Jag fick upp ögonen för Thord och hans butik då jag fick en fin skål i födelsedagspresent av Roger Nordin och Jonas Elgh som hade varit där och träffat Thord och shoppat.
Thord är 64 år och har bott på ön sedan 1987. Han är gift sedan 2010 med sin man Christer som är bonde.
– Vi blev faktiskt det första samkönade paret som gifte sig i kyrkan på ön 2010, vi vigdes i byn När av min fantastiske vän, prästen Yvonne Hallin, berättar Thord.
Thord är uppväxt på en bondgård i Timmele utanför Ulricehamn, ”i Änglagårds-trakten” som han säger.
Hur kom det sig att du hamnade på Gotland?
– Ja du, jag hamnade här som drejare 1978 och blev kvar i två år, och jag kände mig väldigt hemma med en gång. Efter en period med krukmakeri i Västergötland flyttade jag sedan hit 1987.
Nu har Thord en egen ateljé dit många av öns turister kommer.
– Ateljén ligger i Lye och jag arbetar med bruksting som jag bränner i olika tekniker. Jag tycker om att göra saker man kan använda till vardags, saker som gör en lite gladare varje dag.
Hur många besökare har ni i butiken på en dag skulle du säga?
– Åh, det är jättesvårt att svara på, men vi har räknat vid några tillfällen och då har det legat på mellan 150 – 250 personer på en dag. Det är helt väderberoende, regnar det och är mulet så kommer det massor på en gång. Soliga dagar är många på stranden och då blir det lite mera lugnt. Nu under corona så följer vi folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer. Sex personer förutom oss som jobbar får vistas i lokalerna samtidigt. Vissa dagar ringlar sig kön lång utanför butiken.

Vad är storsäljaren i butiken?
– Det jag säljer mest av är muggarna med guldkant, de finns i massor av färger.
Har du öppet även på vintern?
– Ja, här är i princip öppet året runt. Men lördagsöppet brukar det inte vara under vintern.
Vad är det bästa med Gotland på sommarhalvåret respektive vinterhalvåret skulle du säga?
– På sommaren har jag fullt upp med kunder så då hinner jag inte med så mycket mer än att jobba. Favoritperioden är för mig september till maj, då kan jag verkligen njuta av ön.
Hur många gånger under dina år här har du tänkt, ”nej nu flyttar jag tillbaka till fastlandet”?
– Helt ärligt inte en endaste gång. Jag har en så grundmurad förankring till ön och kan inte tänka mig att bo någon annan stans. Här finns fantastiska kollegor och mentaliteten bland folk på ön passar mig perfekt. Öbor är speciella och det är jag ju med (skrattar).
Gotland firar ju Pride sent på hösten, brukar du delta där?
– Nej, tyvärr. Jag har inte alls deltagit. Det har jag lite dåligt samvete för men, det har blivit lite av en Visbygrej och vid den tiden på året är det långt till stan…
Vad ser du mest fram emot nu?
– Att den sköna hösten skall komma med lite jobb utomhus på gården. Potatisen skall upp ur jorden och då hjälper jag till så mycket jag kan. Sen vill jag tillägga att QX-läsare har 10% rabatt. Ibland frågar jag vissa kunder om de läser QX. Jag har en bra gaydar… (skrattar).