”Hello, you fool, I love you
C’mon join the joyride”

Checkar in på Per Gessles Hotel Tylösand en regnig torsdag i oktober. Det är gråare än gråast ute. Trots att vi fått ett fantastiskt rum med utsikt över Laholmsbukten och bara några meter till stranden och havet så är det mesta en grå sörja utanför fönstret. Jag försöker tänka hur det skulle se ut en solig dag i exempelvis ”juni, juli, augusti”. Fantastiskt gissar jag.
Hotel Tylösand är ett populärt konferenshotell. För det är stort. Jättestort. Stora utrymmen, stora matsalar, stor lobby. Och massor av rum. Och några sviter, som The Look Suiten. Eller Joyride suiten – båda med stora terrasser mot havet.

Hotellet kan sammanfattas med två ord. Konst och musik. Det är en fantastisk konstupplevelse att vandra runt på hotellet och det konkurrerar lätt med de bästa konstgallerierna i Sverige. Inte mindre än 400 verk finns att beskåda runt om på hotellet. Min favorit är den på Faye Dunaway tagen på morgonen på Regent Beverly Hills Hotel vid poolen efter att Faye vunnit en Oscar. Och så är självklart musiken en stor del i hotellet, här kan man följa Per Gessles karriär genom Gyllene Tider, Roxette och solokarriären, alla guld- och platinaskivor förgyller nämligen matsalarna. Det är även kul att läsa de inramade brev från skivbolag som tackade nej till Gyllene Tider i begynnelsen. 100 miljoner sålda skivor senare gissar jag att några av dem ångrar att dessa brev skickades.
På kvällen äter vi middag i Titus Tapas, döpt efter Pers son, och dricker Per Gessles egna vin Kurt & Lisa, som fått namnet efter Pers mor och far och som dessutom fått sitt bröllopsfoto på flaskans etikett. Kurt & Lisa är ett vin som fick högst betyg av vår vinjury när det testades för några år sedan.
Hade det varit sommar hade vi självklart suttit ute på terrassen eller avnjutit middagen på innergården där Per Gessle hade sina summer sessions i somras.
Efter en skön natt vaknar vi tidigt och drar isär gardinerna på morgonen och möts av en mäktig syn med Laholmsbukten som stormar utomhus med vågor som stänker mot några klippor längre ut. Äter en frukost som lämnar väldigt lite att önska, alltid ett extra plus när personalen står och lagar våfflor till gästerna.
Många som kommer till Hotel Tylösand gör det för att gå på konferens eller för hotellets Spa-avdelning. Det förstår jag. Här finns allt. Och det är stort. Stora bassänger, inne och ute. Varma och kalla bad. Bubbelpool och tvagningsstationer. Allt finns. Och så en bar. Vi bokar in oss på varsin behandling. Jag får en ljuvlig koppningsmassage som mjukar upp musklerna lite extra. Min kompis testar en ansiktsbehandling som har namnet biohacking och som är ny på hotellet. Och den gjorde tydligen susen, för när vi en timme senare, efter vår spa-behandling, åker till systembolaget ber kassörskan att få se legitimation på min kompis… Han är 39! Det kallar jag ett gott betyg på en ansiktsbehandling!
Eller som Per Gessle hade sagt:
He’s got the look!