Amsterdam har Uppsalas kanaler och cyklar, Göteborgs havslukt och spårvagnar, Köpenhamns liberala prostitutions- och drogpolitik – men med extra allt. Här finns 100 kilometer kanal, 1200 broar och 2500 husbåtar. Cyklarna är oräkneliga och cykelgaragen dominerar över parkeringshusen. Spårvägarna slingrar sig som stålormar över gatorna och dess vagnar håller både bilar och flanörer på sin kant. I red-light district lyser lamporna röda över båsen och strippbarerna. Många entréer pryds av en regnbågsflagga och nyfikna turister trängs med heterokunder och queerfolk. I varje kvarter finns en coffeshop, och det är lättare att hitta en porrbutik än något som liknar ett Waynes coffe; ett ställe där man kan köpa en latte och en vanlig brownie utan narkotiska tillsatser. Lukten av pannkaka och tulpaner gör sig ofta påmind när man är ute och flankerar, men oftast dränks aromerna av den doft som dominerar stadsbilden helt – hasch.

Flatbaren Saarein

Det första jag tänker på när jag promenerar ut från Centralstationen är inledningsscenen i kultrullen Pulp Fiction när maffiasnubbarna Jules (Samuel L. Jackson) och Vincent (John Travolta) åker bil och Vincent förklarar för Jules hur saker och ting fungerar i Amsterdam:
Vincent: It breaks down like this: it´s legal to buy it, it´s legal to own it, and if you´re the proprietor of a hash bar, it´s legal to sell it. It´s legal to carry it, but that doesn´t really matter ´cause – get a load of this – if you get stopped by the cops in Amsterdam, it´s illegal for them to search you. I mean, that´s a right the cops in Amsterdam don´t have.
Jules: (Laughing) I´m going, that´s all there is to it, I´m fucking going.
Vincent: Yeah baby, you´d digg it the most.
Men man behöver inte vara hitman eller haschrökare för att gilla Amsterdam. Här finns ett rikt utbud som bör passa de flesta smaker.

En sak som jag verkligen gillar med Amsterdam är att promenera runt och kolla på hus. Nu tycker säkert alla som inte råkar vara arkitektnördar att det låter skittråkigt, men det är det inte: Amsterdam är som ett enda stort Gamla Stan. Det ena 1600-talshuset är charmigare än det andra, och även de nybyggda husen följer den gamla stilen. Högst upp på husgavlarna finns en krok som är till för att kunna få in möbler och annat i husen. Trapporna är inget alternativ: de är branta och saknar svängrum eftersom husen är så smala och höga. Vill man se det som är känt för att vara det smalaste huset i världen ska man bege sig till adressen Singel 7, där är husgaveln på baksidan inte bredare än 101 centimeter.
Tycker man att det är roligare att färdas på vatten kan man hoppa på en kanalbåt och kolla in stan ur grodperspektiv, och den riktigt kinkige som vill styra rutten själv och slippa turistträngsel kan lyxa till det med egen taxibåt.

Blir man nyfiken på hur det ser ut inne i de charmiga husen kan man besöka Rembrandtmuseet som helt enkelt är det hem som Rembrandt bodde i under nästan 20 år. Han köpte ett helt våningshus och inredde det med sin konst, sin atelje samt en mängd underliga föremål; allt från uppstoppade bältor till pilbågar och snäckor som han samlade in från hela världen.
I Holland finns det mängder av gallerier och konsthandlare och dessutom finns det fler museer per kvadratmeter än någon annanstans i världen. Enbart i Amsterdam finns 42 museum, och dissar man Rembrandt bör man åtminstone besöka ett av de andra: Anne Frank-huset. Här gömde sig Anne Frank med sin familj och sju andra personer under andra världskriget. Den dolda bostaden, gömd bakom en bokhylla, är idag ett museum som lämnar få oberörda.

Wolter Ter Haar, Pink Point

Som gay känner man sig extra välkommen i Amsterdam. Här finns ett särskilt monument för homosar – Homomonumentet – och en plats som heter Pink Point där man informerar om allt håbeteigt som händer i stan. När jag kommer dit står trevlige Wolter Ter Haar i kuren. Han säger att han skäms när tjejer kommer och frågar efter tjejställen:
– Jag kan ju bara rekommendera 3-4 ställen per kväll, men de brukar bli positivt överraskade och säga saker som: ”Ja, men det är ju fler än i New York!
Gaykillar har som vanligt ett större utbud:
– Här finns många ställen för män och de är uppdelade i läderscen osv så vet man bara vad man gillar så är det enkelt att hitta rätt.
Wolter tycker att det är synd att det finns så få mixade ställen, det anordnas en stor mixad fest den 1 december varje år, men utöver det finns bara ett par klubbar som är mixade och de är oftast mansdominerade.

Prik
Iris (t.h.) med brudgänget på Saarein

När jag besöker gayklubbarna förstår jag vad han menar. På tjejställena är det enbart brudar, på killställen som Prik hittar man möjligtvis någon faghag och på de mixade klubbarna Getto och Hot Spot kan man räkna tjejerna på ena handens fingrar. Men utöver det får jag bara positiva intryck. Stämningen är välkomnande överallt och jag upplever att det är mycket lättare att snacka med folk här jämfört med hemma i Stockholm.
På tjejbaren Saarein hänger ett brudgäng nere vid biljardbordet. En av dem är Iris som kommer från Nya Zeeland men som har bott här i sju år och som säger att hon aldrig vill lämna Amsterdam: ”I just love it here!” Hon berättar att det finns fyra kvinnogrupper som ordnar fester och att de nyligen fixade en båttripp som var skitkul. På frågan om varför hon tror att det finns så pass mycket färre grejer för flator än bögar skrattar hon:
– Det är ju som överallt i världen, när två tjejer träffas så flyttar de ihop och stannar hemma och dricker te med katten!

ViveLaVie

Men de tjejer som är ute festar gör det i alla fall ordentligt och när jag går vidare till klubben
ViveLaVie
möts jag av en partystämning som är svår eller omöjlig att hitta på en tjejklubb i Svedala. Här trängs alla typer av brudar, allt på skalan från femme till butch, och de som inte får plats i baren eller på dansgolvet har hoppat upp på högtalarna för att skaka rumpa.
Så nästa gång du sitter hemma och gnäller över att allt är tråkigt. Res dig upp ur soffan och boka en resa till Amsterdam. Där kan vad som helst hända.

Gaylivet
Börja med att besöka Pink Point (hörnet Raadhuistraat och Keizersgracht). Där får du all aktuell information om det som händer på Amsterdams gayscen.
Ät
För den som gillar kött finns många argentinska restauranger. För alla: pannkaka!
Bo
Enklast på guesthouse eller hotell så centralt som möjligt. Design- och kulturintresserade bör inte missa Lloyd Hotel som är ett 1-5-stjärnigt och världsunikt hotell som ligger en bit utanför stan.
Flyg
Direkt med KLM.

Amsterdam i QX GayMap