För några år sedan började jag allt oftare höra Mallorca nämnas i positiva ordalag. Från olika håll. En tjej berättade om de coola hotellen som byggts där. Ett resvant bögpar berättade att ”de faktiskt hade spenderat en helt underbar vecka med att bila runt på Mallorca”. Och när ett lesbiskt par, som tillhör några av mina bästa vänner, sa att de hade varit på Mallorca, och att de ville åka dit igen och igen och att de skulle kunna tänka sig att bo där, kände jag att jag också ville dit. Nu.
QX fick tag på några billiga biljett-er med Spanair och åkte via Madrid till Palma i juni månad. Det är en mäktig känsla att se Mallorca bre ut sig mitt ute i vattnet när man flyger in över Medelhavet. Men ön ser relativt liten ut från luften – och det är ju faktiskt bara 11 mil från västkusten till östkusten och 8 mil från söder till norr. Det bor 700 000 personer på Mallorca, 350 000 av dem bor i Palma. Men turisterna är desto fler, på ett år besöker 20 miljoner människor ön.
– Jag upplever att turisterna har blivit allt yngre på senare år, säger Fransisca Tomas på Turistrådet på Mallorca. Det har hänt något. Mallorca har blivit coolt igen.
Och visst är Mallorca coolt. En av många anledningar, enligt Fransesca, är de svenskägda hotellen som öppnats i Palma – Portixol, Trés och Puro. Tre designhotell som uppmärksammats i var och varannat utländskt rese- och inredningsmagasin. QX tar in på Trés. Ett designhotell med en enkel, stilig och behaglig inredning. Vitt, rustikt och varmt minimalistiskt. Det känns avslappnat och välkomnande att bo på Trés. Hotelldirektören Svenn Rudow är från Norge och har varit på Trés sedan de öppnade i juni 2004.
– Jag stortrivs här, det är ett mysigt hotell med bra personal. Det jag kanske är mest stolt över på hotellet är den fina takterrassen med den lilla poolen. Det är magiskt att vara där uppe sent på eftermiddagen när solen går ner över Mallorca och fasaden på katedralen tänds, säger han.
Det ännu ”hippare” Puro hotel ligger i samma kvarter, men känns inte alls lika avslappnat (trots att personalen går runt i vita pyjamasliknande kläder). Själv känner jag mej mest i vägen, som jag stör inredningen där jag sitter i mina jeans i Puros bar, som ett glasspapper på en vit sandstrand. Typ. Men Puro är en favorit hos många. Det är lyxigt och annorlunda. Svindyrt och alltid fullbokat. Och deras egen beachklubb Puro Beach ligger 15 min med bil från hotellet och är absolut värt ett besök. Där kan man ligga avskilt på en udde ute i havet där de byggt en pool och en restaurang. Allt går i vitt och brunt. Det enda som bryter färgskalan är väl rosévinet man dricker.

Hotel Can Simoneta

Men hotellet som var först ut och som var de som drog igång deign-hotelltrenden i Palma stad är Portixol. Det är ett svensktägt hotell som är elegant och härligt medelhavssnyggt och som ligger i utkanten av Palma. Och för något år sedan öppnade Portixol ytterligare ett hotell, nämligen Esplendido i Port de Sôller, men mer om det senare…
Till Mallorca åker man knappast för dess utbud av gayklubbar och gayställen. Det är i det närmsta obefintligt. Visst, i Palma finns det ett gayområde, gatan heter Avenida Joan Miró och ligger drygt 10 min med taxi från Palma centrum, men det är knappast ett vackert område. Här finns en del trötta gaybarer som Marcus och Dylan. Däremot är baren på gayhotellet Rosamar trevlig. Vi slår oss ner i den lilla utomhusträdgården vid entrén till hotellet. Jag pratar med en kille som bor i Palma. och han förklarar hur en lördagkväll i gay-Palma ser ut:
– Man börjar här på Hotel Rosamar när de har happy hour, sedan går de flesta någonstans och käkar middag, sedan kommer många tillbaka hit innan de går vidare till Aries som är en sauna/bar och ligger runt hörnet. Efter det går man runt två-rycket till Black Cat som är det stora dansstället. Om man fortfarande inte fått nog hamnar man säkert på Yuppi efteråt. Där är det minst sagt raggigt…

I baren på gayhotellet Rosamar
I baren på gayhotellet Rosamar

Men trots att det är lördagkväll i juni är det långt från packat på ställena så om det är spanskt gayliv man vill ha är det nog bättre om destinationen heter Ibiza, Sitges eller Barcelona. På Mallorca hetsar man inte. Här njuter man.
I Palma börjar vi varje morgon med en långpromenad längs med hamnen där det ligger lyxyachter större än Ålandsbåtarna. Den asfalterade strandpromenaden är hur lång som helst. Här kan du lätt ta med dig rollerblades, hyra en mountainbike eller snöra på dig löparskorna och springa tills du tröttnar. Då kan du sätta dig vid någon av bänkarna och bara titta på fiskebåtarna som kommer in med morgonens fångst eller se hur reseguiderna förbereder dagens båtturer runt ön.

I baren på gayhotellet Rosamar

Shoppingen i Palma är helt okej. Här finns det mesta, från modehusens alla märken till de billigare spanska kedjorna som Zara, Pull and Bear och Massimo Dutti. Citykärnan är ett myller av smågator och torg som kantas av uteserveringar och tapasbarer. Och precis som det brukar vara runt Medelhavet blir det öde mitt på dagen då alla tar siesta. Och tro inte att något är öppet på söndagar. Då har till och med den stora varuhuskedjan El Corte Inglés stängt.
Efter ett par dagar i Palma hyr vi en bil och tar oss norrut. Vi åker längs med den bergiga kustvägen i väst upp till Port de Sôller. En sträcka på fyra mil, som tar tre timmar. Det är en extremt kurvig väg och oftast går det bara att köra 15-20 km i timmen. Ibland ännu långsammare. Utsikten är stundtals helt fantastisk och under vägen passerar man städer som Andratx, Valdemossa och Deía.

Port de Sôller

Port de Sôller är en liten kuststad som tillhör staden Sôller – ett berg skiljer dem åt – men det går en spårvagn mellan. Det är en liten stad med bara ett par tusen invånare. I Port de Sôller tar vi in på Esplendido. Ett hotell där man vill stanna för alltid. Rummet har en egen stor terrass med utsikt över hela bukten. Och självklart kan man sitta på terrassen på kvällen och se solen gå ner i havet. Men smakar det så kostar det, för ett sådan rum får man betala 2500 kr per rum/natt. Mycket pengar kan tyckas, men jag känner ändå att nästa gång jag kommer hit vill jag bo på samma hotell, i samma rum, på samma våning. Men i en hel vecka – inte bara en dag…
Vid poolen som ligger på höjden bakom hotellet har man utsikt över hela staden. Och du kan bli serverad både mat och dryck vid din solstol.
Jenny Björk är hotellchef på Esplendido, men bor själv i Palma.
– Det tar bara 20 minuter att åka, om man tar motorvägen, säger hon.
På Esplendido har hon varit i två år, men innan dess jobbade hon på Portixol i Palma.
– Jag skulle uppskatta att en tredjedel av våra gäster är från Sverige, säger hon.
Dessutom var det relativt många barn på Esplendido när vi besökte det. Men bli inte rädd för det… Esplendido är ändå långt från Blue Village och Bamseklubbar. På Esplendido är de flesta gästerna runt 30+ och nästan alla ser ut som de jobbar på någon cool reklambyrå.
– Och så har vi självklart en del homosar, säger Jenny. Tror jag i alla fall, det är ju inte så att jag frågar dem (skrattar). Men om min gaydar inte är helt trasig har vi både tjejpar och killpar.

Esplendido håller stängt under vintermånaderna. Men de funderar på att börja ha öppet året om.
Dagen efter tar vi oss på knappt två timmar till andra sidan kusten, till Mallorcas östkust. Och närmare bestämt till Hotel Can Simoneta som ligger ett par kilometer öst om Artà. Där, på en klippa, ligger hotellet. Och det är som att komma till paradiset. Hotellet som är ett renoverat stenhus är modernt och smakfullt inrett. Här finns endast 18 rum. Och priset för ett rum per natt ligger runt 3000 kr. På området utanför hotellet finns en gräsmatta, en uteplats med rottingsoffor med vita kuddar och en stor pool där man kan doppa sig och samtidigt blicka ut över havet. Det är lika vackert som det är lugnt. Tiden står stilla. Gästerna här är medelålders eller något äldre. Hotellchefen berättar om promenadstråken i omgivningen och informerar entusiastiskt om cyklarna man kan låna på hotellet. Men de flesta gästerna väljer att stanna i hotellets trädgård och sola, läsa böcker eller bara njuta av utsikten från någon av solstolarna.

På kvällen samlas alla vid hotellets utomhusrestaurang, man nickar lite till varandra och säger ”Buenas noches”. Det är tyst och behagligt. De enda som hörs är syrsorna i trädgården. När klockan börjar närma sig tio – halv elva på kvällen droppar folk av till sina rum, ett par har satt sig i sofforna vid poolen och smuttar på varsin drink. Jag får känslan av att de är på smekmånad och känner mig helt övertygad om att de kommer att vara nöjda med sin bröllopsresa!
Efter fyra dagar på Mallorca måste vi tyvärr åka hem. Men vi kommer tillbaka. Då tar vi med oss våra lesbiska vänner och stannar länge!
Mallorca ger mersmak!


Palma de Mallorca i QX GayMap