Efter tio dagar i häktet frigavs Nadja Benaissa i tisdags strax före sin 27-årsdag. Den 11 april hade hon gripits av polisen i Frankfurt misstänkt för att ha haft oskyddat sex med tre män mellan 2004 och 2006 utan att informera dem att hon var hiv-positiv. Åtminstone en av männen uppges ha testats positivt för hiv efter det. Åklagarmyndigheten har inte tagit tillbaka anklagelserna utan vill nu utreda fallet med hjälp av immunologisk expertis.
”Hiv-skandalen” kring popstjärnan har fått stor medial uppmärksamhet såväl i Tyskland som utomlands. Både Sveriges Television och den svenska skvallerpressen rapporterade om fallet. Nadja Benaissa är känd som frontfigur i tjejgruppen No Angels som har sålt flera miljoner album. Förra året tävlade No Angels i Melodifestivalen i Belgrad med ”Disappear” och slutade på delad sista plats.
Efter Benaissas gripande gick telefonerna varma hos BzgA, Bundeszentrale für gesundheitliche Aufklärung, en statlig myndighet med ansvar för hiv-prevention. Myndigheten säger att intresset för frågor kring hiv/aids och säkert sex har ökat enormt.

–Tack vare det aktuella fallet förstår folk att aidsproblematiken inte bara gäller homosexuella män utan även heterosexuella, citeras en medarbetare i tyska media.

Däremot riktar hiv-organisationen Deutsche Aidshilfe skarp kritik mot åklagaren och media för att ha outat popsångerskan som hiv-positiv. En del av journalisterna har utpekat henne som skyldig redan före rättegången och påstått att hon medvetet har smittat sina sexpartner.
– Detta är en modern häxjakt och bidrar till ökad stigmatisering och diskriminering av hiv-positiva kvinnor, en grupp som redan nu blir negativt särbehandlade, säger aidsaktivister.
Kritiken gäller också att Benaissa har utpekats som ensam ansvarig trots att hennes partners också hade oskyddat sex. Enligt lokalföreningen av Aidshilfe i Benaissas hemstad Frankfurt har det stora mediespektaklet allvarligt skadat hiv-preventionen.
–Våra klienter känner sig inte längre trygga. Vi befarar att många kommer att vägra göra hiv-test för att skydda sig mot kriminalisering.

No angels Still in love with you. Gruppens stora sommarhit 2002, skriven av den svenska låtskrivarduon Fredrik ”Figge” Boström och Johan Lindman.