Lukten av blod och rått slaktkött ligger fortfarande i luften. De många slakthusen med vita flagor på väggarna står ännu kvar. Och från enorma lagerbutiker, som dygnet runt strålar i stenhårt neonrörsljus, förser sig köpenhamnska restauranger fortfarande dagligen med kilovis av saftiga biffar, fläsk och blod. Precis så som det varit i årtionden.

Men helt nytt är att det industriella slaktområdet på senare tid fått sällskap av stans absoluta underground. Hippa foto-gallerier, designrestauranger och modeevents har på dryga året förvandlat området till stans nya fashionabla kvarter. Precis så som hände med Meat Market i New York.

Och nu så har även homona intagit det område som byggdes upp på 30-talet och som idag är som ett av de finaste exemplen på industriell funkis-arkitektur i Danmark.

Dora och Dora

Först till grytorna var det lesbiska avantgardet som för länge sedan passerat Köpenhamns bögar när det gäller trend och timing. På rekordtid har de isländska kvinnorna Dora och Dora gjort Jolene Bar till en framgångsrik polysexuell dansbar med en ultra-happy festatmosfär. Det är full fart och one-big-happy-family attityd som råder här. Inte minst gäller det då den kransbeprydda Dj Djuna Barnes står bakom mixerbordet i den lilla lokalen där alla kön och sexualiteter blandas.

Några gator därifrån – men fortfarande i Den Hvide Kødby – lockades bögarna att pröva nytt i en tung klubblokal. De köpenhamnska party-kungarna bakom Rocco-festerna som har etablerat sig med ett månatligt fredags-arrangemang på Zum Biergarten lockades av stämningen i Kødboderne18, en stor rå klubblokal med ljudanläggning inspirerad av Berghain i Berlin. MEAT Schwul Klub hette deras satsning som tyvärr ställdes in efter oenighet med lokalägarna. Rocco är tillbaks i centrala Köpenhamn och Zum Biergarten, men Kødboderne18 finns kvar med ett festutbud som passar Queer-gänget. Adressen är som namnet anger Kødboderne 18.

Jolene Bar och Kødboderne18 är inte de enda orsakerna till att ta sig till Kødbyen som bara ligger några gator från Hovebanegård med Halmtorvet och Istedgade som närmaste grannar.

Vi har framförallt två bra tips. Det ena är Karriere Bar som öppnade i november 2007 och som blev den första att göra Kødbyen till ett nytt succéområde. Det är en utpräglad konstbar grundad och utformad av och med konstnärer. Här finns bland annat lampor specialdesignade för stället av den dansk-isländske konstnären Olafur Eliasson som också skapat tre formidabla ljuskronor till Operan på Holmen i Köpenhamn. På Karriere har det dansk-norska konstnärsparet Michael Elmgreen och Ingar Dragset inrett toaletterna, byggd som en omfattade labyrint. De två är för övrigt upphovsmännen till minnesmärket i över nazismens homosexuella offer i Berlin: ’Denkmal für die im Nationalsozialismus verfolgten Homosexuellen’. Dessutom rymmer Karriere två platser som har mikrofoner placerade mitt på bordet. Därifrån streamas ljudet direkt ut på Internet. Så akta dig. Välj ditt bord med omsorg.

Inte så långt från Karriere ligger vårt andra tips, DASK som är Danmarks första editionsgalleri. Här kan man köpa fotokonst i original som säljs i begränsad upplaga till rimliga priser.

Nu senast har Kødbyen dessutom fått ett fitness-center som även erbjuder konst. Stället heter Crossfit Butchers Lab och sprider ut sig över 700 kvadratmeter i en gammal slakthall.

Vill man ha något billigt att äta så kan det vara värt att pröva den nyöppnade ekologiska restaurangen BioMio som ligger i BOSCH-byggnaden vid ingången till Den Hvide Kødby ut mot Halmtorvet.

Så till slut skall det sägas att huvuddelen av Den Hvide Kødby är kulturminnesskyddat och området fick förra året ett pris: Byens Bedste Initiativ 2008.

MEAT festade i Kødboderne
Översiktsbild av Kødbyen

LÄNKAR:
Jolene Bar i QX GayMap
Karriere Bar i QX GayMap
http://www.koedbyen.kk.dk/
daskgallery.com
daskgallery.com/kig_ind
crossfitbutcherslab.dk
djdjunabarnes
www.kodboderne18.dk/