Trots att São Paulo länge och väl varit en av världens mest spännande storstäder, så tycktes många medier ha bestämt sig för att den skulle tigas ihjäl. Och många invånare tycktes minst lika osäkra på sin egen stad. Men dubbelt så stor som Buenos Aires och Rio de Janeiro, med det största krogklustret vid sidan av Manhattans, ett nattliv väl så häftigt och utstuderat som Berlins, tycks inget längre gå att hemlighålla.

Detta är förstås en av de härligaste urbana bamsegrytorna för alla. Inte minst för gaya och lesbiska. Här bubblar det av barer, krogar, badhus, fester och ett par kraftfulla gaydistrikt, plus ett mer mixat avantgardistikt klubbliv. Missar man pride i mitten av juni, så kan man välja att komma till de stora modemässorna, São Paulo Fashion Week, då alla modeller från New York, Paris och Milano är på plats, alla spindelkvinnor, sockermammor och gayfixare surrar som bin på stadens krogar och klubbar. Och allt från en gringokatta som Paris Hilton, landets egen snusfagre skådis Rodrigo Sontoro till stadens übermodell Gisele Bündchen struttar runt i det slappt sexiga brasilianska modet. Staden är också den stora börsstaden och bankstaden, där man kan hamna på happy hour bland ett enda inferno av straighta ‘chicks’, lesbian ‘chiques’ och diskreta ‘hookers’ – alla i samma Chaneldräkter, höga klackar och röda läppar. Men São Paulo är ett sanslöst party varje weekend året runt.

Det senaste året har São Paulo varit en het potatis i globala medier. Man blev ”skräckstaden” i samband med att gangstergänget PCC (Primeiro Commando do Capital) i maj förra året förklarade öppet krig mot polisen, staten och domstolarna. Vild skottlossning, attacker och motattacker, 187 döda på några veckor, Staden var spöklik i flera dygn, innan det var back to business. Ett halvår senare väller det loss positiva artiklar i New York Times style-bilaga, i ledande globala resetidningar, i internationella gaytidningar – att det är här i São Paulo kreativeteten sjuder som mest entusiastiskt, och att här är just nu ”den största natten av dom alla”.

Men invänder någon; är det inte Rio som är roligast, vackrast, sexigast? Javisst, den tiomiljonerstaden är asvacker, partajar grovt mellan nyår och karnevalen, men är enligt paulistanos ack så provinsiell i övrigt. Ett lite för stort Neapel, ett fattigt Calcutta vid havet, men som leker ”Tropikernas Paris”. Medan São Paulo har en puls och en energi, som inget tycks kunna hejda. Till och med new yorkare kan tappa fattningen inför tempot, helikoptrarna som lyfter och landar på taken, de 300.000 motorcykelbuden som susar fram i ilfart, den globala pulsen. Ingen har väl uttryckt det bättre än Marlene Dietrich, när hon en gång invigde stadens modernistiska shoppingarkad; ”Rio is a beauty, but São Paulo is a city”.
Brasiliens mega cidade har 11 miljoner invånare, men det som kallas Região Metropolitana – med alla normalt hopvuxna förorter, plus anarkistisk slum – har 19 miljoner människor (inte illa pinkat för en stad som bara hade 65.000 invånare 1890). Det är här i ”Sampa”, som 80% av de Latinamerikanska huvudkontoren finns – resterande 20% finns delvis i Buenos Aires, Rio, Santiago och Mexico City, men främst i Miami. Dessutom är São Paulo landets och kontinentens stora industriella lokomotiv, inte minst Sveriges största industristad. Över hundratalet svenska företagen har cirka 35.000 anställda här.

För många gränsar första mötet med São Paulo till chockartat, när planet gör sin inflygning. Skyskrapeskogen breder ogenerat ut sig på en yta som mer påminner om Danmarks än Manhattans. Kommer man med den starkt trafikerade Riopendeln till inrikesflygplatsen Congonhas, så flyger man mer eller mindre rakt in i stadsdelen Moemas bostadsskrapor i de inre delarna av staden. Men det som som mest hugger tag i människor är den annorlunda pulsen, rytmen. Fjärran från Rios lite mer loja blandning av det gamla Portugal och Afrika. För São Paulos energi och kraft är mer som Milanos, Frankfurts, Tokyos, Beiruts, fast ihopskakad till en brasiliansk cocktail.
En liten titt i uppslagsboken ger nästan svindlande siffor, var folk kommer ifrån och deras ättlingar. En härlig skara med dominans av Sydeuropa; fem miljoner ”italienare”, tre miljoner ”portugiser”, två miljoner ”spanjorer”. Men det balanseras upp av att det ”afrikanska” inslaget, slavättlingarna utgör cirka 1,5 miljoner. Och ”tyskarna” och ”japanerna” är runt miljonen vardera. ”Libaneserna” cirka 850.000, men tillsammans med alla hundratusentals palestinier och över 300.000 armenier blir det också mer än en miljonhövdad skara. Staden har landets största judiska inslag med cirka 130.000 människor. I denna storstadsgryta är alla brasilianare, ingen invandrare, alla pratar portugisiska och en majoritet tycks gifta sig kors och tvärs. En distinkt grupp utgörs av miljoner mer nyligen inflyttade från det fattiga nordöstra Brasilien. De, som på sätt och vis historiskt är de mest brasilianska, har dock ett slags invandrarstatus i sitt eget land, jobbar som hårdast i alla de lägst avlönade jobben, håller staden igång.

The Week

São Paulo är Latinamerikas stora kreativa näste. Den så haussade amerikanske forskaren Richard Floridas teorier från boken ”The Rise of the Cretive Class” besannas just här i São Paulo. Tillgången på hans tre t:n – talang, teknologi och tolerans – tycks oändlig här i den brasilianska smältdegeln. Hans tankar att konstnärer, rockmusik, gay öppenhet, etnisk mångfald och tolerans – är en förutsättning för teknisk utveckling, innovation och kreativitet – uppfylls med råge i ”The Sampa Jungle”, som staden ofta kallas.
Staden anses som en av de mest urbant radikala. De dyrkade och geniförklarade Os Gemeos, tvillingarna, har med sina väggmålningar runt om i staden har skapat sig en kittlande kultstatus – på världsnivå. Denna graffitiprydda miljö är också ett smart forum för många av de äventyrliga nya udda sporterna. En härlig syn som man då och då stöter på är klättrarna, som istället för ett berg bestiger någon urblåst skyskrapa från 70-talet. Ett säkert ställe att spana på dom är vid viadukten över trafikleden vid tunnelbanan Sumaré. Den franska stadssporten ‘Parkour‘, som kombinerar karate, längdhopp och skate i ett slags akrobatiska skutt är frekvent inne i Centro vid Anhangabaú, eller vid trapporna vid Praça do Pôr-do-Sol. Eller så kommer de bara plötsligt flygandes över parkerade bilar.

Vill man ta ut svängarna ordentligt inom shopping beger man sig till Rua 25 de Março, spindeln i det mer libanesiska, armeniska och assyriska affärsdistriktet, som en weekend påstås ha miljonen besökare. Eller strosar längs exklusiva Rua Oscar Freire i de charmiga Jardin-kvarteren, slinker in på den mest smakfulla butiken Clube Chocolate, eller förförs av det sexigaste varumärket Osklen. Extremvulgära Daslu i Vila Olímpia anses lyxigast i världen. Här rör sig damerna ensamma och klär av sig och på sig och provar sin varumärkesideologi inför varandra, inga omklädningsrum. Medan mannen spanar in en ny Ferrari till garaget eller en Ferrati till bryggan.

Flyers bar

Vi som föredrar det gulliga dras istället mot den omhuldade loppmarknaden, ”mercado de pulgas”, varje lördag i Pinheiros vid det lilla sympatiska torget Praça Benedito Calixto, inte minst en av de stora gaya mötesplatserna i dagsljuset. Ett måste är att strosa genom den vackraste stadsdelen Higienópolis, av Wallpaper utsedd till kanske coolast i världen. Där alla de mest fantasifullt modernisistiska arkitekterna tagit ut svängarna med bostadshus i ett slags mix mellan Stockholmsfunkis och Miami-art deco. Men de kvarter som lockar allra mest är charmiga Vila Madalena, som mixar SoFo-SoHo, fyllt av sympatiska barer och krogar, bästa mixen av samhällsklasser och raser, men inte minst allt det nya ettriga inom konst och design.

Vill man slappa och bara lägga sig i solen så väntar den stora lungan och parken, Parque do Ibirapuera, med sina sjöar, dammar, svalkande träd, konsthallar och konserter. Tio mil bort väntar São Paulos egen Riviera med sina 97 stränder, där Ilha Bela är paradisön, Ubatuba är surfingnästet, håll-i-gång-orten är Maresias, den intellektuella mötesplatsen är Paraty.
Men som nattdjur startar man med den mest magnifika solnedgången från baren vid poolen på Unique Hotel, njuter av stadens godaste hamburgare på mixade gulliga Ritz, lullar vidare till Gourmet, den charmigaste baren. Och tar sen taxi till de 5.000 hysteriskt dansande på The Week borta i Lapas industriområde. Som ofta slutar med frukost i gryningen vid deras pooler.
Den svårflirtade eller urbant uttröttade kan alltid trösta sig med att Rio bara är en timme bort, dit det går ett pendelplan var tionde minut. Om man nu föredrar ett barfota sondera terrängen på Ipanema eller ‘rumpa-bumpa’ på någon sambaskola eller baile-funk i bergen.

The Week
The Week

KOMPLETT GUIDE TILL SÃO PAULO:

FLYG
Alla ledande flygbolag – Air France, British Airways, KLM, Lufthansa, brasilianska TAM och nya Varig, portugisiska TAP – ansluter varje kväll från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn, sen nattflyg från Europa som landar i São Paulo tidigt i ottan. Normalt lågpris cirka 7.000, kan variera upp och ner beroende på säsong, förköp, bolag.

HOTELL
São Paulo har ett utbud på närmare 50.000 hotellrum.
Formula 1. Lite Ryan Air fast sova och med IKEA-liknande inredning. Cirka 350 kronor natten och då kan man vara tre stycken. Det bäst belägna är runt hörnan från Avenida Paulista, några kvarter från gaystråket vid Consolação/Alameda Franca. Strategiskt beläget vid tunnelbanan och alla stora busslinjer.
Rua da Consolação 2303, Consolaçao. Tel +55-11-3123.7755
www.accorhotels.com.br
Pousada Dona Ziláh. Charmigt värdshus beläget mitt i gaykvarteren. Stadens bästa shopping och trevligaste krogar på promenadavstånd. Legendariska gaybaren Gourmet snett över gatan, charmigaste minikrogen Bar da Dida runt hörnan.
Alameda Franca 1621/1633, Jardim Paulista. Tel 55-11-3062.1444
www.zilah.com
Crowne Plaza. Smart förstaklasshotell på ”Gay Caneca” 50 meter från Avenida Paulista. Poppis bland fotbollslag, flygbolagspersonal, internationell filmfestivalpublik. Mitt i smeten, nära till allt.
Rua Frei Caneca 1360, Paulista. Tel. 55-11-4501.8000.
www.crowneplaza.com

Unique. Unikt, urbant, ultramodernt designhotell, skapat av Ruy Ohtake. Stans mest eftertraktade takpool, baren i solnedgången ett måste. Mest spektakulära hotellet i Latinamerika. Ett stenkast från stadens lunga, Parque do Ibirapuera.
Ave. Brigadeiro Luis Antõnio 4700, Ibirapuera. Tel +55-11-3055.4700
www.hotelunique.com.br

BAR OCH KROG
Director’s Gourmet. Den legendariska, charmiga, lilla gaybaren som är mångas mötesplats. Här finns ‘flyers’ till alla partyn i veckan.
Alameda Franca 1552,
Cerqueira César.

Mercadinho São Paulo. Ny mer renodlad gaykrog mitt i smeten, helt i gult!
Rua da Consolação 2967,
Cerqueira César.

Ritz. Gayfavvis bland mixade ställen, framför allt är söndagsbrunchen ett måste i många läger. Känd för godaste hamburgarna i stan och de snyggaste servitörerna.
Alameda Franca 1088,
Cerqueira César.

NATTEN
Många av de nya klubbarna, barerna, krogarna som är mest ”i tiden” är mixade – ofta benämnt GLS, gays e lésbicos simpático, i recensioner etcetera.

The Week. Det stora vilda extatiska megastället med upp till 5.000 personer. Av ett flertal internationella gaytidningar utsett som ”bäst i världen” under 2006. Gaypartyt är lördagar och kallas Babylon. Fortsätter in i gryningen.
Rua Guaicurus 324, Lapa – www.theweek.com.br

Ultralounge. Den heta mer lagom stora klubben mitt i gaykvarteren och som inte kräver taxi ut till industriområden.
Rua da Consolação 3031, Jardins – www.ultralounge.com.br
Blue Space. Söndagarnas party här med strip, go-go, transshower och en sympatisk blandning av alla samhällsgrupper är en klassiker. Barra Funda har ett kluster av rockbarer och technobarer – som Berlin, CB Bar och D-Edge.
Rua Brigadeiro Galvão 723, Barra Funda – www.bluespace.com.br

A Loca, Ett måste inom undergroundkretsar. Torsdagar och söndagar mest gay. På helgerna dansas det nästan dygnet runt. Som en sunkigt svettig populär källare.
Rua Frei Caneca 916, Bela Vista – www.aloca.com.br

WEBBADRESSER
Populäraste guide på nätet – www.guiagaybrasil.com.br
Starkt politiskt mänsklig adress, tillika hemvisten för en av världens största ”queer” filmfestivaler (Cinema e Vídeo da Diversidade Sexual) – www.mixbrasil.com.br – går av stapeln under tio dagar för 15:e året i november- cirka 200 filmer från omkring 20 länder och 25.000 besökare.
För all information om GLBT Pride i mitten av juni – www.paradasp.org.br

TAXI OCH TUNNELBANA
De 35.000 små vita taxibilarna är det perfekta, billiga och trygga färdsättet runt om i São Paulo.
Tunnelbanan är supermodern, snabb, säker, och vann nyligen pris som ”renast” i världen – men går tyvärr inte alltid dit man ska.

KRIMINALITET OCH HATBROTT
Nyligen presenterades brottsstatistiken i de ledande tidningarna för de där tio stadsdelarna, där hotellen, alla besökare, all shopping och nästan allt nöjesliv är koncentrerat. Ja, och brottsligheten visade sig vara ungefär någonstans mittemellan den i Paris och på Manhattan. Men i vissa områden i periferin kan den vara både tio och tjugo gånger högre.
Enligt turistmyndigheterna är ”intolerans” ett okänt begrepp i São Paulo, gaypar går ogenerat hand i hand och kramas i de flesta centrala delar. Tyvärr har man haft ett flertal hatbrott från främst skinheads mot gaya. Svarta skinheads har föraktfullt angripit fattiga av blandras. Svårast utsatta har dock hemlösa, uteliggare och gatubarn varit, vilket lett till stora demonstrationer. En fransk gayturist blev tragiskt knivmördad efter pridefestivalen, i skrivande stund osäkert om det var ett rån som gick snett eller ett hatbrott som ‘lyckades’ – i ett annars konfliktfritt gigantiskt party.

VALUTA OCH BANKOMAT
En reais är i skrivande stund värd cirka 3,50 kr. Den brasilianska valutan har stärkts kraftigt av de senaste årens politik. Bankomater, engelskspråkiga, finns överallt och ger bästa kursen. HSBC och Citibank finns på flera ställen. Bankomater kan vara stängda mellan 22-06 av säkerhetsskäl.


São Paulo i QX GayMap