För mig börjar min Wienresa på en av de många mysiga restaurangerna där jag sitter och äter en mycket god wienerschnitzel och småpratar med en bög som heter Frank.
– Alla talar om Paris, London, Berlin och Barcelona. Men Wien is the shit! Wien är mer hipp än Amsterdam! utbrister han mellan tuggorna och fyller på sitt champagneglas.
Jag instämmer på ett sätt. Wien ligger i framkant inom många områden. Som konst, design, arkitektur och musik. Staden har ett underbart caféliv och på senare år har klubblivet, öppenheten och den alternativa scenen blommat upp. Dessutom är stadsbilden väldigt vacker.
Men med tanke på Franks förtjusning är det ingen slump att han är närmare fyrtio och har partner – han tillhör precis den kategori som älskar Wien.

Cafélivet i Wien är underbart

Srdjan som är 21 år och singel håller med om att Wien är ett bra gayresemål, trevligt och inte alls homofobiskt, men att det kanske passar bättre för par än för singlar. Och efter att ha sonderat terrängen kan jag inte annat än hålla med.
Medan städer som Barcelona, Berlin och Amsterdam andas dekadens och metropoler som Paris och London erbjuder något för alla är Wien något mognare i sin framtoning. Här strosar man på Mariahilfer Strasse som är den stora shoppinggatan och njuter av stadens elegans och blandning av modern och gammal kejserlig arkitektur. Tröttnar man på de dyra butikerna slinker man in i de hippa gamla historiska kvarteren och fyndar secondhand. Går till nöjesfältet Prater och åker i det gigantiska pariserhjulet. Tar en romantisk promenad längs med Donau. Stannar på en glassbar eller går in och tar en vanlig kaffe som serveras i en vanlig kaffekopp på ett klassiskt kaffehus. Går loss på en sachertorte eller tar en öl på en av de många pubarna och slinker förbi ett korvstånd för att fylla på med en wienerwust.
För den som är kulturellt intresserad är Wien en oas där man kan vandra mellan gallerier, museer eller bara njuta av alla historiska byggnader. Eller varför inte gå på Freudmuseet och ta en titt på den klassiska terapisoffan eller låta sig skrämmas av läskig medicinhistoria på Narrenturm?

Cafélivet i Wien är underbart

I övrigt har staden många fördelar som storstad, till exempel att den aldrig sover och att det aldrig är fel tid för att gå ut och ta en drink eller en fika eller utforska något gastronomiskt på finkrogarna när man tröttnat på schnitzel och korv.
Hur gayvänligt är då Wien?
Enligt Roland som är bög och jobbar inom hotellbranschen i Wien har gaylivet fått ett uppsving de senaste åren:
– För typ fem år sedan var det inte speciellt öppet alls och inget vidare utbud men nu är det mycket gayvänligt och det finns ett bra nattliv, säger han.
När det gäller nattlivet, festar bögar och flator tillsammans?
– Nej det är uppdelat förutom på någon enstaka bar och en fest som anordnas fyra gånger per år.
Kan man gå hand i hand på stan eller visa att man är ett par när man går ut på restaurang?
– Ja visst kan man hålla hand om man vill.
Men av en kille som heter Andreas får jag en annan bild. Han berättar att socialdemokraterna som styr i Wien försöker förbättra situationen för hbt-personer i staden men att det ännu inte finns en genuin acceptans från samhället ”man ser inte gaypersoner som det vanligaste på jorden” och att hbt-rättigheterna inte är något att skryta med:
– Par som bor i Wien kan numera skriva under ett gemensamt hyreskontrakt och anmäla sig för att bli fosterföräldrar, säger han, men det är inte möjligt i andra österrikiska delstater och samkönade par får varken gifta sig eller adoptera.

Cafélivet i Wien är underbart

Men detta motsäger inte att det finns ett nattliv för den som är gay. För lesbiska är utbudet begränsat men för bögar finns det många ställen att välja på, allt från pubar och vanliga klubbar till fetischditon och väldigt exklusiva bastuklubbar.
Kvarteren runt Mariahilferstrasse (8:e distriktet) är ganska yuppiebögtäta men letar man efter något mer fantasieggande kanske man ska kolla in det tips jag får av Gernot, en kille som själv blev ”medlurad” till Goldener Spiegel av en kompis:
– Det är en klubb där man kan ragga bögprostituerade, men samtidigt en Schnitzelrestaurang med coola tapeter – nämligen bögporrstjärnor i verklig storlek – och ovanför detta byster med Kaiser Franz Joseph!

Bild från Life Ball t.v.

Life Ball
Om du ska åka till Wien och vill uppleva något alldeles spektakulärt ska du åka när det är Life Ball (16 maj 2009). Life Ball är Europas största årliga välgörenhetsgala i förmån för HIV och AIDS. Galan tv-sänds och bjuder både på show och fest. Intresset är enormt och galan har lockat personligheter som Sharon Stone, Sir Elton John, Kylie Minogue, Catherine Deneuve, Liza Minnelli, Kim Cattrall, Linda Evangelista, Heidi Klum, Dennis Rodman, Naomi Campbell och Randy Crawford. Är du ett partyanimal så missa inte Life Ball!

Bild från Life Ball t.v.

Gayställen
Restaurang (tjejtät): Willendorf i QX GayMap
Bar: Village Bar i QX GayMap
Café: Café Berg i QX GayMap
Queer festarrangör: www.fmqueer.at
Flatklubb: FZ-bar i QX GayMap
Porrig bögklubb: Goldener Spiegel i QX GayMap
Klassiskt gayraggdisco: Why Not i QX GayMap
Exklusiv bastuklubb: Kaiserbrundl i QX GayMap

Bild från Life Ball t.v.

FLYG, BO, UPPLEV
Gå på Life Ball: www.lifeball.org
Bo lyxigt: Das Triest i QX GayMap
Bo på guest house: Pension Wild i QX GayMap
Flyg billigt: www.flyniki.com
Åk pariserhjul: www.prater.wien.info
Fika: www.hawelka.at
Ta en drink:www.sacher.com/de-blaue-bar.htm
Ät middag: www.palmenhaus.at
Vara kulturell: www.freud-museum.at
Titta på konst: www.mumok.at
Läskig medicinhistoria: www.narrenturm.at
Hitta information: www.wien.info

Tack till: WienTourismus