingborg, ligger Ransviks havsveranda, ett café som drivs av paret Matti och Andy. De tog över stället för två år sedan och öppnar nu upp för sin tredje säsong.
Matti och Andy, hur länge har ni varit tillsammans?
Andy: Vi firar fem år av kärlek, olikheter och lärdomar i september (skrattar).
Och för två år sedan tog ni över Havsverandan, vad är skillnaden på Ransviks havsveranda idag jämfört med då?
Andy: Massor. Vi tog över ett litet gulligt kafé vid havet och nu två år senare har vi med respekt för platsen och husets 100-åriga historia vänt och vridit på det mesta och byggt ut med 50 platser till i form av ett glashus mot havet. Numera är vi dessutom en fullfjädrad havsveranda med en meny som går lite i ”badhotells-stil” med en italiensk touch även om ”mormorsfikat” finns kvar och våfflor med hemgjord mjukglass.

Vad gör Ransviks havsveranda unik?
Matti: Det här är ju en plats med över 100 års historia av synd (skrattar) Där män och kvinnor för första gången badade tillsammans. På den tiden var det syndigt så det skedde i smyg här i vår lilla avgränsade vik.
Ransviks Havsveranda ligger mitt ute på naturreservatet Kullaberg. Det är en oas och de branta klipporna, lummigheten och det ständigt skiftande havet gör att man knappt tror att man befinner sig i Sverige.
Andy: För mig och Matti som är norrlänningar känns det definitivt som vi flyttat utomlands.
Vad ska man äta om man besöker Ransviks havsveranda i sommar?
Andy: Oj, svårt…Men vad man än väljer så är det alltid ”rekorderlig mat” – eller REKO som vi kallar det. Med det menar vi mat lagad från grunden av lokala eller ekologiska råvaror. Till 100%! Men måste vi välja så blir det nog vår klassiker ”Mattis gravade lax med dillstuvad potatis” eller vår ”SkagenCroissant” från dagsmenyn.
Hur var 2020 för er med tanke på corona?
Andy: Vi hade en tuff vår förra året. Vi tappade alla bröllop och fester som var inbokade för sommaren, då var vi väldigt oroliga för hur detta skulle sluta. När det sedan blev fritt fram att resa inom Sverige igen var det som en propp drogs ur. Alla skulle resa och Skåne med Kullahalvön var ett otroligt populärt resmål. Så under sommarmånaderna förra året ökade vi vår omsättning med över 20%!

Ni nominerades till Skånska Gastronomipriset i kategorin Årets Skånska Destination…

Matti: Ja, det var en stor ära att som norrlänningar dimpa ner i den Skånska myllan och redan efter två år få en sådan nominering i ett så otroligt fint sällskap. Det var ett kvitto på att tufft arbete med ”blod. Svett och glädje” ger resultat. Dessutom var det lite roligt att vi under vårt första år, 2019 vann priset ”Årets Skånska Café”, mycket tack vare miljön, värdskapet och Andys fantastiska bakverk.
Hur ser ni på 2021?
Andy: Vi håller tummar och tår för att alla som vill ska få sin spruta snart. Vi vill kunna vara nära våra gäster utan att vara rädda och hela tiden behöva tänka på att visa respekt genom att hålla avstånd. Det är mer psykiskt påfrestande än vad man kan tro. Sedan hoppas vi förstås på en varm och skön sommar med många härliga gäster som vi kan få pyssla om.*
När öppnade ni?
Matti: Vi hade premiär för vår nyutbyggda och nyrenoverade restaurang på Skärtorsdagen i påskas. Nu kommer vi hålla öppet på helgerna under våren och öppnar upp för fullt till midsommar.
Vad för andra hbtq-resmål kan ni tipsa om i Skåne, Halland och Österlen?
Andy: Vi har i stort sett bara jobbat och utvecklat vår restaurang sedan vi flyttade ner till Skåne för två år sedan så vi har inte hunnit runt så mycket som vi velat, men en underbar person, som vi även hade nöjet att ha som gäst här i somras, är Karl Fredrik på Eklaholm. Han och hans pojkväns Petters ställe drivs också med en härlig passion och är väl värt ett besök. Sen har vi fina Joacim Bengtsson som brukar synas i Antikrundan. Han driver tillsammans med ett gäng kompanjoner Blå Hallen i Höganäs.
Matti: Vårt favoritställe för avkoppling en kväll när vi stängt är Krukmakeriet i Mölle eller ”Krukan” som det kallas. Det är inte ett gayhak, men de har fantastisk napolitansk pizza och massa goda viner, en härlig atmosfär och är definitivt ”gayfriendly”. Mångfalden bland både gäster och personal är total och helt underbar.