”Det här känns ju som att kliva rakt in på en vingård”, hör jag mig själv säga när vi går in på Winery Hotel i Solna och ska checka in. Det är vintunnor, vinflaskor och vinglas var man än tittar, inredningen går i stål, trä och skinn. Det är brunt tegel och stora olivträd. Silverfärgade vincisterner och vackra ekfat på rad syns bakom de stora fönsterna i loungen som är ett atrium.
Vi hinner knappt få rumsnyckeln och ställa ifrån oss väskorna innan det är dags för en guidad tur i vineriet (200 kr per person) med Zack som är vingårdsarbetare (personalen på hotellet kallas det), han berättar om hotellet, om hur ägaren förälskat sig i – och köpt – en vingård i Italien, hur han öppnade ett hotell i Solna med fokus på vin och dit man kör flera ton druvor varje år och gör vinet på plats på hotellet. Samtliga i personalen har titeln vinodlare, alla deltar i processen. Har man varit på några guidade vinturer förut så framkom kanske inget nytt men intressant att höra hur de faktiskt gör vinet på plats här i Solna. Efter det är det dags för vinprovning (395 kr per person) med samma Zack, vi är elva par, tio heteropar och vi två. Zack bjuder på fyra viner, två vita, två röda. Vi doftar, smakar, gurglar och försöker hitta smaker, syra och sötma. Går så där för mig. Men gott är det, särskilt det sista glaset vars flaska tydligen ligger runt 500 kr. Fint värre.
Dags för middag, tre-rätters i den stora restaurangen. Till maten beställer vi hotellets egna framtagna rödvin, Chianti Classico. Ett fylligt och kraftfullt vin som lätt kan rekommenderas och jag önskar jag hade kunnat köpa med mig ett par flaskor hem.
The Winery Hotell öppnade 2016 och ligger inklämt mellan ett bostads- område i Solna och motorvägen. Hjälp tänker man kanske då när man får ett rum mot motorvägen, men industrifönstren som inte bara är sjukt snygga är dessutom helt ljudisolerade. Inte ett ljud hörs från E4:an. På rummet är det bruna skinnfåtöljer, ett stort ekfat, korkmatta (kul) och bilder på vin. Badrummet är rymligt och även där står en vintunna.
Vi tar sikte mot takterrassen och utomhuspoolen på sjätte våningen. Vi lägger oss i den varma poolen och ser ut över Solna och Brunnsviken. Här uppe finns en bar och solsängar. Och det är detta många gäster kommer hit för – vinet, maten och poolen på taket. Det förstår jag.
Somnar med tv:n på och sover sen gott hela natten. Wine Dine & Sleep-paketet (fr 5816 kr för två) är ett av hotellets populäraste. Men vill man så kan man boka ett paket som tar dig ända ner till hotellets vingård i Toscana. Men det får bli en annan gång.
Skål!