Sydney – staden med sol, strand och sex appeal

Sol, stränder, de snygga surfarna och det glittrande smaragdfärgade havet är några av de starkaste intrycken du tar med dig hem från Sydney. Staden har 37 stränder, varav de flesta ligger mindre än en halv timmes resa med kollektivtrafiken från centrum och den lokala livet är i allra högsta grad centrerat kring just stränder och friluftsliv.
Sydney är även känd för sin avslappnade livsstil och fungera som en magnet för livsnjutare, liksom homosexuella, från hela södra halvklotet. Och under vår/vinter, deras sommar, lockas gayfolk från hela världen till staden.

De traditionella gaykvarteren
Sydney har cirka fyra miljoner invånare utspridda över ett stort område och traditionellt bor flest flator och bögar i det gamla arbetarstadsdelarna Darlinghurst och Surry Hills. Här hittar du också Oxford Street, australiens svar på San Franciscos Castro Street, och centrum för den berömda Mardi Gras-paraden.

Killarna från City Gym är med under Mardi Gras såväl på Fair Day som i paraden.

Oxford Street var ”The Golden Mile”
För tio år sedan var Oxford Street det australiska gaylivets absoluta centrum. Detta gav gatan smeknamn ”The Golden Mile” eftersom restauranger, barer och nattklubbar höll igång 24 timmar om dygnet. Idag är den mittersta delen av gatan mest känd för snabbmat, dricka och sex medan den del som går genom den trendiga stadsdelen Paddington är känd för butiker och kaféer. Endast under kulturfestivalen Mardi Gras som hålls sommarmånaderna februari och mars blommar dess rosa makt upp igen som i gamla glansdagar.

Den nya gaykvarteren
2009 känner homosexuella inte samma behov av att leva i en tryggt ”ghetto” så många har flyttat västerut till den mer ”alternativa” stadsdelarna Newtown och Leichardt (som är så poppis bland kvinnor att det fått smeknamnet ”Dykehart”). Här är hyrorna lägre och livsstilen mindre påverkad av gym och mode. Andra har packat surfingbrädan och flyttat ut till stränderna och friluftslivet vid Bondi Beach.

Bo centralt
Om du vill bo centralt med närhet såväl till centrum, uteliv och stränderna är Darlinghust fortfarande ett bra alternativ. Vibe Hotel är modernt och har stora, välplanerade rum med strykjärn, kaffebryggare och utrymme för såväl resväska som utrymme för att umgås. Deras ”quarter”-rum är prisvärda och kan delas av upp till fyra personer – familj eller vänner. Altamont erbjuder enkla rum för en billig penning om du kan leva med en enkel frukost och att receptionen stänger vid åtta så att du därefter måste ta dig in med egen nyckel. Om du vill bo mitt bland Sydney-borna själv så förmedlar Apartments-R-Oz lägenheter i olika storlekar och prisklasser.

Sydney Opera House har ikonstatus och är ritat av den danske arkitekten Jørn Utzon

Sydneys populäraste sevärdheterna
Det är svårt att besöka Sydney utan att ta en promenad förbi ikonen Sydney Opera House, imponerande Harbor Bridge och charmiga, men överrestaurerade, The Rocks distriktet.
Har du det minsta intresse för arkitektur, är ett besök bakom kulisserna i Operahuset ett måste. Och om du gillar fantastisk utsikt över hamnen – och kanske lite pirr i magen – så följ med på en vandring till toppen av Harbor Bridge.

Kom närmare vardagslivet i Sydney
Hoppa på en färja och utforska Sydneys många vackra vikar och stränder. Eller ta invånarnas favorit ”Coastal Walk” (vandringstur) längs klipporna från Bondi Beach till stranden vid Coogee. Det finns gott om kaféer på vägen där du kan äta en smörgås eller dricka en smoothie.
Sydneyborna själva rekommenderar lunch på piren i Sydney Fish Market – en professionell fiskauktion för affärer och restauranger som öppnar för vanligt folk till lunch. Här kan du välja din fisk själv och den blir tillredd på plats, eller så löp fullkomlig amok bland saftiga Sydney Rock-ostron.

Sydney-borna älskar sina ”eat street”
Stans egna invånare älskar sina ”eat street” (gator med många restauranger). Gör som de och gå längs Palmer Street till torget framför den top-designade Republic-byggnaden och ät färsk, nyskapande vietnamesisk mat på Phamish. Var beredd att du måste sitta på en pall! Restaurangen har BYO (Bring Your Own)-system. BYO betyder att om du vill ha öl eller vin till middagen så kan du även ta med själv, till exempel inköpt från en av de ”bottle shop” (alkohol shoppar) du passerar på vägen till restaurangen.
Gillar du lyx och har en fet plånbok, välj då grannen Universal. Här blandar av Sydneys högsta profilerade kock, Christine Manfield, kryddor på nya och spännande sätt, medan hennes partner Margie Harris tar hand om gästerna.

Kulinarisk smältdegel
Att Sydney är en kulinarisk smältdegel märker du inte minst utmed flera av de mest populära ”eat street”. På till exempel Victoria Street ligger asiatiska restauranger sida vid sida med italienska, spanska, franska och till och stans enda österrikiska restaurang.
Eller Crown Street, där Yok Yor erbjuder billig, auktentisk thailändsk mat (BYO), medan Red Lantern och Billy Kwong’s lockar med snygg inredning och ekologisk asiatisk mat.

Mardi Gras-paraden börjar på Oxford Street

Det pågår alltid någon fest i Sydney
När du får lust att festa så finns Oxford Street fortfarande där. Några av de mest populära barerna är Stonewall Hotel och The Midnight Shift. Här pågår nästan alltid en show eller nån tävling. Observera att i Australien betyder ordet ”hotell” förutom en plats att sova också ”bar”. Den kända (i Sydney) drag artisten, kocken och värdinnan Claire de Lune har en lite mer sofistikerad show på sin nattklubb Slide. Vill du dansa på en upphöjning i bar överkropp är nattklubben ARQ platsen med snyggt ljus och topp-DJs. Cocktailbaren The Colombian är populärt, inte minst på eftermiddagen då du kan sitta i fönstret och roa dig med att spana i det pulserande folklivet som passerar revy och som det sista haket efter en helnatt finns här ett litet fullpackat dansgolv med gäster som aldrig vill gå hem.

Söndagsfest
De lokala grabbarna älskar att gå ut på söndagar och i februari 2009 väljer ”gräshoppssvärmen” att fira sista dagen i veckan på gården vid nyrenoverade Beresford Hotel. Kom vid 18-tiden och fortsätt sedan på ARQ där söndagens populäraste dansfest hålls.

Många av Sydneys badstränder har en pool uthuggen ur klipporna

En strand för varje smak
Med 37 stränder har Sydney en strand för varje smak. Fram till för fem år sedan var den lilla idylliska surfstranden Tamarama så populär bland stadens trendiga homos att det kallades ”Glamarama”. Men nu har de flesta grabbarna flyttat till North Bondi. Längre söderut längs kusten lockar stranden Bronte med sina många mysiga kaféer, medan kvinnorna tar sig ännu längre söderut till Wylies Bath i Coogee. Föredrar du nakenstränder (med cruising i buskarna), så väljer du Lady Jane eller Obelisk. De flesta stränderna har en pool som huggits ut ur klipporna där du kan simma i längder och det finns toaletter liksom grillplatser som besökarna kan använda.
Vill du bara motionssimma finns ett okey café och möjlighet till lite spännande flirt i simhallen Andrew ”Boy” Charlton.

Sexiga Mradi Gras-killar på party

Finn formen i Sydney
Eftersom de flesta killar och tjejer i Sydney spenderar större delen av sin fritid i badkläder, hamnar mycket fokus på magens utseende och bicepsens form. Många nöjer sig med en joggingtur utmed stränder eller klippor kombinerat med de mer enkla träningsredskapen på North Bondi. Det sättet att hålla sig i trim ger dessutom en snygg solbränna och en chans att träffa nya och gamla vänner längs vägen.
Ska du stå i speedos på en vagn under Mardi Gras-paraden, behöver du kanske komplettera med ett Gym-besök. City Gym är den äldsta och mest populära i Darlinghurst. Här blandas allt från ”Silver Daddies” med piercade bröstvårtor till affärsmän i designade träningskläder. City Gym ger stöd till gaysamhället och har en egen paradvagn under Mardi Gras. Nu 2009 med det beskrivande namnet ’Superiority Complex’. Vill du träna en enda gång ( ”casual”) kostar det AU $ 22, ett klippkort för tio gånger kostar AU $ 190, -.

Möt de snygga grabbarna
Vill du veta vad som händer i stan – och samtidigt kanske få några nya vänner så skaffa en profil på communitysajten samesame.com.au. Vill du bara ha en date väljer du gaydar.com.au.
Killarna i Sydney älskar skandinaviska turister, och om du vill okomplicerat sex så är bastun Body Line eller sexklubben Headquarters bra tips.

Besök hemsidor LOTL, Bitchnews och Mardigras för att hitta var tjejfesterna hålls

Sydney-brudar
Det finns gott om utbud för kvinnorna i Sydney, men de flesta är. Kolla tidningen LOTL (”Lesbian On The Loose”) och bitchnews.com.au webbplats för platser och tider. Några av de mest populära platserna är Sly Fox och onsdag kväll på Bank Hotel i Newtown.

Bondi Beach räknas till en av världens vackraste stränder

Bondi för homo
Gayfolket kommer i flock till norra änden av Bondi Beach. Här finns både den snyggaste surfare och mest sexiga livräddarna i sina fantasieggande tighta röda speedos.
Är du hungrig så prova avslappnade Café Speedos eller populära restaurangen North Bondi Italian Food, båda med utsikt över stranden.
Undvik promenaden längs stranden Campbell Parade, en nedsliten turistfälla. Gå i stället utmed Hall Street, där surfare och Bondis bohemer umgås. Såväl deli’en Gusto som second hand bokhandeln Gertrude & Alice serverar gott kaffe och helt ok smörgåsar.

Alternativa Newtown
Stadsdelen Newtown lockar många homosexuella på grund av de billiga(re) hyrorna och den avslappnade och alternativa scenen. Ta en promenad utmed en populära King Street och lockas av någon av de många etniska restauranger. Atom Thai är ett bra tips när det gäller billig och genuin thailändsk mat, medan biografen Dendy ger näring för hjärnan.
Newtoown-borna gillar att dricka sin öl på Bank Hotel, i väntan på att deras mest älskade Imperial Hotel öppnar igen efter en större renovering.

Det är alltid fest i Sydney - här ett av dansgolven på det stora Mardi Gras-partyt

Mardi Gras och Sleaze Ball
Mardi Gras är mest känd för den stora paraden utmed Oxford Street, men det är dessutom en tre veckor lång kulturfestival med ett stort utbud av film, konst och fester. När festivalen slutar är sommaren på väg att ta slut och lokalbefolkningen förbereder sig för att gå i ide.
Mindre kända men lika vilt och sexigt är Sleaze Ball som arrangeras varje år i oktober. Sleaze Ball markerar samtidigt början på sommaren när solen ökar i styrka, stranden lockaroch sex appealen tar över.

Sydney i QX GayMap
Gay Life Savers ör lika populära på stranden som i Mardi Gras-paraden

Hitta mer information om:
Hotell i Sydney
Vibe Hotel i QX GayMap
Altamont Hotell i QX GayMap
Lägenheter R Oz

Sydneys populäraste sevärdheterna
Sydney Opera House

Harbor Bridge

Sydney Fish Market

Restauranger i Darlinghurst & Surry Hills
Universal i QX GayMap
Red Lantern

Barer och nattklubbar i Sydney
Stonewall Hotel i QX GayMap
The Midnight Shift i QX GayMap
ARQ i QX GayMap
Slide i QX GayMap
The Colombian i QX GayMap
Beresford Hotel i QX GayMap
Bank Hotel i QX GayMap

Träningslokal i Sydney
City Gym i QX GayMap

Daiting-sajter och sexklubbar

Event och community site Same Same
Dejting Gaydar
Body Line i QX GayMap
Headquarters

Tips för kvinnor
Magazine Lesbian On The Loose
Nyheter Bitch

Bondi Beach
Gay Life savers
Café Speedos i QX GayMap
Restaurangen North Bondi Italian Food
Gertrude & Alice i QX GayMap

Mardi Gras & Sleaze Ball
mardigras.org.au