.
Lagen antogs redan i november i Nationalförsamlingen men avslogs med stor majoritet av Senaten i februari.
”Men den burundiska konstitutionen säger att Nationalförsamlingens beslut råder vid händelse av konflikt mellan de två kamrarna,” uppger Human Rights Watch.
– Burundi har tagit ett trist beslut bakåt genom att legalisera diskriminering, säger Scott Long vid HRWs hbt-avdelning. Regeringen lutar sig mot ”tradition” och ”kultur” för att rättfärdiga detta förtryckande steg – men det finns inget som helst försvar för att avskaffa grundläggande rättigheter för en del av Burundis befolkning.
HRW tillsammans med 62 burundiska, afrikanska och internationella organisationer för mänskliga rättigheter tog den 24 april i ett gemensamt uttalande avstånd från paragraf 567 som förbjuder frivilliga sexuella kontakter mellan vuxna av samma kön med en straffskala upp till två års fängelse.
Samkönade sexuella kontakter har aldrig tidigare varit förbjudet i Burundi.
I TV sa i januari president Nkurunziza att homosexualitet är en ”förbannelse”. Enligt HRW har presidentens medarbetare aktivt lobbat för förbudet bland lagstiftare och den 6 mars samlade presidentens parti CNDD-FDD omkring 20 000 personer i huvudstaden Bujumbura till en demonstration med kravet att förbjuda homosex.
Enligt HRW bussade CNDD-FDD ”skolbarn och vuxna från landsbygden av vilka många enligt journalister inte visste vad de protesterade emot.” Vid protesten beskrevs enligt nyhetsbyrån AFP homosexualitet som ett ”främmande beteende” som undergräver moralen.

Planer på att förbjuda gaysex i Burundi nedröstade