Alejandro Pacheco Diéguez, 34 år, arkitekt och miljöspecialist och Johannes Ängessved, 32 år, fastighetssäljare på Solkusten har varit ihop i fem och ett halvt år. För ungefär ett år sedan bestämde de sig för att börja hyra ut sitt vardagsrum med bäddsoffa via misterb&b, en slags Airbnb för gays.

Lägenhetens läge nära Nytorget i Stockholm blev snabbt attraktiv för många utländska gäster och ett år senare är de nu mycket nöjda med valet att hyra ut rum till långväga gäster.

Alejandro: Vi var först lite skeptiska till att ta in främmande personer in i vårt hem, men det har verkligen funkat över förväntan. Det är väldigt kul att hyra ut och jag skulle säga att 80 procent varit riktigt bra, och 20 procent bra.

Sajten marknadsför sig som HBTQ+vänlig men killarna har bara haft bögar som gäster under det gångna året. Trots att det varit pandemi har de haft gäster från länder som Storbritannien, Tyskland, Cypern, Schweiz, USA och Frankrike.

Gästerna brukar gilla Stockholm men de finns en viss besvikelse över bristen på gayliv.

Johannes: Det är synd, men då känner vi att vi vill göra lite mer, så vi kanske gör mer än andra värdar. Vi tycker att det är kul att visa runt dem på stan, äta middagar ihop eller ta med dem på fest till vänner. Det brukar vara väldigt uppskattat. Men vi gillar ju att träffa nya människor, och är bekväma med spännande möten.

Är det något som överraskat er?

Alejandro:  Märker man att det finns en förväntan om mer, de som skriver och frågar vad vi har för nakenhets-policy eller masturbations-policy, då är de ute efter mer än en sovplats. Då brukar vi svara att man får göra vad man vill på ditt rum.

Har ni skaffat er vänner genom att vara värdar?

Alejandro: Nja, ingen vi kontinuerligt har kontakt med, men skulle vi åka till exempelvis Schweiz eller New York skulle vi absolut höra av oss till de som bott hos oss och sagt att vi ska höra av oss om vi är i stan.

Just nu befinner sig Alejandro och Johannes i Spanien och har inte varit hemma på ett halvår, men till sommaren är de igång med uthyrningen igen.

Johannes: Det brukar bli tre-fyra gäster i månaden under sommarmånaderna, det är ju då det verkar finns mest intresse för att besöka Stockholm.

De har inte sett många annonser på misterbandb för just Stockholm och Sverige, och tycker att fler borde hyra ut.

Johannes: Stockholm borde vara populärt resmål, även om det är lite dyrt. Men vi fattar att det är krångligt eftersom bostadsrättsföreningen måste godkänna att man hyr ut. Men om man gör som vi gör, har inneboende medan vi är hemma så behövs inget tillstånd.

Har ni själva hyrt utomlands via misterbandb?

Alejandro: Ja, jag har gjort det i Malaga och det gick hur bra som helst. Om man kommer till en ny stad och inte känner någon så känns det tryggt att bo med någon som själv är gay. Man har ofta likadan livsstil, liknande intressen och är ute efter samma saker, så då har man mycket gratis.

Alejandro och Johannes på resande fot.