Efter att tåget punktligt rullat in på Köpenhamns central drar vi våra väskor mot hotellet. Manon Les Suites Guldsmeden är ett mycket populärt och Insta-vänligt hotell i centrala Köpenhamn. Det är som att en liten portal till Bali öppnat sig i den danska huvudstaden. Med riktigt god mat, cool inredning och en magisk djungelpool har Manon Les Suites blivit en snackis för hotellkännare.

Poolen är omgiven av klättrande djungelväxter som maxar känslan av att man verkligen är på semester. Rummen, eller suiterna, är bohemchict inredda och gymmet är ett av de bästa och mest välutrustade jag sett på ett hotell. Efter ett ljuvligt dopp, vi är nästan helt ensamma i poolen, lånar vi två av hotellets cyklar och cyklar mot Carlsberg Byen. Där ligger bland annat herrklädbutiken Deerest och designbutiken By Adelborg, och för att fira vår ankomst stannar vi för ett glas på vinbaren Liquo. Efter detta cyklar vi genom staden, och jag vill verkligen plussa hur enkelt det är att ta sig fram för cyklister i stan. Grymt smidiga cykelvägar och filer! Middagen blir på Slurp Ramen Joint där det såklart bjuds en av de mest trendiga rätterna just nu, Ramen.

Och damn! Jag och mitt sällskap är överens om att detta är den godaste ramen vi ätit! Deras ”Nduja Miso” med kryddig nduja, vårlök, paprika och ruccola är otrolig! Rätterna tillagas i ett öppet kök, vilket bidrar till en levande atmosfär och deras cocktails är också värda att testa. Slurp gör skäl för sitt namn.

Och, vad passar bättre efter en måltid än lite spa? Ett stenkast bort ligger AIRE Spa som är en oas av ångbad, varma och kalla bad, saltvattenpooler och avkoppling medan man dricker örtte och prosecco. AIRE vann pris som Danmarks bästa spa 2021 och det är lätt att förstå varför. Vi uppskattar att det finns rikligt med personal som med varm hand leder en rätt genom vistelsen. Vi njuter av lugnet som infinner sig i lokalerna som ligger i en gammal Carlsberg-fabrik. Dröm att Köpenhamna här! Rena och avkopplade är det dags för lite äventyr. Vi börjar på Bootleggers, en pubkedja med massor av ölsorter. Rimliga priser, och kul att testa sig fram bland ales, stouts och annat.

Jailhouse på Studiestræde

Nu ska vi också pricka av ett par HBTQ+ställen. Vi delar på en öl på varje ställe och det korta omdömet om ställena blir: Masken är en liten pub med trevliga bartenders, men jätterökig. Att röka inne är ett jävla sattyg som tyvärr överlevt i Danmark.

Vidare: Mens Bar är trevlig, men det är glest med folk när vi sätter oss i baren. Centralhjørnet är Europas äldsta gaybar, liten och en smula rökig, men mycket folk och bra musik som Laban och ESC-favoriterna Fyr og Flamme gör att vi stannar längre än väntat. Klassikern Oscar Bar & Café vid Rådhusplatsen är också mycket trevlig. Fräscht, mycket folk och bra drinkar. Men Jailhouse blir favoriten för kvällen, inte så rökigt och lagom med folk. Här blir vi kvar ett tag innan vi cyklar hemåt i natten.

Dagen efter blir det frulle på Manon… Frukosten är verkligen ”all that” och lite mer med stekt ris (!), massor av exotiska frukter, energishots, mousserande, kallskuret, och kanske det godaste surdegsbrödet undertecknad någonsin ätit! Vi tar en sista morgonkopp på takterrassen innan vi bastar och duschar inför öppen himmel på takets hotellspa. Livet!

Upp på cykeln igen. Det visar sig att det blir äventyrligt värre när vi ska klättra upp i kyrktornet Vor Frelsers Kirke. Det är trappor, stegar och avsatser till max innan vi till slut är uppe i det snirkliga tornet. Men väl ute i luften upplever jag som är 195 cm att räcket är lite väl lågt och det lutande kyrktaket under mig lockar fram höjdrädslan så jag kryper skräckslaget tillbaka in och klättrar ner samma väg igen. Ingen stolt stund för mig. Men kul idé för den äventyrlige och väl värt att boka tid om man gillar att se en stad från ovan.

I närheten ligger Værnedamsvej med många caféer och butiker, så vi tar en kaffe där för att prata om äventyret. Efter det omskakande äventyret blir det sedan vegetarisk buffé på centrala pärlan Rizraz (St Kannikestræde 19) som erbjuder en fräsch och smakrik buffé. Vi cyklar sedan till Cisternerna som byggdes i mitten av 1800-talet för att lösa Köpenhamns vattenförsörjning. 1981 tömdes reservoaren, och 1996 öppnades den för första gången för allmänheten, och idag är det ett konstmuseum som man iklädd stövlar kan gå runt i. Lite spöklikt, men en spännande utflykt till en annan värld. New York Times menar att detta är ett ställe som MÅSTE besökas om man är i Köpenhamn.

Eftermiddagen tillbringas på cykel och vi stannar till vid spännande butiker som fångar vårt intresse. Som Rude Second hand (Fredriksborggade 25), sneakershimlen Copenhagen Sneaker Concept Store (Studiestræde 35) och Kirkens Korshaer som är en secondhand-kedja med kul fynd som finns i Frederiksberg, på Østerbro, på Nørrebro och på Amager.

Studiestræde

Middagen blir på populära och avskalade Anarki i Fredriksberg. Här testar vi delar av menyn som spretar åt alla håll men smakerna är härliga och att dela på rätter är mysigt. Efter detta blir det en mysig cocktail på Bird som är en spännande vardagsrumsliknande bar med en bartender/mixolog som också spelar LP-skivor från en stor vägg med plattor. Mysigt. Vi avrundar med en liten tur till Trixie, nyöppnad gaybar som drivs av gänget bakom succéer som Red Shoe och SIX CPH, med perfekt läge på Studiestræde 5. Dragshow, klubbigt och karaoke med olika typer av musik speglar kvällarna. Skön stämning och snyggt folk.

Dagen efter checkar vi ut och efter frukost och en promenad i turisttäta Nyhavn delar vi på en pizza på C´ho Fame (Larsbjørnsstræde 7) som har ohyggligt god gourmétpizza. Men innan vi lämnar staden med den lilla sjöjungfrun så ska vi testa nåt som jag aldrig upplevt förut: Tantra (doowrway2divinity.dk). Fram tills nu har tantra varit synonymt med folk som har sex i timmar, men detta ska vidga mina tantriska vyer. En man vid namn Jacob skickade ett mail till mig för flera månader som berättar att han håller i tantrakurs för män, och nu tänkte jag att jag kastar mig ut i detta. Under sessionen får vi sitta mitt emot varandra, titta varandra i ögonen och prata om våra vad vi känner här och nu. Därefter tillbringar vi tio minuter var åt att klä av varandra, vilket är en prövning för någon som gärna gör saker snabbt. När vi står nakna inför varandra turas jag och mitt sällskap om att fråga om man får röra varandra på olika ställen. Typ”jag skulle vilja smeka ditt bröst” och så får man ta ställning till om man vill det eller inte. Intressant.

Plötsligt står Jacob också naken, men det är för att vi alla tre ska vara jämlika säger han. Därefter lägger jag mig naken och blir av mitt sällskap och Jacob smekt och masserad med olika fjädrar och händer. Det var spännande och skönt, men inte så upphetsande. Det hela var en intressant pröva-på-grej som var värd att testa. Vi beger oss tillbaka till stationen och ska snart utforska Århus, Danmarks andra stad. Men det blir 48 timmar i en annan artikel.

Köpenhamn i QX QueerMap