Bortom Senatstorget, Mumintroll, Alvar Aalto-designade Finlandia Hall, Ittala, nöjesfältet Borgbacken och varuhuset Stockmanns uppenbarar sig en stad som bubblar av schysta designbutiker, coola barer och väldigt bra restauranger!

Nolla.

Nolla (restaurang)
En cool finsk restaurang där man satsar på att ha noll svinn, och alltifrån inredning och servisens kläder till bestick och bord är återanvänt eller inhandlat begagnat. Maten som serveras tillagas av närproducerad, till stor del vegetarisk och man undviker förpackningar. Alla råvaror hämtas i kärl som återanvänds! Här finns också ett eget mikrobryggeri, testa gärna plankan med fyra fruktiga öl. Men främst är Nolla (Fredriksgatan 22) värt ett besök för maten som är innovativ med en touch av sydeuropeiska smaker.

Löyly (bastu)
…är en snygg ny designbastu som ligger vid havet, dit en lite hippare publik kommer för att uppleva det finska nationalnöjet. Här finns den klassiska bastun men också en röksauna där man sitter i mörker och låter porerna öppna sig. På Löyly, finska för ångan som uppstår när man häller vatten över de varma stenarna, serveras också en av stans fräschaste bruncher med fokus på närproducerat och organiskt, och på sommaren är det amazing att sitta med en öl i handen och med havet framför sig och se folk som ångande kommer ut och svalkar sig. Ligger på Ärtholmsstranden 4.

Ode (vardagsrum de luxe)
Nära Centralstationen ligger nya inkluderande centrumbibliotek Ode, Helsingfors vardagsrum helt enkelt. Här har huvudstadsborna själva fått beskriva vilka som är välkomna och i trappan som leder upp till de olika våningarna hittas de finska orden för många grupper bland annat regnbågsfamiljer, transpersoner, homo- och bisexuella. På toppvåningen finns en terrass och ett enormt bibliotek, på mittenvåningen aktivitetsavdelningar där man kan låna (ja, gratis) alltifrån musikstudios och tröjtryckar-maskiner till mötesrum och spelrum. Och på entréplan bio, restaurang och infodiskar. Mest till för de boende i stan, men det är en mäktig byggnad värd ett besök på Tölöviksgatan 4.

Papu.

Designbutikerna (shopping)
Helsningfors kryllar av coola designbutiker, och modescenen är intressant.
Nomen Nescios stilistiska svarta kläder (Mikaelsgatan 1), Papu & Uhanas design i varsin del av butiken på Esplanadi, och LiikeFredriksgatan som samlar up´n´coming designers.

Cheri.

Cheri (restaurang)
Den Paris-inspirerade brasseriet serverat ljuvlig mat i en härlig rosa inredning som får en att släppa vardagen. Missa inte den franska äppelkakan till dessert, eller alla magiska cocktails som smakar och ser ut som cocktails ska! Plus, värdinnan Nisa Soraya är fantastisk. Dragfantast, supertrevlig och välkomnande! Testa också systerkrogarna Yes Yes Yes och Holiday. Södra Esplanaden 22.

Rainbow Helsinki.

Regnbågsställena (HBTQ+)
Lite likt Sverige så kryllar det inte av HBTQ+ställen i Helsingfors. Det är mer uppmixat och man väljer ställen efter andra parametrar än sexuell läggning. Med det sagt så finns här några kul ställen. Snygga och stora nattklubben Hercules ligger mitt i stan, har en cool lokal med dansgolv och ibland uppträdanden. De delar lokaler med klubb BK som inte är gay, men ställena delar garderob. Karaoke sjunger man på Mann´s Street (Mannerheimv 12), ett opretentiöst och välkomnande ställe med en entré som är minst sagt svårt att hitta. Room Blvd (Bulevardi 28) är en rätt snygg bar med hotellkänsla dit 35+ bögar med vänner går. Pub Fairytale (Helsingeg 7) är ett rufft hål i väggen i ett av stans mest up´n´coming områden, Berghäll. Bäst gillade jag Street Pride Bar (Malmbrinken 1), ett nytt hängvänligt ställe som välkomnar alla och kör karaoke i innersta rummet, dragshow i baren och hits i högtalarna.

Momonos ägare.

Gayägda butikerna (regnbågsshopping)
Mysiga butiken Momono (Georgsgatan 1) som ägs av ett charmigt äldre gaypar. En bra butik som mixar second hand-varor med kul prylar, konst och ägarens egen designade textilier. Frenn (Fredriksgatan 24) grundades av modepowerparet Antti Laitinen och Jarkko Kallio, 2013 och levererar snygga stilistiska herrkläder med bra funktionalitet. Paret är ofta själva i butiken på Fredriksgatan.

Bear Park Café.

Berghäll (stadsdel)
Up´n´coming arbetarstark stadsdel som fostrat ex-presidenten Tarja Halonen och som är värd en promenad. Här ligger schyssta taquerian Lopez y Lopez, massa schysta barer och caféer plus gayägda cafét Bear Park Café (Agricolag 13), som är ett café vid passande Björnparken. Stänger kl 18 så besök dagtid.

Snabbmat de luxe (käk)
Det finns här precis som i Stockholm ett stort antal bättre hamburgerrestauranger. Naughty BRGR har grymma burgare och fantastiska tillbehör (den asiatiska avocadosalladen är YUM!) och finns på flera platser i Finland. Mest centralt på Lönnrotsgatan 13 i Helsinki.
Pratar vi pizza ska den såklart vara napolitansk och den är riktigt bra på Napula Pizzeria Napoletana mitt emot Centralstationen (Brunnsgatan 8)

Lilla Roberts.


Lilla Roberts (hotell)

Ursnyggt designhotell som ligger centralt i Helsingfors designdistrikt. Art Deco-feeling i alla utrymmen och rummen är mysiga, smakfulla och har rymliga badrum. Dessutom huserar hotellet populära restaurangen Krog Roba som har en klassisk nordiskt inspirerad meny, och en hotellbar, Bar Lilla e, med vassa cocktails. Lilla Robertsgatan 1.

Allas sea pool.


Allas Sea Pool (bada)

Poola, sola och basta – mitt i city. Här står också SkyWheel Helsinki som har världens enda roterande bastu. Här kan man bada utomhus i centrala Helsingfors, i såväl uppvärmd färskvattenpool och i inhägnat havsbad – med bastu till. Öppet året runt! Skatuddskajen 2a.

Kamppi Chapel of Silence (tystnad)
Mitt i city ligger en spännande byggnad som rymmer ett kapell dit man kan komma och sitta i total tystnad och smälta vardagen. Dessutom finns här personer som är anställda lyssnare om man haft en dålig dag som man kan prata av sig med i stället för att ta ut ilskan hemma.
Narinkka Torget, Simonsgatan 7.

Amos Rex.

Amos Rex & K1 Fotomuseum (konst & design)
När vi var på K1 visade HBTQIA+aktivisten Zanele Muholis Zaises intressanta bilder. Och ofta finns här stark fotokonst som berör och upprör. Adressen är Mikong 1 (Kämp Galleria). Amos Rex är en plats upplåten till konst mer än ett museum. Spännande både innan- och utanpå och runtomkring, med utställningar bra museumshop och streetart. Det ligger i 30-talets Glaspalats och här omkring ligger flera coola butiker, bland annat finska sneakersmäket Karhu som faktiskt sålde de tre ränderna till Adidas för en spottstyver och två flaskor Whiskey en gång i tiden. Ligger på Mannerheimvägen 22-24