Tänk sol och värme, paraplydrinkar, flirtiga män och kvinnor med brunbrända kroppar. Då tänker du rätt!
Tänk utflykter i fantastiska miljöer med grönskande dalar, pittoreska fiskebyar, stekhet öken eller hektisk storstad. Jo, du tänker rätt då med.
Tänk nyfångad fisk, färska skaldjur eller Argentinskt kött serverat med de bästa riojorna. Jo du tänker fortfarande helt rätt.
Tänk Prada, Gucci eller tänk Adidas och Nike. Senaste kollektionerna till låga priser. Helt rätt!
Tänk ett nattliv som börjar med en kopp cortado nedsjunken i en stor soffa på en lounge-bar, fortsätter till ett gaymecka där du inom några 100 meters radie kan välja mellan att hänga på barservering, drag-showklubb eller dansa till discomusik med partyglada gaykillar. Och det tills morgonsolen går upp. Jo även nu tänker du rätt.
Och du tänker Gran Canaria, den folkrikaste ön i Kanarieöarna.

Semesterorten Playa del Inglés på den södra delen av Gran Canaria har varit ett gaymecka sedan 70-talet. Det som lockat gaykillar från norra Europa har förutom värmen och solen varit just att så många andra gaykillar samlats här. Playa del Inglés är en trygg plats där man kan gå hand i hand utan att någon ens lyfter på ögonbrynen.

Gran Canarias makalösa berg

Under åren har gayscenen på Playa del Inglés flyttat runt för att slutligen närmast helt koncentreras till en och samma plats. Ett shoppingcenter mitt i staden som klockan 22.00 ändrar karaktär från familjeinriktad marknadsplats till hektisk partyarena. Vad många tyvärr glömmer är att ön är så ofantligt mycket mer än bara en festplats med sol- och badmöjlighet. Med bara en kort bil- eller bussresa kan du förflytta dig till helt andra miljöer och äventyr.
På Gran Canaria finns fyra olika klimatzoner och såväl natur som kulturmiljön förändrar sig därefter. Bara att resa genom de olika klimatzonerna är ett äventyr i sig.
Den södra delen är den hetaste och mest solsäkra och här ligger de stora semesterområdena. Det är här du hittar ökenlandskapet och de långa sandstränderna.
På den norra delen av ön finns grönskande dalar, pittoreska byar, bananodlingar, blomsterparker och en kustlinje som är klippig och dramatisk.
Uppe i bergstopparna som når som högst 2 000 meter växer en karg tallskog som påminner om nordligare delar av Europa och vid vackert väder kan man se över till de snöiga bergen på grannön Teneriffa. En bilresa uppe i bergen bjuder på magiska vyer, minst sagt vinglande vägar och högt belägna små byar och bondgårdar. Efter några dagar i den stekheta solen, känns den friska och svala luften här uppe mycket behaglig. Vill du tillbringa längre tid i bergen så finns arrangerade vandringar och de mest atletiska kan hyra en cykel för att ta sig runt i dalgångarna. Runt om på ön fi nns många möjligheter till dykning, vindsurfing, båtutflykter och go cart. Tennisbanor finns på flera hotellområden i Playa del Inglés liksom i andra turistområden och intill gay-meckat Yumbo i Playa del Inglés finns även ett gay-inriktat gym.

Sheraton Salobre

Maten på Kanarieöarna påverkas av dess läge. Så naturligtvis finns här fisk och skaldjur på menyn. Det strategiska läget utanför Afrika med en av världens största hamnar där båtar från Latinamerika och Asien lastar om, gör att även kött från Argentina är vanligt på ön. Upplagt för en god middag alltså! Den inhemska maten bjuder förutom fisken även på den karaktäristiska potatisrätten Papas con mojo liksom kanin- eller getkött. Och så klart, som över hela Spanien, Tapas. Små rätter med det havet bjuder eller av kött och grönsaker.
Om din bild av Playa del Inglés är liktydigt med dålig turistmat så bör du definitivt tänka om. Genom några enkla knep kan du hitta fantastiska krogar med högklassig och prisvärd mat.
Visst finns det fortfarande ett och annat slitet turistområde på ön, men många äldre områden har rustats upp och nytt och fräscht har byggts till. Har du kvar bilden av påträngande affärsidkare i shoppingcentren? Glöm det. Numera kan du titta i skyltfönstren utan att attackeras av en expedit som utlovar ”very good price, special for you”.
Även om man vid en rundvandring i turistområden fortfarande ser krogar och barer med gäster som gör allt för att endast möta folk som talar det egna språket och bara äter köttbullar med mos så är detta långt ifrån vad turism på Kanarieöarna numer huvudsakligen handlar om.
Ett bra råd om du reser med charterbolagen är att du pratar med någon av reseguiderna. De är kunniga och har ofta bott på ön i många år. De har koll på vad som händer och sker på Kanarieöarna och kan visa dig rätt. Se till att utnyttja den service som din researrangör har att erbjuda. De kan ge dig tips om vilka biluthyrare som är bäst eller hur du tar dig runt med kollektivtrafik.
Vill du inte köra själv runt ön har researrangörerna gemensamma utflykter med guider som tar dig till platser du annars kan missa. Vill du röra dig runt själv så är ett bra tips att besöka turistbyrån som ligger i ett stort vackert hus i ena änden av gaymeckat Yumbo-center. Och naturligtvis, hur du än reser så är det enkelt att fråga sig fram. Kanarierna pratar engelska och bland turisterna från alla världens hörn hittar du alltid några som kan tipsa dig om öns pärlor. Ett bra sätt att få information innan du reser är också att gå med i någon av de klubbar på Qruiser som handlar om Kanarieöarna. Där utbyts tips och erfarenheter och vana resenärer kan komma med aktuella råd.

Drag Night på Kranevalen i Las Palmas

Party
Playa del Inglés är gayområdet nummer ett på Kanarieöarna och speciellt då Yumbo-center. Yumbo består av fyra våningar med drygt 60 barer, restauranger och klubbar som riktar sig till gaypubliken. Klockan 22.00, när affärerna stänger, öppnar de flesta gayhaken. Och varje bar eller klubb har sin egen tydliga profil.
Med ryggen mot stranden ligger ”tyskhörnan” till höger på nedersta planet. Här finns Hummel Hummel, för den mogna publiken, Bärhenhöle för björnkillar, Wunderbar och Spartacus för en stil- och åldersblandad tysk publik och så otroligt populära Na Und, där dansgolvet som pumpar tysk schlagermusik är fullpackat kring midnatt. Fortsätter man runt på det nedersta planet ligger sedan en radda läderbarer och på var ända dragshow-klubbarna Ricky’s Cabaret och La Belle. Vidare ligger sedan den del där främst britter, nederländare och skandinaver håller till. Café Gran Latino liksom Peppermint, Lux och Bar Eden är perfekta för att spana ut över den livliga utomhusplatsen.
Här ligger även brittiska Nestor liksom den softare läderbaren The Block. Vill man studera hur tvärsnittet av det europeiska gaymodet just nu ser ut är detta den bästa platsen.
På det nedersta planet ligger vägg i vägg även den danska gaybaren Meicker och Yumbos enda lesbiska bar Jackie’s. Flatlivet lever en undanskymd tillvaro på ön, men antalet lesbiska ökar från år till år.
På andra våningen ligger den 20-årsfirande lilla baren Center Stage liksom läderbarer som Cruise och Prison Bar och även transbaren Terrys. Här hittar du också discoteket XL, dit du tar dig tidigast 03.00 och hamnar i säng långt efter att solen gått upp!På gatunivå ligger snygga och stora discoteket Heaven med influgna DJs från Europa och med något så ovanligt som vakter i lokalen. Entréavgift på ca 10 Euro gör att det inte alltid är fullsatt, men vill man ha högre klubbkvalité är det absolut värt att satsa på.
Den mest klubbiga avdelningen ligger på ”hyllan” som fylls upp vid ett-tiden på natten. Här spelas listpop och disco i barerna Tubos och Mykonos och danssugna går sedan vidare till discoteket Matrix. Techno dunkar från lilla dansbaren Ministry. Även i shoppingcentret Cita finns i källarplanet gayklubbar åt läderhållet. Trots ihärdiga försök verkar den satsningen dock ha problem. Hör dig för hur läget är just den tid du är på plats.
Dedox/Retox på Avenida Tirajana intill restaurang Mundo är ett hett tips för de kräsna. Superläcker bar med stora fåtöljer att vräka sig i och smutta på alla världens drinkar. Lounge-musik i högtalarna och på väggarna visas musik videos. Här börjar man med fördel en utekväll.
När du kommer till Playa del Inglés är det smart att plocka upp gratistidningarna Gaycitymap och Glam för att få den allra senaste klubbinfon. På nätet hittar du Gaycitymap.com där du kan uppdatera dig innan du åker. Bäst gayparty är det i samband med karnevalerna i februari månad. Den största hålls i Las Palmas där torsdagens krönande av årets Drag Queen är ett spektakel som måste upplevas. Efter Las Palmas vandrar karnevalen runt till öns mindre städer. Karnevalen i Playa del Inglés/Maspalomas lockar en extra stor ström av gayturister och i Yumbo är det mer Fiesta än någonsin.
Gay Pride-firandet i maj månad är också en säker och växande gay-party-period liksom Nyårshelgen.
Även om gay-utelivet är koncentrerat till Playa del Ingles så bör du inte missa en sen fredag- eller lördagkväll i Triana-området i gamla Las Palmas. Här finns det bra tapas-barer i varje kvarter och gott om trevliga barer med olika inriktningar. Under helgerna är publiken huvudsakligen spansk vilket innebär att festen tar fart först en bra stund efter midnatt.

Kultur
De mesta av kulturutbudet på Gran Canaria hittar du i Las Palmas. Förutom att gå i gamla staden och vandra bland fantastiska byggnader från slutet av 1400-talet, besöka stadsdelen Ciudad Jardin och konstmuseet Nestor så finns en livaktig scenkultur. Januari till mars hålls Musikfestival med klassisk musik framförd av såväl Kanarieöarnas egen filharmoniska orkester som gästspel från hela Europa. Läs mer på www.festivaldecanarias.com
Via www.turismodecanarias.com kan du få information om aktuella aktiviteter på ön. Hemsidan finns även i en svenskspråkig version.

Drag Night på Kranevalen i Las Palmas

Mattips för en vecka
Det finns en rad bra restauranger runt om på Gran Canaria. Vill du ha en spännande upplevelse kombinerad med bra mat så tar du dig upp i bergen. I själva Playa del Inglés ligger krogarna tätt. Många är rent ut sagt urusla och bör undvikas. Håll ögonen öppna efter kanariska gäster och bögar. Där de finns är maten bäst. Tänk dock på att kanarierna och bögarna brukar äta senare på kvällen, absolut tidigast vid tiotiden. Undvik att gå på krogar som har inkastare (sällsynt numera) eller som presenterar sin meny med hjälp av urblekta fotografier.

Här är några av våra bästa tips som du klarar dig minst en vecka med!
Fisk och Skaldjur

MÉSON SAN FERNANDO: En lokal krog i spanska delarna av Playa del Inglés på Calle Marcial Franco. Två gentlemän som de senaste tjugo åren serverat turister och grannar färsk fisk och skaldjur. Bra priser och en skönt butter servitör med glimten i ögat. Bland förrätterna finns allt från tapas av alla de sorter till avokado med räkor.

COMPOSTELA: Några portar bort från Méson San Fernando ligger den tjusiga krogen Compostela. Vita dukar, högklassig servering och inte minst färsk fisk. Självklart finns även kött på menyn för dem som så önskar. Många spanjorer som har extra pengar i plånboken går hit. Dyra krogar betyder att det kostar som på svensk restaurang i mellanprisklassen.

RIAS BAJAS: Ligger perfekt placerat vid entrén till Yumbo center. Likt Compostela en lyxkrog med ytterst stilren servis. Här finns såväl hovmästare, servitörer som smulborstande nissar. Välbeställda kanarier reser hit för att äta gott. Frossa i skaldjur och fisk men håll lite koll på kostnaden så du inte bränner hela reskassan på en enda kväll.

LA TOJA: Ligger i närheten av Yumbo i hotellkomplexet Barbados och har såväl färsk fisk som en rad högklassiga kötträtter. Även här lite tjusigare servis men något mer avslappnat än på Compostela eller Rias Bajas.

QUE TAL: Det finns två små restauranger som drivs av en norsk kockkändis på sydöstra Gran Canaria, en i Puerto Mogan och en på Anfi del Mar. Hit ska du åka om du söker modern stil på restaurangen och mat med gourmet-ambitioner. Prova deras femrätters avsmakningsmeny på kvällen! Telefon Puerto Mogan 928-565534, Anfi del Mar 928-151488.

Kött

LAS CUMBRES: Lammkrogen nummer ett i Playa del Inglés. Njut av lammkotletterna och inte minst den fantastiska förrätten med tomater och vitlöksknoppar, eller varför inte vitlöksfrästa räkor. Las Cumbres ligger på Avenida Tirajana i hotellområdet Taidia.

EL CHU

ASCO ARGENTINO: En köttkrog som gör dig rejält mätt! Förrätt grillad ost eller argentinska kryddiga korvar. Huvudrätt en rejäl grillat köttbit och till det en stor fräsch sallad. Restaurangens gäster är till 99 procent bögar och kanarier. Ligger på Avenida Tirajana i hotellområdet Iguazu.

ESPETADA: Ligger inklämd några portar in på Avenida Gran Canardia från Aveida Tirajana, gå in på gårdsplan och ta inte fel krog! Espetada är liten med stora bord och har träkolsgrillat kött på menyn.

EL NOVILLO PRECOZ: Liten och rustik köttrestaurang som ligger några tvärgator från Las Canteras-stranden i Las Palmas. Familjen som äger restaurangen är från Uruguay. Hit ska du knappast gå för att njuta av design, men för det fantastiska köttet och den opolerade och genuina stämningen. Bordsbeställning rekommenderas och ta gärna en taxi till hjälp för att hitta. Calle Portugal 9. Telefon 928-265402.

Billigt
JARDIN GARDEN: Kineskrog granne med La Toja i Barbados-komplexet på Avenida Tirajana. OBS! Ligger i gränden in mot gymmet – ta inte fel kineskrog! Enkel, trevlig och fantastiskt god anka. Speciellt populär bland islänningar och även många av de indiska/pakistanska köpmännen på ön. Billigt och bland den bästa kinesiska mat man kan få!
Riktigt billigt kan du äta på Las Camelias på Avenida Tirajana. Ca 10 Euro för ett stort smörgåsbord. Ser ut som en av alla tveksamma självserveringskrogar. Det som gör Las Camelias värt att gå på är mängden av främst brittiska gaykillar.

Gay
MUNDO: En relativt ny krog som ingår i ”Respect”-gruppen. Snygg design och trevlig personal och en spännande meny där asiatiskt blandas med europeiskt. Mellanprisklass. Ligger på Avenida Tirajana i hotellområdet Tenesor.

AVENIDA: Öppnade 2007 ett kvarter upp från Mundo av ”Respect”. Enklare rätter men fortsatt samma snygga stil och design. Inrett för att gå ut i par och äta en stilla middag.

YUMBO – MITTERSTA BALKONGEN: Här hittar du en rad krogar med utsikt över gaylivet i Yumbo. Bland annat klassiska tyska Valentines, granne med belgiska Dali’s, spansk/italienska La Candelas och runt hörnet krogen Diva’s. Kanske inte alltid den allra mest utsökta maten, men kul miljö där alla gäster är gay.

Maspalmosaöknen

Café

CAFÉ WIEN: Eftermiddagscafé dit alla anländer mellan 16 och 18 direkt från stranden eller nyduschade hemifrån. Ca klockan fem är alla platser upptagna. Stora tyska bakverk och en extremt flirtig miljö där främst en medelålders tysk gaypublik hänger.

STRAND APOTHEK: Ligger vid restaurangområdet intill Faro-fyren och är även det ett gay after beach-hak där man tar sig en kaffe eller öl på väg hem från stranden. Lite mindre och inomhus.
Gaybeachen har en egen kiosk där såväl kaffe som vatten och starkare drycker säljs. Tänk på att alkohol och stark sol inte är den bästa kombinationen och framförallt att alkohol och bad vid gay beachen, med starka förrädiska undervattensströmmar, kan vara direkt livsfarligt!

DETOX/RETOX: Ett bra tips för de som inte behöver flirta under after beach-kaffet är att besöka detta café och bar på Avenida Tirajana och sjunka ned i de sköna fåtöljerna. Läs mer om stället under Party.

Las Palmas äldre stadsdel

Shopping
Kanarieöarna är en tullfri zon, vilket innebär att du kan göra riktiga fynd. I de olika köpcentra som finns i turistområdena hittar du såväl mode som sportkläder, parfymer, elektronik och smycken. Numera är det huvudsakligen fasta priser som gäller, men med lite list kan du spela ut de olika affärsidkarna mot varandra och få till en extra bra affär.
Billigare än i turistdelarna av Playa del Inglés är det några kvarter längre bort uppe i det kanariska San Fernando och billigare ändå kan du hitta samma varor och mycket till i köpcentrat Atlanticó mellan Playa del Inglés och flygplatsen. Här finns det mest populära i mode och elektronik och dessutom kan du botanisera bland fiskdiskarna och de ändlösa raderna av mathyllor i gigantiska snabbköpet Carrefour. Bara det en upplevelse!
Lokala marknader med allt från turistiskt tingeltangel till färsk mat, kläder och lokalt hantverk hålls i fl era av Gran Canarias mindre städer.

I Playa del Inglés är marknaden igång måndagar och lördagar 19.30–23.30 i Parque Europeo. Uppe i bergen är det marknad i Arucas på norra ön lör dagar 08–14. Här kan du kombinera besöket på marknaden med att inhandla öns egen Rom som bär samma namn som staden.
Den enda rena gayshoppen finns i shoppingcenter Cita intill Café Wien i Playa del Inglés. C-Code heter affären och har kläder och accessoarer från klassiska gayklädmärken. Lyxigare shopping kombinerat med en skön sandfri dag på strandcaféer hittar du i nya området Meloneras på andra sidan Maspalomas-fyren Faro. Missa inte den utflykten!

I Las Palmas är det inte först och främst shoppingcenter som lockar. Med 400 000 invånare är det en storstad med en mängd butiker. Gatorna kring Meza y Lopez mot Catalina-parken och Las Canteras har många småbutiker som dock har siestastängt mellan ca 13 och 17.
En populär utgångspunkt på en shoppingdag i Las Palmas brukar vara varuhuset El Corte Inglés på Mesa y Lopez och likt shoppingcenter är dess främsta fördel förutom det samlade utbudet att man inte har stängt för siesta.

On Line
Det finns Internet-caféer snart sagt överallt i Playa del Inglés. Gayinriktade Internetcaféet Plunto på Avenida Tirajana är lite dyrare än andra, men har en trevligare stämning och snyggare lokal. Här kan du även, likt på caféet Detox/Retox strax intill, surfa via airport om du tagit med din egen Laptop.

Resa
Det är minst sagt enkelt att ta sig till Kanarieöarna. Flyg tar knappt sex timmar och går flera gånger i veckan. Direktflyg går från Arlanda men även från Skavsta, Landvetter, Malmö och Köpenhamn. Högsäsong går flyg direkt även från flera mindre flygplatser.
Nästan alla större researrangörer flyger hit med flygbolag som MyTravel Airways, Spanair, Air Europa liksom Sterling. Själva resandet blir enklare och smidigare sedan även Ving placerat ut incheckningsmaskiner på de större flygplatserna. Därmed förkortas kötiden inför avresan. En stor fördel med att resa med charter är att du kan välja till riktig mat ombord. Med en restid på flera timmar blir det lätt lite trist att bara välja mellan olika sorters smörgåsar.
Väl nere på Kanarieöarna kan du välja till busstransfer som tar dig direkt till hotellet. Ett snabbare alternativ, men dyrare, är att ta taxi. Det går även lokala bussar in till Playa del Inglés från flygplatsen.
I snart sagt varje gathörn i Playa del Inglés hittar du biluthyrare. Ett gott råd är att höra sig för på hotellet eller hos reseledarna om vilka uthyrare som är bra. Ett alternativ är att boka hyrbil redan i samband med att du bokar resan ner. Bilarna som hyrs ut i gathörnen är av varierande kvalitet och skall du upp i bergen är det bra att veta vad ens bil tål!
Bokar du genom Ving kan du välja mellan att boka endast en flygbiljett, bara hotellet eller ett helt paket där allt ingår.

Marina Suites

Boende
Nästan hela Playa del Inglés består av hotell och våningar som man kan hyra för kortare eller längre tid. Våningshotellen har till stor del privatägda lägenheter som hyrs ut via receptionen eller via resebyråer och rumsförmedlare. Vill du bo längre tid på ön kan du genom att leta på Internet hitta mycket billiga och bra alternativ.Ving har boende i alla prisklasser. Vill du bo där gayfolket rör sig är det kring Yumbo Center du skall leta.

HOTELL BUENOS AIRES, i ena änden av Yumbo, är nyrenoverat och fräscht. Har telefon, TV och dusch/WC på rummen och om man önskar kan man mot tillägg få frukost. Det är klassat med fyra vingar. I Buenos Aires har Ving även ett Servicekontor tillsammans med sina skandinaviska systerföretag.

LOS ARCOS, ca 400 meter från Yumbo, är ett bungalowområde med totalt fyra pooler och ett eget minilivs. Klassat med tre+ vingar.

BARBADOS ligger strax intill Yumbo och är klassat med tre vingar. Fräscharum och närhet till en rad restauranger. Det gay tätaste gymmet, Biceps gym, ligger i hotellets gatuplan.

Mycket bra boende i den högre klassen, men fortfarande överkomligt, är BARBACAN SOL. Ett familjehotell med en övervikt av gäster från Nederländerna. TV finns på rummet och det är mycket nära till Yumbo.

LOS TUCANES är ett av flera bungalowområden som är helt inriktade på gayturister. Deras anläggning Tucanes Playa ligger precis intill Yumbo och Tocanes Beach Boys lite närmare stranden. Här bor du som vill leva gay dygnet runt och få de extra gaytipsen.
Du bokar flygstol via Ving och sedan bokar du direkt boendet via http://www.clubtucanes.com
Taxi är inte dyrt så du kan utan problem bo utanför Playa del Inglés.

I Puerto Rico ligger designhotellet MARINA SUITES, ett mycket fräscht lägenhetshotell nära strand, shopping och uteliv. Riktig lyx får du om du väljer SHERATON SALOBRE i Playa Melo neras, med sex pooler, spa och egen 27-håls golfbana.

Var inte rädd att fråga om tips från dina reseguider, i hotellet eller ta tips från vänner som redan varit i Playa del Inglés.
Guiden till Kanarieöarna är producerad 2007 i ett samarbete mellan QX och Ving
Playa del Inglés i QX GayMap