Visa färgerna vid Sydney Mardi Gras 2009

Fair Day” öppnar Sydney Mardi Gras söndagen den 15 februari i Victoria Park. Det är en marknad á la Kivik om man kan tänka sig hur en sådan skulle se ut om fem bögar från ”Queer Eye för Straight Guy” fick bestämma. Den antas locka ca 85.000 besökare till stånd med mat, mode, regnbågsartiklar, tävlingar och shower. En av dagens höjdpunkt är som alltid drag-tävlingen för hundar.

Harbor Party” söndag den 1 mars anses vara det mest natursköna och stämningsfulla festen under Sydney Mardi Gras. Upp till 5000 personer dansar och festar i Botanic Gardens, medan solen går ner över Sydney Harbor och Jørn Utzons Operahus. Årets tema är ”The Mad Hatter’s Tea Party” från ”Alice i underlandet” så du kan förvänta dig massor av galna ut- och avklädningar.

Tjejer i publiken. Sydney Mardi Gras är en folkfest där hela staden deltar

Paraden lockar upp till en miljon människor ut på gatorna i samband med att Sydney Mardi Gras avslutas lördagen den 7 mars. Man startar paraden klockan 19.45 i Hyde Park, men åskådarna sätter sig utmed paradvägen med sina ”sex-pack” (öl, inte magrutor) flera timmar i förväg för att få bästa platserna. Och därmed även få chansen att kyssa de läckraste paraddeltagarna.
2009 års parad kommer att ledas av den öppet homosexuella OS-guldmedaljören Matthew Mitcham, även utsedd till australiens ”Sport Performer of the Year”.

När paraden är över runt midnatt, drar omkring 20 000 av de mest energifyllda av stans ”Sydney-siders” till Hordern Pavilion för att dansa till DJs som Paul Oakenfeld och Freemasons. Festerna tidigare år har bjudit på live-uppträdanden av bland annat Cindy Lauper och Kylie Minogue, men arrangörer håller alltid årets stora namn hemligt tills stjärnan väl står på scenen.

Måndagen den 9 Mars är Mardi Gras och sommaren över och homo-Sydney går i ide. Den mest energiska partydjuren drar vidare till efterfesterna i Noosa och Cairns uppe i den tropiska delstaten Queensland. De med mindre energi återgår helt enkelt till vardagen och jobbet.
Eller så drar man till något träningscenter och förbereder sig för välgörenhetsfesten ”Sleaze Ball” som hålls ii november 2009 – och naturligtvis till nästa års Mardi Gras.

Mer om Sydney Mardi Gras 2009
QX levererar en Guide till Sydney den 14 februari och lägger sedan löpande upp artiklar från de bästa evenamnget under festivalmånaden.

Här hittar du mer information om Sydney Mardi Gras 2009

Är du på väg till Sydney Mardi Gras och vill du gå med i paraden, så sök efter en grupp eller en ”float” på de två communitysajterna www.gaydar.com.au och www.samesame.com.au

Är du i spenderartagen och främst vill se paraden så köp biljetter till Bobby Goldsmith Foundations läktare ”Glamstand” hos www.bgf.org.au.
Här finns bar och toaletter inom gångavstånd och du bidrar dessutom till en god sak genom att din biljett går till fondens arbete för att hjälpa människor som lever med hiv.


Sydney i QX GayMap