När den tunga reseguiden Lonely Planet under måndagen listade de tio mest gayvänliga platserna på jorden är det Köpenhamn som toppar listan.
Staden uppmärksammas för att det var här som par av samma kön kunde ingå registrerat partnerskap först i världen. Men dessutom beskrivs staden som en ”avslappnad skönhet”, platsen för världens nu fortsatt verksamma gaybar – legendariska Centralhjørnet. ”Supercoola” Vesterbro liksom de lite syndigare delarna av stadsdelen lyfts fram och staden som gayvänligt, modemedvetet och fyllt av queerevenemang.
På andra plats hamnar ingen stad, utan landet Nya Zeeland följt av städerna Toronto, Palm Springs i Kalifornien och Sitges. Först på sjätte plats hittar vi Berlin. Därefter placerar sig Skiathos & Mykonos, följt av New York och Reykjavik. På tionde plats hamnar Montevideo.
Stockholm och Sverige, som lyckats placera sig i topp på en rad liknande listor senaste åren, kammar noll.
Lonely Planet listade i februari i år de bästa gaybröllopsdestinationerna. Även där kammade Sverige noll medan Island placerade sig på åttonde plats. Bäst plats att gifta sig på om man är homo är enligt Lonely Planet Hawaii.