Stockholm-Visby. Flygresan över tar 32 minuter. På flygplatsen möts jag av regnbågsflaggor. Gotland firar Pride den här veckan i Visby. Men jag ska åt andra hållet, 15 min norröver till Salthamn. En före detta minkfarm som numera är en eftertraktad oas på Gotland. Här kan man bo längs med den vackra kuststräckan i olika stugor, äta mat som odlas och skördas på Salthamns marker, här finns en butik, en bar, fantastiska promenadstråk, havsbad, magiska solnedgångar och ja, Sveriges största discokula… Men mer om den sen.
Jag är framför allt här för att kolla in juvelen i Salthamns krona, den 600 kvadratmeter stora villan som går att hyra om man vill bo tillsammans ett kompisgäng, en stor familj eller kanske fira möhippa.
Villan är från 70-talet, med en tillbyggnad några år senare. Utifrån kan den påminna om en konferensanläggning, inifrån är det som att kliva in i en blandning av 70-tals nostalgi, moderna vitvaror och Liberace-överflöd. Eller vad sägs om att slå sig ner i salongen där det finns ett enormt matbord med plats för 20 personer, en öppen spis, enorma fasadfönster med utsikt över havet och en inomhus pool, allt i samma rum.
Det är sovrum var man än tittar, här finns 23 bäddar, på över och undervåningen och så ett stort socialt kök med köks-ö. Och vill man inte laga maten själv så kan Salthamns personal lösa det, allt går att fixa. Bara fantasin sätter gränserna. Ja, och kanske plånboken.

Vi äter lunch i växthuset en bit bort, ramslöksoppa till förrätt, där ramslöken har plockats i skogen ett stenkast bort. I växthuset växer vinrankorna mot glastaket, tusentals druvor hänger i klasar. Kocken heter Fernanda och är från Brasilien. Hon bor här på gården i en husvagn precis vid stranden. Allt är familjärt på Salthamn. Mamma Jacqueline som tidigare ägde och drev Hamburger börs har en vision av att Salthamn ska vara självförsörjande. Dottern Celine jobbar även hon på Salthamn. Personalen är från olika delar av världen – och så har vi Magnus som håller ihop verksamheten och fixar med detaljerna med hjälp av sin man Fredrik.
I ”fabriken” som öppnar i juni ligger inrednings- och modebutiken Rolf & Friends samt en restaurang och ett kafé. Hit vallfärdar turisterna under de hektiska sommarveckorna.Det förstår jag, det är en otroligt häftig miljö. Betong och trä. Ruffigt och stilrent. Gammalt och nytt. Och i den stora svarta hangaren som kallas ”Black Box” anordnas det konserter för drygt 400 personer. I sommar kommer bland andra Cornelia Jacobs och Patrik Isaksson på besök. Och i taket hänger Sveriges största discokula som är 2,5 meter i diameter. Blir discosugen bara av att se den.
Innan middagen tar jag en långpromenad bort mot Nyhamn och upp på klipporna. Utsikten är bedövande vacker. Havet, klipporna, himlen, de vindpinade sneda träden och så lukten av tång.
På kvällen blir det vinprovning i den lilla ”bunkern” vid havet, det karga och rostiga möter det vackra och goda. Ett smalt fönster längs det låga taket. Det är unikt och en riktigt häftig upplevelse. Ja, och goda viner dessutom.
I två dagar bor jag i Villa Salthamn. Ena kvällen kommer Jacqueline upp till Villan (där hon bodde som liten) och lagar mat, det blir lamm, grönsaker, patatas bravas, ost, chark. Allt smakar ljuvligt. Vi sitter vid köksön och Jacqueline berättar om Salthamns historia och dess framtid. Vi pratar Hamburger Börs-minnen tills klockan blir sent. Om Frank Sinatra, Grace Jones, After Dark och R.E.A

”På kvällen blir det vinprovning i den lilla ”bunkern” vid havet, det karga och rostiga möter det vackra och goda”

Vinprovning i bunkern på stranden

Jag sover med öppet fönster på natten och hör havet långt bort. Andra kvällen serveras maten utomhus på bänkar i kvällssolen. Jag får nypa mig i armen, solnedgången är den vackraste jag sett.
Jag förstår att den här villan är populär. Ledningsgrupper, stora familjer och olika kompisgäng hyr den. Under sommaren går den att hyra veckovis, medan man under våren och hösten kan hyra den kortare perioder.
I sommar står bröllopsparen i kö för att gifta sig nere i fabriken, både straighta och gay, och när jag ser bilderna från förra årets bröllopsmiddagar och fester förstår jag varför. Det är vackert. Miljön, dukningen, maten, det är ljusslingor och stjärnklara nätter. Och havet så klart. Blir sugen på att själv ha fest.
Innan jag åker hem tar jag ett dopp i inomhuspoolen i villan. En pool med en hemlighet. Men vad det är får ni ta reda på själva, men ni ska få en ledtråd: Someone might be watching you…