I samband med releasen av den internationella gayguiden Spartacus, släpps även ett ”Gay Travel Index” där länder som listas i guiden betygsätts efter lagar och attityder i respektive land.
”Gay Travel Index” är skapat för att guida resenärer till platser där man som homo- bisexuell kan känna sig välkommen och säker tack vare positiv lagstiftning.
I listningen inkluderas inte frågor om hur brett utbud som finns av barer och klubbar, utan det är lagar och attityder som lyfts.
Sverige är det enda land som kan stoltsera med toppoängen 9 tack vare heltäckande antidiskrimineringslagstiftning för homo-bisexuella. På nivå efter hamnar Belgien, Frankrike, Nederländerna och Storbritannien.
I Norden är det Danmark och Island som kommer tätt efter Sverige på en delas sjätteplats.
Bäst utomeuropeiska land är Kanada som tappar på att man i landet har en högre åldersgräns 18 år för analsex jämfört med andra sexuella praktiker där 16 år gäller. Och landet får minuspoäng för att de som önskar vara i landet mer än sex månader måste hiv-testa sig och kan då nekas uppehållstillstånd.
Efter Kanada kommer Uruguay bland de utomeuropeiska länderna på en nionde plats, där även Norge och Spanien hamnar. Spanien tappar bland annat på grund av två minuspoäng; för religiöst inflytande och negativt inställd befolkning.
Sista av de nordiska länderna hamnar Finland, på en delas 14:e plats.
I den ilsket röd-markerade bottenligan av de 138 länder som listas hamnar Iran absolut sist med totalt – 13 poäng. Landet får lustigt nog 1 pluspoäng för att man har en och samma åldersgräns för sexuella relationer, dvs att homosexuella inte nämns negativt i just det sammanhanget . Men så dundrar minuspoängen in på grund av intensiv förföljelse och att det är belagt med dödsstraff att leva som homosexuell.
Strax ovanför Iran, på en 137:e plats med 12 minuspoäng hamnar Förenade Arabemiraten och på en delad 134:e plats med 11 minuspoäng hamnar Jamaica, Jordanien och vårt grannland Ryssland.
I bottenligan där det med minus 6 poäng och nedåt rödmarkeras som en varning ligger även länder som Vatikanstaten, Egypten, Nigeria, Egypten, Maldiverna och Tanzania..

I Gay Travel Index för USA har alla 51 delstater klassats. I topp med 8 poäng hamnar huvudstaden Washington DC, Massachusetts och New York. I bottenligan med – 3 poäng hamnar Alabama och North Carolina strax efter South Carolina och Utah som klarar sig undan med -2 eftersom det religiösa inflytandet inte är lika starkt.

Läs hela listan över det 138 länderna



Glädje, regnbågar och blåsbubblor: Sverige är bäst enligt Gay Travel Index. Här en bild från Prideparaden 2010

Köp Spartacus 42 utgåva 2013/2014 i QX Shop