Nu i maj invaderas Liverpool av Eurovision-fans från hela världen. Storbritanniens femte största stad är en stolt musikstad som öppnar hela sin famn för att visa sitt musikaliska arv och den coola kreativitet som bubblar i stan med dess 2,2 miljoner invånare.
Vi tar the basics först:  Den nordliga hamnstadens invånare kallar sig själva ”scousers” vilket kommer av  ”lobscouse” som i sin tur kommer av svenskans lappskojs. Och Liverpool-rätten Scouse är just en mischmasch av allt möjligt och föddes när de fattiga hamnarbetarna var tvungna att blanda veckans rester i en slags gryta. Scouse ser varken gott ut eller smakar vidare kul, så ni behöver inte testa.
För fotbollsfans är staden känd för Premier League-klubbarna Liverpool FC och Everton FC. Liverpool Football Club (LFC) blev faktiskt Storbritanniens första premier league-lag att öppet stötta ett Pride-firande genom att delta i Pride-paraden 2011.
Och för musik-fans och alla andra: Att Liverpool är The Beatles hemort går inte att missa nånstans. Särskilt när du landar på Liverpool John Lennon Airport.  Men staden har också fostrat Frankie Goes To Hollywood, Cilla Black, Ladytron, Atomic Kitten och Eurovisiontvåan och 80-talspoppisen Sonia.

Att flyga till Liverpool är smidigt, Ryanair flyger billigt varje måndag och fredagsmorgon, och det tar drygt två och en halv timme. Från flygplatsen tar man en lokalbuss (86A eller 500) in till city på 20 minuter för 2 pund. Ladda bara ner appen Arriva Bus UK och skapa en profil och köp bussbiljetten. Inne i city ligger allt koncentrerat och tågstation, shoppinggator och sevärdheter ligger inom promenadvägs avstånd.

Vi bodde på The Red Radisson (7 Lime Street), ett ursnyggt hotell i en 1800-talsbyggnad precis intill stationen (de har till och med en egen ingång rakt in i stationshuset!) med coola röda detaljer som påminner om stadens musikhistoria. 201 rum med allt man behöver, ett fitnesscenter som är öppet dygnet runt, och en riktigt bra grillrestaurang, Stoke. Men det finns gott om alternativ: Liverpool är en hotelltät stad.

Under Eurovision händer det massor av saker i stan, håll dig uppdaterad via visitliverpool.com. De främsta samlingspunkterna är konsertarenan M&S Bank Arena, som ligger nere vid vattnet och där finns både hotell och restauranger, och det stora pariserhjulet Wheel of Liverpool, som ger en fin vy av hamnen och stan. Favoritkedjan Pizza Express ligger också strax intill. Senare i år uppträder såväl Ru Pauls Drag Race: Werq The World, Olly Murs och Noel Gallagher på M&S Bank Arena.
ESC-fansen samlas även på EuroClub, den officiella samlingsplatsen för fest som ligger i hippa och up and coming-området Baltic Triangle. Rufft coola partypalatset Camp and Furnace härbärgerar alla som vill se stjärnor från förr och skråla till ESC-hits natten lång.
Från 5-13 maj är det också en stor samlingsplats vid vattnet, Pier Head, där Eurovision Village bjuder in till uppträdanden, dj:s, mat- och shoppingstånd där allmänheten kan ta del av yran.

Mellan Pier Head, där man också kan ta färjan över floden Mersey till stadsdelen Birkenhead, och arenan ligger Albert Dock-området med massa restauranger och butiker.  Här ligger också Maritime museum, Museum of Liverpool, som berättar stadens historia, och World Museum.
På konstfronten är Liverpool rikt och ligger också vackra Lady Lever Art Museum, moderna konstmuseumet FACT och det mer traditionella Tate Liverpool.

Under 2023 erbjuder staden en rad andra musikevents. Såsom indierockiga Bootle Festival (8-10 juni), gratisfestivalen Africa Oye (17-18 juni) som fokuserar på afrikansk kultur i Europa, och Brasilica Festival (5 aug) som har Storbritanniens enda sambakarnival. Men vi ska inte glömma International Beatle Week  (23-29 aug) som är ett sjudagarsfirande med över 70 olika tributeband från hela världen, och såklart Homotopia Festival (nov) med lokala och internationella HBTQ+stjärnor inom olika konstformer.

Nyöppnade British Musical Experience (Pier Head) är också värt ett besök. Ett nytt och interaktivt museum där man kan ta del av Liverpool och Storbritanniens rika pop-historia. Se Spice Girls-dräkter, läs om listhistoria och spela instrument eller dansa Macarena (!)

Shoppingen är såklart bra, detta är ju Storbritannien. Alla stora och små kedjor och specialbutiker ligger koncentrerat i citykärnan under namnet Liverpool ONE. Det är Storbritanniens största utomhusshopping och den tionde största i världen! 170 000 kvm!
Min stora LP-favorit är second hand-meckat The Vintage Store. Här finns otroligt mycket snyggt, främst amerikanskt sportigt college-mode.

Regnbågslivet är extremt koncentrerat kring ett par gator och allt ligger i princip vägg-i-vägg. I Pride Quarter ligger alla ställen: På större gatan Victoria Street ligger Dorothys Showbar, OMG, Superstar Boudoir, och mitt emot ligger stora helgklubben Heaven. Och in på Stanley Street ligger Icon och Navy bar. The Masquerade Bar, mer känd som The Masq, är en trappa ner med festfylld karaoke på söndagar. De flesta ställen har gratis inträde, och skulle det kosta nåt så är det typ 5 pund. Undertecknad fick en liten favorit i chilla The Lisbon, en partypub som härbärgerat gayliv sedan 1960-talet, och är stans äldsta regnbågsställe.

Matställen värda en extra koll: Ma Boyles (7 Tower Gardens) är ett alehouse & eatery som en gång i tiden hade en bordell(!) i källarvåningen som idag är en festlokal. Bra och prisvärd husmanskost (deras fish & chips är enorm) och massa ale. Men jag dog för deras ”Ma´tinis”, cocktails för 7,50 pund som var lovely.
Barnacle ligger på övervåningen av coola matmeckat The Mezzanine (Duke Street Market), som på undervåningen har flera olika kök och där man sitter längs långbord. The Barnacle är lite mer fancy och har en spännande meny som speglar modern brittisk matlagning.

Jag har redan nämnt Baltic Triangle där det ligger massor av nya små kaféer och butiker. Ett stenkast från nämnda Camp & Furnace/EuroClub ligger flera restauranger värda ett besök. Särskilt asiatiska Lu Ban (Cains Brewery Village, Stanhope Street) har superlyxiga cocktails och grym mat så som Kung Pao Chicken, vårrullar och friterad blomkål med salt och peppar och vårlök, jordnötter och chiliolja. Och om ni ska äta någon efterrätt i livet så är det deras Chocolate Sphere som är en röd chokladkula med jordnötssmörsglass i som servitören hällen varm salt fudge över tills innehållet blottas. 13 pund har aldrig varit lika motiverade

En pärla värd ett extra besök är också takbaren Goodness GraciousWest Africa Houses (28 Water Street) 8:e våning. Här kan man ledigt ta ett glas soliga sommardagar medan man blickar ut över taken och floden.

Är en intresserad av mäktiga byggnader finns här många. Flera hus i citykärnan byggdes av samma arkitekter som gav New York och Chicago dess karaktärer och Liverpool får faktiskt ofta tjänstgöra som gamla amerikanska städer. Här har bland annat The Batman (2020) spelats in, i The Crown fick staden tjänstgöra som 60-talets Washington då Cunard Building, Royal Liver Building och North John användes. Och visst har HBTQ+klassiker spelats in här: I It’s a Sin blev stan New York på 80-talet, och bögklassikern Priest spelades in här och i närliggande St. Nicholas kyrka i Blundellsands.

Liverpool Metropolitan Cathedral of Christ The King är också ett intressant bygge att vila ögonen på, liksom The Angelican Chatedral som ser urgammal ut men som efter 70 års byggande blev klar 1978 och idag är världens åttonde största kyrka.

Okej, The Beatles då? Beta av de viktigaste: Ett besök på Cavern (10 Matthew Street) där The Beatles spelade 300 gånger innan de blev stora. Det var också här de mötte sin manager Brian Epstein, som var gay och som dog i en överdos bara 32 år gammal.
The Beatles Story är ett museum i Albert Dock (precis vid Eurovision-arenan) som berättar allt om bandets historia och solokarriärer. För 19 pund i inträde får du besöka The Yellow Submarine, se en minikopia av The Cavern och lära dig allt om bandet medan du guidas med lurar som berättar allt. Liverpool Beatles Museum är ett annat museum med mycket memorabilia som ligger nära The Cavern Club.
Man kan också besöka platser som är omsjungna, som Strawberry Fields, området där frälsningsarmén hade ett barnhem där John Lennon lekte som liten, och Penny Lane, förortsgatan där Paul McCartney skapade barndomsminnen. Fler olika sightseeingturer med Beatles-tema finns också.
Men för en gångs skull får de luggprydda Liverpool-popparna ställa sig åt sidan för Loreen, Jamala, Charlotte Perrelli, Kalush Orchestra och Conchita Wurst. Alla är klara för ett besök i stan under årets viktigaste musikhändelse.

See ya there!

Detta händer på regnbågssställena under Eurovision

The Lisbon
Stanley Street, 12.00 – sent
Kör Eurovision-cocktails och ESC-lip sync med drag-veteranen Lady Sian, visar liveshowerna på storbild och fredagen blir det discoaktig Vogue Ball.

OMG
Victoria Street
, 19.00 – sent
Eurovision på storbild, på fredagen 12 maj är det tema ABBA och besökare uppmuntras komma som abborna, fint pris väntar. Finaldagen blir det stort After Party lett av drugduon Carmen Sutra & Kiki Pain. 2-for-1 cocktails vissa tider.

Dorthoy’s Showbar
Victoria Street, fr 22 I veckorna och fr 19 helgerna.

Kör på quizzar, ESC-karaoke och gästas av Skarlett Skandal och Cherry Aid.

Superstar Boudoir
Stanley Street
, öppet till 05 varje dag
Ny revoverade SB kör olika dragqueens varje kväll med olika typer av music. Shania Pain är känd för att köra lökiga hits medan Brenda LaBeau älskar musikaler. Visar ESC på storbild.

GBar Liverpool
Eberle Street, öppet 23- sent

Drugorna Just Minnie och Violet Period-Pain spelar pop medan DJ Andy Locker kör house.

GBar kör också gatufest från lördag kl 17 för att få igång finalpeppen.

Heaven Nightclub
Victoria Street
, 22- 07
Stora nattklubben för ett mixat crowd för specialdrinkar och temakvällar.  Dragqueens på plats plus verklighetstrogra pappdockor av kända ESC-stjärnor så du kan plåtas med en stjärna.

Masquerade Bar
Cumberland Street
, 14-02
Populärt häng med dragqueens.

FunnyBoyz Liverpool
Blundell Street (Baltic Triangle) tis-lör 19-23

Antoninas dragkollektiv FunnyBoyz bjuder in Jemini (ESC 2003 UK), Linda Martin (ESC 1992 IR) och kör kabaret, bingo och allmän festyra.