Café Kubanen
Det här den gladaste kaféägaren på ön. Kubanen Ivans kafé är ett populärt utflyktsmål på Gotland. Här på tomten där han bor med sin man Sylve driver han Café Kubanen och sägs servera Sveriges godaste Cuban sandwich. Men här finns även kubanens nachotallrik och inte minst kubansk kladdkaka. Den observante känner igen Ivan från Halvåtta hos mig där han deltog för några år sedan – och vann!


Skulpturfabriken

Prisade, hyllade och uppmärksammade Stina Lindholms Skulpturfabriken är ett måste om man gillar design, konst och skulpturer.
– Materialet passar mitt temperament. Betong stelnar fort och blir till sten på en gång. Det är bra när man har dåligt tålamod. Jag kanske har något lesbiskt uttryck, sa Stina i en intervju i QX för några år sedan.


Pojkarna på Majstre

På den karga gotländska sydspetsen som har havet på tre sidor ligger den här trädgården som är präglad av landskapet. Här bor paret Lars och Håkan som sägs leva sin dröm tillsammans. Trädgården är inte öppen dagligen. Här finns kafé med fikabröd samt möjlighet till guidade visningar i trädgården.

Grå Gåsen

Tack vare TV-programmet Så Mycket Bättre har Grå Gåsen blivit en sevärdhet. hit vallfärdar turister för att se hur Darin, Peter Jöback, Benjamin, Eva Dahlgren med flera bodde medan de spelade in programmet. Man kan både bo och äta på Grå Gåsen. Dessutom har de uppträdanden i juli med bland andra Daniela Rathana och Miriam Bryant.


Thords Keramik

På Gotlands sydöstra sida, drygt fyra mil från Visby ligger Lye. Där hittar man Thord Karlssons keramik som besöks av 150-200 personer om dagen under sommaren. Här på ön har han funnits sedan 1987 och storsäljaren i butiken är muggarna med guldkant. Och QX-läsare har 10% rabatt. ”Jag har bra gaydar”, har Thord sagt i QX.